Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Σάλος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα - Ούρλιαζε ο Κάρολος: «Τι στο δι@@λο κάνει εκεί;»

Το γεγονός που τον έκανε έξαλλο στο πλάι της Καμίλα

12 Δεκεμβρίου 2022 11:15
Σάλος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα - Ούρλιαζε ο Κάρολος: «Τι στο δι@@λο κάνει εκεί;»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πανζουρλισμός είχε προκληθεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με τη συνέντευξη που είχε δώσει η πριγκίπισσα Νταϊάνα στο BBC και μιλούσε για τα κακώς κείμενα του γάμου της με τον πρίγκιπα -τότε- Κάρολο, αλλά και την αντιμετώπιση που λάμβανε η ίδια από το σύστημα της μοναρχίας στη Βρετανία.

Το έβδομο επεισόδιο της πέμπτης σεζόν του The Crown δεν ξεκινά με τη Βασίλισσα Ελισάβετ, τον Πρίγκιπα Κάρολο ή την Πριγκίπισσα Νταϊάνα – ή ακόμη και οποιοδήποτε άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας όπως στην υπόλοιπη σεζόν.

Δείτε επίσης: Ανατριχιάζει η πριγκίπισσα Νταϊάνα: Αυτά ήταν τα τελευταία της λόγια μετά το μοιραίο τροχαίο

Αντίθετα, ξεκινάει με έναν ρεπόρτερ του BBC που ονομάζεται Martin Bashir. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές του, το πρόγραμμα στο οποίο εργάζεται, είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ ερευνών που ονομάζεται Panorama και δεν έχει ακριβώς την απήχηση που θα ήθελε.

Όταν όμως ακούει μια φήμη ότι η Πριγκίπισσα της Ουαλίας, υποκινούμενη από την πρόσφατη συνέντευξη του Charles με τον Jonathan Dimbleby, στην οποία ο σύζυγος της παραδέχτηκε τη μοιχεία, θέλει να μοιραστεί την δική του πλευρά της ιστορίας.

Πώς μπορεί όμως να κερδίσει τους διάσημους και καταξιωμένους δημοσιογράφους όπως η Oprah Winfrey και η Diane Sawyer;

Συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταιάνα

Το Crown περιλαμβάνει πρώτα μια σκηνή όπου ο Bashir ζητά από έναν γραφίστα να πλαστογραφήσει τραπεζικά έγγραφα που υποδηλώνουν ότι το προσωπικό της Diana διαρρέει πληροφορίες στον Κάρολο και τη βασιλική οικογένεια. Καθώς το επεισόδιο εξελίσσεται, ο Bashir το δείχνει στον αδερφό της Νταϊάνα, ο οποίος στη συνέχεια το μεταδίδει στην Νταϊάνα.

Συμφωνεί να μιλήσει και καταλήγει να τα αποκαλύπτει όλα σε μια τηλεοπτική συνέντευξη της με τον Bashir, όπου παραδέχεται τις αυτοκτονικές σκέψεις της και τη βουλιμία και λέει μια καταδικαστική φράση για τον Charles και την Camilla Parkes Bowles: «Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο».

Το The Crown είναι γνωστό για τις υπερβολικές και εντυπωσιακές του ιστορίες. Αλλά στην περίπτωση της περιβόητης συνέντευξης «An Interview With HRH the Princess of Wales» της Νταϊάνα, τι είναι όμως τελικά ιστορικά ακριβές – και τι είναι απλώς υπερβολή στα γεγονότα;

Για δεκαετίες, η συνέντευξη του Bashir το 1995 θεωρούνταν δημοσιογραφικός θρίαμβος. Αμέσως μετά την προβολή, κυριάρχησε στα τηλεοπτικά κυκλώματα και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο. (Αν και οι αντιδράσεις ήταν εκτεταμένες:

Το «Fury of a Princess Scorned» διάβασε τον τίτλο της Daily Telegraph την επόμενη μέρα, ενώ οι Chicago Sun-Times χαρακτήρισαν το όλο θέμα «αρκετά ήπιο»). Ο Bashir και ο παραγωγός Mike Robinson με Βραβείο BAFTA για το καλύτερο talk show το 1996 όπου πολλοί το περιέγραψαν ως ένα από τα μεγαλύτερα scoop του αιώνα.

Το 2020, μετά από πολλές φήμες που επικρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια και την ανήθικη συμπεριφορά του Bashir, το BBC διόρισε τον πρώην δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, αξιότιμο Lord Dyson, να ηγηθεί μιας επίσημης έρευνας.

Έγραψε τo Dyson report: Το διερευνητικό έγγραφο 127 σελίδων που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο Bashir χειραγωγούσε την οικογένεια Spencer στη συνέντευξη στο Panorama — και τις επακόλουθες προσπάθειές του να συγκαλύψει ότι το έκανε. Το BBC δημοσίευσε τα ευρήματα το 2021.

Ό Dyson ανακάλυψε ότι το 1995, ο Bashir ήταν σχετικά ο νεότερος ρεπόρτερ του BBC. Το δίκτυο, μάλιστα, είχε στο μυαλό του και άλλα ονόματα στην αρχή για να πάρει συνέντευξη από την πριγκίπισσα.

