Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

Τον χαίρεται η Μαριέττα Χρουσαλά: Δεν είναι μόνο εφοπλιστής ο Λέων Πατίτσας - Αυτό είναι το δεύτερο επάγγελμά του

Δε φαντάζεστε τι έχει σπουδάσει!

4 Οκτωβρίου 2022 13:42
Τον χαίρεται η Μαριέττα Χρουσαλά: Δεν είναι μόνο εφοπλιστής ο Λέων Πατίτσας - Αυτό είναι το δεύτερο επάγγελμά του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν μέσα από τα περιοδικά lifestyle και τις αντίστοιχες τηλεοπτικές εκπομπές ως τον σύζυγο της Μαριέττας Χρουσαλά - του επιτυχημένου μοντέλου και παρουσιάστριας. Ωστόσο, ο Λέων Πατίτσας είναι πολλά περισσότερα από εφοπλιστής. Παράλληλα, δείτε για ποιο λόγο αποφάσισαν να φύγουν οριστικά από την Ελλάδα.

Τι έχει σπουδάσει ο Λέων Πατίτσας

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ο Λέων junior ακολούθησε το επάγγελμα του εφοπλιστή. Παρά το γεγονός ότι σπούδασε μηχανολόγος-μηχανικός με μεταπτυχιακό στα οικονομικά στο παγκοσμίου φήμης αμερικανικό πανεπιστήμιο ΜΙΤ, δεν ακολούθησε καριέρα στον τραπεζικό τομέα ή στο χρηματιστήριο που ήταν στο φόρτε του, αλλά ακολούθησε το πεπρωμένο του που ήταν γραφτό στη θάλασσα.

Στον χώρο εισήλθε το 1998, σε μια περίοδο κατά την οποία οι business της θάλασσας δεν ήταν στα πάνω τους. Τότε κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τον «χρυσό αιώνα της ναυτιλίας» που θα ανέτελλε. Μπήκε στην εταιρεία του παππού του, την «Εύπλοια», εκεί όπου ο πατέρας του, ο Σπύρος Πατίτσας, εργαζόταν ως τεχνικός διευθυντής. Ονειρο και φιλοδοξία του ήταν και είναι να συνεχίσει και να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την επιχείρηση, ώστε να ξεπεράσει μαζί με τον πατέρα του και τον αδελφό του όλα όσα έκαναν οι προηγούμενες γενιές.

Μαριέττα Χρουσαλά Λέων Πατίτσας

Το 2001, ο στόλος της ναυτιλιακής εταιρείας «Εύπλοια» την οποία είχε ιδρύσει ο Λέων Χ. Λεμός περιελάμβανε οκτώ πλοία ξηρού φορτίου. Ηταν η χρονιά που τα παιδιά του αποφάσισαν να ακολουθήσουν ξεχωριστές πορείες. Τότε η κυρία Μαριγώ Λεμού αποφάσισε να δώσει τη διαχείριση των δύο πλοίων που της αναλογούσαν από την πατρική κληρονομιά στους γιους της Λέοντα και Φιλήμονα Πατίτσα. Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, ο Λέων και ο αδερφός του Φιλήμων μαζί με τον πατέρα τους Σπύρο Πατίτσα ίδρυσαν την «Atlas Maritime Ltd».

Ο Λέων Πατίτσας είναι σήμερα managing director της «Atlas Maritime Ltd.», η οποία δημιουργήθηκε όταν διαχωρίστηκε η «Εύπλοια» και η «LC Lemos». Η εταιρεία ξεκίνησε με δύο πλοία ξηρού φορτίου και λίγο αργότερα προσέθεσε ένα ακόμη. Από το τέλος του 2005 έως τις αρχές του 2007 πούλησαν τα φορτηγά πλοία σε συμφέρουσες τιμές, εκμεταλλευόμενοι τις πολύ υψηλές τιμές και την αυξημένη ζήτηση. Η εταιρεία εστίασε την προσοχή της στα δεξαμενόπλοια αφού, όπως τονίζει ο Λέων Λεμός, «όταν επενδύσεις σε διαφορετικούς τομείς μπορείς να έχεις καλύτερα αποτελέσματα, γιατί ο ένας τομέας δεν συμβαδίζει απαραίτητα με τον άλλο. Εμείς πουλήσαμε σε υψηλά επίπεδα τα πλοία ξηρού φορτίου (bulk carriers) και σε ενδεχόμενο γύρισμα της αγοράς θα επανεπενδύσουμε σε αυτόν τον τομέα. Γενικά, πιστεύουμε ένας συνδυασμός δεξαμενοπλοίου και πλοίου ξηρού φορτίου (bulk carriers) είναι καλός». Αυτή τη χρονική περίοδο η «Atlas Maritime Ltd.» διαχειρίζεται ένα στόλο από έξι δεξαμενόπλοια, πέντε Aframaxes και ένα VLGC.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share