Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

"Προδομένη" η Χάρις Αλεξίου - Η κίνηση του Γιώργου Νταλάρα που γείωσε την τραγουδίστρια

Δεν το περίμενε κανείς!

24 Ιανουαρίου 2023 18:26
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ζητήθηκε κάποτε από τον Νταλάρα να κατονομάσει την καλύτερη Ελληνίδα τραγουδίστρια και το έκανε με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο.

Ο Γιώργος Νταλάρας παρακολουθούσε πάντοτε την πορεία και την εξέλιξη των συναδέλφων του και ήταν έτοιμος να δώσει μια ενδιαφέρουσα γνώμη για τους καλύτερους του τραγουδιού.

Μέσα στα χρόνια δημιουργήθηκε στους λάτρεις του ελληνικού τραγουδιού η εντύπωση πως Νταλάρας και Αλεξίου ακολουθούσαν δρόμους παράλληλους. Η αλληλοεκτίμηση φυσικά ήταν δεδομένη χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Νταλάρας τοποθετούσε την Χαρούλα Αλεξίου στην κορυφή της τραγουδιστικής πυραμίδας. Με την ευκαιρία, δείτε την αποκάλυψη του Άγγελου Παπαδημητρίου για την ερμηνεύτρια.

'Προδομένη' η Χάρις Αλεξίου - Η κίνηση του Γιώργου Νταλάρα που γείωσε την τραγουδίστρια

Όταν κάποτε του ζητήθηκε να κατονομάσει την κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια της εποχής του απάντησε: «Ένα πράγμα θα σας πω: Στη ζωή μου θα ήθελα να είμαι ο αρσενικός Βιτάλης».

Τόσο σπουδαία φωνή θεωρούσε ο Γιώργος Νταλάρας τη Βιτάλη και δεν ήταν ο μόνος. Κοτζάμ Πάνος Γαβαλάς, γνωστός για το δύσκολο κριτήριό του, κόντεψε να πέσει κάτω όταν πρωτάκουσε την Ελένη Βιτάλη.

Οι φωνητικές δυνατότητες της Βιτάλη συγκίνησαν τους επιφανέστερους δασκάλους του είδους από τον Καζαντζίδη και τον Μπιθικώτση μέχρι τη Μαρινέλλα.

Η διαδρομή και το ρεπερτόριό της ίσως την αδικούν ως ένα σημείο, αν τη συγκρίνει κάποιος με τις επιδόσεις και τα τραγούδια της Αλεξίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η φωνή της ήταν υποδεέστερη.

Η λαϊκοδημοτική αυτή ερμηνεύτρια που έγινε γνωστή στη Θεσσαλονίκη με τον φεστιβαλικό «Μανωλιό» στα μέσα της δεκαετίας του '70 συνεργάστηκε έκτοτε με τους πιο hot λαϊκούς συνθέτες αλλά και με όλους τους δημιουργούς του έντεχνου τραγουδιού. Έδινε πάντοτε την εντύπωση ότι κινιόταν στο περιθώριο της λαμπερής πίστας, με τους προβολείς λοξά ριγμένους πάνω της. Είχε πάντα τον τρόπο και την ικανότητα να εκπλήσσει ακόμα και τους συναδέλφους της που συχνά εκφράζονταν με θαυμαστικά σχόλια για τη φωνή της.

Σοκάρει η Χάρις Αλεξίου: «Βεβαίως και το πένθησα, δεν ήταν απλό να...»

Το τέλος εποχής είχε ανακοινώσει πριν δύο χρόνια η Χαρούλα Αλεξίου, η οποία λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του δίσκου «Τα τραγούδια της ξενιτιάς», αποκάλυψε πως σταματά το τραγούδι, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα με την φωνή της. Μάλιστα, η ίδια ανέφερε πως πένθησε αυτή της την επιλογή, καθώς δεν ήταν κάτι απλό.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κατάλληλη Ώρα» και τον Νίκο Απέργη, η θρυλική ερμηνεύτρια προχώρησε στη γνωστοποίηση της απόσυρσής της, αναφερόμενη παράλληλα και στα παιδικά της χρόνια, ενώ πασίγνωστη τραγουδίστρια πρόσφατα έφυγε από τη ζωή.

«Έχω απομακρυνθεί από τραγούδι τελείως. Δεν μπορώ να τραγουδήσω όπως τραγουδούσα παλιά. Και δεν καταδέχομαι να συνεχίσω και να το κάνω αυτό, αν δε μπορώ να το κάνω καλά. Θα με ακούσετε σε λίγο καιρό σε ένα τραγούδι με τη Γιασμίν, ένα ντουέτο που κάναμε μαζί που έχω γράψει τους στίχους στα ελληνικά εγώ και εκείνη τη μουσική και τους στίχους στα ισπανικά. Το ηχογράφησα πέρσι το καλοκαίρι. Είναι μια μπαλάντα που μπορούσα να πω, αλλά δε με ακούει η φωνή μου πια και είπα πως είναι καλύτερα να σταματήσω. Δεν είναι σωστό.

Το Χειρόγραφο ήταν το τελευταίο μουσικό που έκανα. Υπήρχε ήδη το πρόβλημα. Όταν με κάλεσε ο Μικρούτσικος να τραγουδήσω στους Βράχους του είπα “δεν τραγουδάω Θάνο μου αλλά θα είμαι εκεί για σένα”. Πήρα λίγο θάρρος και μετά συνεργάστηκα με τον Ξαρχάκο στον Ζαμπέτα. Εκεί πήρα την οριστική απόφαση. Είπα “δε σου αξίζει να συνεχίσεις”. Δεν ήταν κάτι απλό, βεβαίως και το πένθησα.

Μπορεί και εγώ να σαμποτάρισα τη φωνή μου. Όταν κατάλαβα πως δεν αποδίδω πια όπως παλιά, να την έσκαψα λίγο παραπάνω.

Είπα “μην είσαι τώρα νούμερο που βγαίνει και προσπαθεί να φτάσει τη νότα. Αφού δε μπορεί πια η φωνή σου να το βγάλει αυτό. Σεβάσου αυτό που έχεις κάνει μέχρι τώρα”. Δε γράφω πια τραγούδια. Αν γράψω ξανά, θα περάσει κάποιος χρόνος. Όταν γράφω εγώ τραγούδι, μου βγαίνει αυτόματα να το τραγουδήσω. Οπότε τι να γράψω τώρα;», ανέφερε η Χαρούλα Αλεξίου.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share