Το 1993, επικοινώνησαν για πρώτη φορά με τον ιδιωτικό γραμματέα της πριγκίπισσας Νταϊάνα, τον διοικητή, Commander Patrick Jephson ρωτώντας αν θα είχε ενδιαφέρον να μιλήσει με τον broadcaster Sue Lawley. Αρνήθηκε την προσφορά.

Όμως ο Bashir, ενθουσιασμένος από τις ιστορίες γύρω από τη μοναρχία, ήταν πρόθυμος να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει την πρόσβαση.

Νταιάνα και Κάρολος

Πρώτα, όπως απεικονίζεται στην εκπομπή, ζήτησε από έναν γραφίστα που έκανε ανεξάρτητη εργασία για το δίκτυο να κοροϊδέψει με ένα πλαστό τραπεζικό αντίγραφο που υποδήλωνε ότι ο φύλακας του κόμη Spencer (αδελφός της Νταϊάνα), Alan Waller, είχε λάβει πληρωμές και από τον βρετανικό Τύπο και ύποπτες offshore εταιρείες με αντάλλαγμα τη διαρροή πληροφοριών για την οικογένεια Spencer.

Χωρίς να γνωρίζει το πραγματικό πλαίσιο, ο γραφίστας υποχρεώθηκε. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Bashir έδειξε τα πλαστά χαρτιά στον Earl Spencer.

Λίγο μετά από αυτό, ο Bashir έδειξε στον κόμη ένα δεύτερο σύνολο τραπεζικών λογαριασμών που ήταν ακόμη πιο καταδικαστικά. Ισχυρίστηκαν ότι ο διοικητής Richard Aylard, ο ιδιωτικός γραμματέας του πρίγκιπα Κάρολου, και ο Jephson λάμβαναν μυστικές πληρωμές από τα Channel Islands.

(Σε αντίθεση με τις δηλώσεις , τις οποίες ο ίδιος ο Bashir—καθώς και ο γραφίστας— επιβεβαίωσε τελικά ότι ήταν εντελώς φτιαχτές, ο Dyson δεν μπόρεσε να βρει καμία συγκεκριμένη απόδειξη ότι οι δηλώσεις Jephson και Aylard ήταν επίσης πλαστές.

Ωστόσο, ένιωθε ότι ήταν πιθανό ότι « δημιουργήθηκαν από τον κύριο Bashir και ότι οι πληροφορίες που φέρεται να περιέχονται ήταν κατασκευασμένες από αυτόν». Ο κόμης κάλεσε το BBC για να εγγυηθεί την αξιοπιστία του Bashir. Το έκαναν.

Ο Spencer ειδοποίησε αμέσως την αδελφή του για τα ευρήματα του Bashir. Ανήσυχη, η Νταϊάνα συμφώνησε για μια εισαγωγή. Στη συνέχεια έστησε μια συνάντηση μεταξύ του ρεπόρτερ και της πιο διάσημης γυναίκας στον κόσμο.

«Ήταν για να με καλοπιάσει ώστε να μπορέσει να πάει στη Νταϊάνα για τη συνέντευξη που ακολουθούσε, πάντα κρυφά», είπε ο Spencer στον Dyson για τα έγγραφα.

Η Diana και ο Bashir συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 19 Σεπτεμβρίου. Ο Dyson πιστεύει ότι ο Bashir εκμεταλλέυτηκε την ευάλωτη συμπεριφορά που βίωνε εκείνη την εποχή: «Η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε παρανοϊκούς φόβους για διάφορα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου και ότι την κατασκοπευόταν και κινδύνευε για τη ζωή της», έγραψε ο Dyson.

«Ο κύριος Bashir είχε μικρή δυσκολία να παίξει με τους φόβους και την παράνοια της». Ένας από τους πανικούς της ήταν ότι κάποιες πιο σκοτεινές δυνάμεις προσπαθούσαν να την ξεφορτωθούν ή να την τραυματίσουν ώστε να μπορούν να δηλώσουν ότι ήταν «ανισόρροπη».

Ένας ιδιαίτερος φόβος είναι ότι θα γινόταν μέσω τροχαίου ατυχήματος, όπως μια προσχεδιασμένη αστοχία φρένων. (Μια αξιοσημείωτη σκηνή σε αυτή τη σεζόν του The Crown αγγίζει αυτό το βαθύ της άγχος.)

Σύμφωνα με σημειώσεις της συνάντησης που έκανε ο Earl Spencer εκείνη την εποχή, συζήτησαν το ενδεχόμενο να παραβιάζονται το αυτοκίνητο και οι τηλεφωνικές γραμμές της – και οι ανώτεροι αστυνομικοί να βγάζουν χρήματα από τις πληροφορίες που συλλέγονται παράνομα.

Το report του Dyson, παραθέτοντας σημειώσεις του Spencer, ισχυρίζεται επίσης ότι μίλησαν για την πιθανή εξόφληση της βασιλικής οικογένειας σε διάφορους tabloid δημοσιογράφους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα δημοσίευαν αρνητικές ιστορίες για την Νταϊάνα.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share