Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σοκάρει η Χάρις Αλεξίου: «Βεβαίως και το πένθησα, δεν ήταν απλό να...»

Τι εξομολογήθηκε η σπουδαία ερμηνεύτρια;

22 Ιανουαρίου 2023 16:37
Σοκάρει η Χάρις Αλεξίου: «Βεβαίως και το πένθησα, δεν ήταν απλό να...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το τέλος εποχής είχε ανακοινώσει πριν δύο χρόνια η Χαρούλα Αλεξίου, η οποία λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του δίσκου «Τα τραγούδια της ξενιτιάς», αποκάλυψε πως σταματά το τραγούδι, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα με την φωνή της. Μάλιστα, η ίδια ανέφερε πως πένθησε αυτή της την επιλογή, καθώς δεν ήταν κάτι απλό.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κατάλληλη Ώρα» και τον Νίκο Απέργη, η θρυλική ερμηνεύτρια προχώρησε στη γνωστοποίηση της απόσυρσής της, αναφερόμενη παράλληλα και στα παιδικά της χρόνια, ενώ πασίγνωστη τραγουδίστρια πρόσφατα έφυγε από τη ζωή.

«Έχω απομακρυνθεί από τραγούδι τελείως. Δεν μπορώ να τραγουδήσω όπως τραγουδούσα παλιά. Και δεν καταδέχομαι να συνεχίσω και να το κάνω αυτό, αν δε μπορώ να το κάνω καλά. Θα με ακούσετε σε λίγο καιρό σε ένα τραγούδι με τη Γιασμίν, ένα ντουέτο που κάναμε μαζί που έχω γράψει τους στίχους στα ελληνικά εγώ και εκείνη τη μουσική και τους στίχους στα ισπανικά. Το ηχογράφησα πέρσι το καλοκαίρι. Είναι μια μπαλάντα που μπορούσα να πω, αλλά δε με ακούει η φωνή μου πια και είπα πως είναι καλύτερα να σταματήσω. Δεν είναι σωστό.

Το Χειρόγραφο ήταν το τελευταίο μουσικό που έκανα. Υπήρχε ήδη το πρόβλημα. Όταν με κάλεσε ο Μικρούτσικος να τραγουδήσω στους Βράχους του είπα “δεν τραγουδάω Θάνο μου αλλά θα είμαι εκεί για σένα”. Πήρα λίγο θάρρος και μετά συνεργάστηκα με τον Ξαρχάκο στον Ζαμπέτα. Εκεί πήρα την οριστική απόφαση. Είπα “δε σου αξίζει να συνεχίσεις”. Δεν ήταν κάτι απλό, βεβαίως και το πένθησα.

Μπορεί και εγώ να σαμποτάρισα τη φωνή μου. Όταν κατάλαβα πως δεν αποδίδω πια όπως παλιά, να την έσκαψα λίγο παραπάνω.

Είπα “μην είσαι τώρα νούμερο που βγαίνει και προσπαθεί να φτάσει τη νότα. Αφού δε μπορεί πια η φωνή σου να το βγάλει αυτό. Σεβάσου αυτό που έχεις κάνει μέχρι τώρα”. Δε γράφω πια τραγούδια. Αν γράψω ξανά, θα περάσει κάποιος χρόνος. Όταν γράφω εγώ τραγούδι, μου βγαίνει αυτόματα να το τραγουδήσω. Οπότε τι να γράψω τώρα;», ανέφερε η Χαρούλα Αλεξίου.

«Κεραυνός εν αιθρία» από Χαρούλα Αλεξίου: «Μερικές φορές δοκίμασα το...»

Η σπουδαία καλλιτέχνιδα Χάρις Αλεξίου, έχοντας μισό αιώνα έντονης παρουσίας στο τραγούδι, δεν απασχόλησε ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας με την προσωπική της ζωή. Η ίδια παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο Αχιλλέα Θεοφίλου και μαζί προέβησαν στην υιοθεσία ενός αγοριού.

Η ίδια έχει παντρευτεί δύο φορές, ενώ το αγοράκι που υιοθέτησε με τον Αχιλλέα Θεοφίλου το ονόμασε Μάνο. Η Χάρις Αλεξίου τον είχε ονομάσει έτσι από τον πολύ καλό της φίλο και συνάδελφο, Μάνο Λοΐζο. Παράλληλα, αυτή είναι η συνολική περιουσία της Χαρούλας Αλεξίου.

Πριν μερικά χρόνια η Χαρούλα Αλεξίου είχε παραχωρήσει συνέντευξη στη Lifo και είχε μιλήσει για τη ζωή της.

Με ποιον τρόπο την «ψάχνετε» με τις μουσικές; Μόνη σας, από συστάσεις τρίτων;

Και από συστάσεις τρίτων, αλλά και από το YouTube κυρίως. Δηλαδή, μπορεί τώρα να «πατήσω» σε μουσικές του Αζερμπαϊτζάν ή του Θιβέτ και να με βγάλει αλλού. Μου αρέσει να το κάνω, αλλά χωρίς να με ενδιαφέρει το mainstream τραγούδι. Πλέον μπορώ να πω ότι δεν ξέρω τίποτα από τη σύγχρονη παραγωγή. Πάλι τυχαία μπορεί να πέσω κάπου από το ραδιόφωνο, λ.χ., αλλά θα αναζητήσω αμέσως αυτό που άκουσα και μου «μίλησε».

Χαρούλα Αλεξίου

Βλέπω στο γραφείο σας ένα laptop. Στην παράσταση, πάλι, βγαίνετε με ένα iPad στα χέρια. Είστε ευθυγραμμισμένη με την εποχή…

Έχω τρεις συσκευές: iPad, laptop και desk. Τα κείμενα που ακούγονται στην παράσταση τα είχα γράψει και στο χέρι και στον υπολογιστή μου.

Αποτελούσαν εμπνεύσεις της στιγμής ή ημερολογιακές καταγραφές;

Ημερολόγιο δεν μπόρεσα ποτέ να κρατήσω. Μερικές φορές το δοκίμασα σε περιοδείες μου, έλεγα «σήμερα έγινε αυτό…», αλλά δεν είμαι τόσο οργανωμένος άνθρωπος ή συνεπής προς αυτό. Έλεγα «ωραία θα ήταν να κρατούσες ημερολόγιο», αλλά σίγουρα θα το άφηνα μετά από λίγο.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share