Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023

Κοντά στην πτώχευση ο Λέων Πατίτσας: Η απόφασή του που τον έσωσε πριν παντρευτεί τη Μαριέττα Χρουσαλά

Οι δύσκολες στιγμές της πάμπλουτης οικογένειας

6 Δεκεμβρίου 2022 11:20
Κοντά στην πτώχευση ο Λέων Πατίτσας: Η απόφασή του που τον έσωσε πριν παντρευτεί τη Μαριέττα Χρουσαλά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Μαριέττα Χρουσαλά είναι εδώ και χρόνια ευτυχισμένη στο πλευρό του Λέοντα Πατίτσα, ο οποίος προέρχεται από μια οικογένεια με ιστορία, που πέρασε όμως και δύσκολες στιγμές, με το μοντέλο πάντως να «σπάει» τη σιωπή του.

Όταν ο πατέρας του, Σπύρος, έφυγε από τη ζωή, οι νέες γενιές δεν έδειχναν να συμφωνούν στον τρόπο διοίκησης του κολοσσού που είχε στήσει ο Λέων Λαιμός, της Efploia Shipping, και έτσι η εταιρία διαλύθηκε.

Η μητέρα του Λεό Πατίτσα -κόρη του Λέοντα Λαιμού- λοιπόν πήρε το μερίδιό της και αποχώρησε. Το συγκεκριμένο μερίδιο ήταν δύο drybulk πλοία, όμως δεν τα άφησε ανεκμετάλλευτα.

Με την προτροπή τόσο του μεγάλου της γιου όσο και του μικρότερου, δηλαδή του Λεό, η οικογένεια ίδρυσε τελικά τη δική της ναυτιλιακή εταιρία, την Atlas Maritime Ltd. Ήταν το 2003 όταν ο Λεό, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του αναλάμβαναν να κάνουν ισχυρό ξανά το όνομά τους στον κόσμο της ναυτιλίας.

Άλλωστε, ο Λεό είναι απόφοιτος ΜΙΤ και έχει μάστερ σε risk analysis. Κάτι που σημαίνει πως γνωρίζει πολύ καλά να παίρνει ρίσκα. Γι’ αυτό και πέρυσι το καλοκαίρι, πριν καν αρχίσει να διαφαίνεται η παγκόσμια οικονομική κρίση στον ορίζοντα, ο Λεό Πατίτσας αποφάσιζε να προβεί σε μία κίνηση που αρχικά φαινόταν λάθος αλλά τελικά αποδείχτηκε… colpo grosso.

Και αυτό γιατί η χρυσή εποχή της ναυτιλίας είχε πλέον περάσει ανεπιστρεπτί, κάτι που αφουγκράστηκε εγκαίρως ο Λεό Πατίτσας και έτσι προέβη στην πώληση των drybalk της εταιρίας του.

Η κίνηση του Πατίτσα που άλλαξε τα δεδομένα

Με αυτή του την κίνηση εξασφάλισε υψηλές τιμές πώλησης για τα καράβια του και έτσι όταν ήρθε η οικονομική κρίση, ο Πατίτσας είχε ρευστό -σε αντίθεση με άλλους εφοπλιστές- για να κινηθεί. Με τα ίδια χρήματα, ο νεαρός επιτυχημένος εφοπλιστής προέβη σχεδόν αμέσως και σε αγορά. Συγκεκριμένα αγόρασε τάνκερ που όπως λεγόταν εκείνες τις μέρες στη ναυλαγορά, θα είχαν μικρότερο ρίσκο αν «γύριζε» η αγορά. Όπως και έγινε τελικά.

Το μυστικό της επιτυχίας του όμως κρύβεται και στο ότι τα τάνκερ που αγόρασε ήταν υψηλής ποιότητας και έτσι οι διαπραγματεύσεις του με τους ναυλωτές παγκοσμίως θα είναι πλέον σε άλλο επίπεδο.

Άξια λοιπόν, ο 38χρονος Λέων θεωρείται σήμερα από τους νέους και πολύ επιτυχημένους εφοπλιστές ο οποίος έχει ήδη αποκτήσει κύρος.

Σε ό,τι αφορά τώρα την προσωπική του ζωή, αυτή την μονοπωλεί αποκλειστικά και μόνο η Μαριέττα Χρουσαλά . Όσο για τα χόμπι του, ο Λεό λατρεύει τη θάλασσα και ό,τι την περικλείει. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του αρέσει να κάνει πολλές ώρες windsurfing και θαλάσσιο σκι. Και επειδή δεν μπορεί χωρίς θάλασσα, ειδικά τα καλοκαίρια, διαθέτει και ένα skipper με το οποίο το καλοκαίρι γυρνάει σε όλα τα νησιά και όχι μόνο.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share