Τρίτη, 30 Μαΐου 2023

Πασχάλης Τερζής: Τα φτωχικά χρόνια και ο βοσκός πατέρας που τραγουδούσε στα χωράφια - Ποια ήταν η πρώτη του δουλειά πριν τις πίστες

Η συμβουλή που του έδωσε ο πατέρας του πριν πεθάνει

7 Νοεμβρίου 2022 10:20
Πασχάλης Τερζής: Τα φτωχικά χρόνια και ο βοσκός πατέρας που τραγουδούσε στα χωράφια - Ποια ήταν η πρώτη του δουλειά πριν τις πίστες
(ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από τότε που ο Πασχάλης Τερζής πήρε μια απόφαση ζωής: να εγκαταλείψει τις πίστες. Η απόφαση του λαϊκού τραγουδιστή ξάφνιασε τους πολυπληθείς θαυμαστές του.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, χαρακτηρίστηκαν κυρίως από την οικονομική κρίση που «χτύπησε» και τη νύχτα, με τον χάρτη και τον τρόπο διασκέδασης να αλλάζει. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές, μάλλον όλοι συμφωνούν πως ο γνωστός τραγουδιστής τους λείπει. Με την ευκαιρία, σούσουρο προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις του Πασχάλη Τερζή για τη γυναίκα του.

Η μελωδική του φωνή, το ευγενικό του παρουσιαστικό και ο απλοϊκός, λαϊκός χαρακτήρας του τον έκαναν αγαπητό στο κοινό, ανέκαθεν τον ένιωθαν έναν από εκείνους και όταν ήταν στην πίστα, ήταν τόσο άμεσος με τον κόσμο, που θαρρούσες πως ένας από την παρέα σου σηκώθηκε να πει ένα τραγούδι.

Πασχάλης Τερζής
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKINISSI

Τα φτωχικά χρόνια και ο βοσκός πατέρας που τραγουδούσε στα χωράφια

Ο τραγουδιστής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης. Τα παιδικά του χρόνια ήταν όμορφα, αλλά είχαν οικονομικές δυσκολίες. Από πολύ νωρίς, μόλις στα 12 του χρόνια ο Πασχάλης Τερζής ξεκίνησε να δουλεύει για να βοηθάει την οικογένειά του, πωλώντας ντομάτες, κηπευτικά και σταφύλια.

Ξυπνούσε μέσα στη νύχτα και με τα πόδια πήγαινε στη λαχαναγορά, έπαιρνε το εμπόρευμα και μετά πήγαινε να πουλήσει. Και κάθε φορά επέστρεφε με χαρά στο σπίτι κι έδειχνε στην κατάκοιτη μάνα του (υπέφερε από σοβαρά προβλήματα στη μέση) τι έπιασε από το εμπόρευμα.

Ο πατέρας του ήταν βοσκός και τραγουδούσε στα χωράφια. Όπως έχει εξομολογηθεί ο Τερζής, όταν τον άκουγαν οι συγχωριανοί, σταματούσαν όλοι τη δουλειά και έλεγαν «τραγουδάει το Μαµουσάκι». Από εκεί, λοιπόν, φαίνεται ότι πήρε το χάρισμα και την αγάπη για το τραγούδι.

Από τον πατέρα του, όμως, πήρε και τη συμβουλή που του έδωσε πριν κλείσει τα μάτια του. Και που ο λαϊκός τραγουδιστής την σαν «ευαγγέλιο» στη ζωή του και στη μεγάλη διαδρομή του στο τραγούδι: «Ο, τι και να γίνεις από εδώ και πέρα, όσο και αν ανέβεις στην πίστα, Τερζής θα είσαι µόνο στο όνομα. Όταν κατεβαίνεις από την πίστα, θα γίνεσαι Πασχάλης. Γιατί αν δεν υπάρχει ο Πασχάλης, δεν θα υπάρχει ούτε ο Τερζής». Ο πατέρας του τον πρόλαβε στο ανέβασμά του. Ένα ανέβασμα που δεν ήρθε γρήγορα.

Τα πρώτα χρόνια του Πασχάλη Τερζή στο τραγούδι και η καθυστερημένη είσοδος στη δισκογραφία

Η ουσιαστική αρχή και επαφή του με το τραγούδι έγινε στην Ρόδο το 1974 με τον συνθέτη και μουσικό Γρηγόρη Τζιστούδη. Εκτός από τα λαϊκά τραγούδια ο Πασχάλης Τερζής τραγουδούσε και δημοτικά ενθουσιάζοντας το κοινό. Αν και είχε προτάσεις για να κυκλοφορήσει τον δικό του δίσκο, αυτό τελικά αυτό έγινε το 1980 κι ενώ ήδη μετρούσε χρόνια στο τραγούδι.

Αυτός που τον άκουσε και τον έβαλε στη δισκογραφία ήταν ο Χρήστος Νικολόπουλος. Ο πρώτος προσωπικός του δίσκος κυκλοφόρησε το 1982 με τον τίτλο «Λέω», ενώ υπήρξε και η αφετηρία για τη μακρόχρονη φιλία του με τον καταξιωμένο συνθέτη.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share