Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορυφαίος στο είδος του: Αυτός ο πασίγνωστος Έλληνας ήταν ο πατέρας του Γιώργου Νταλάρα

Εξαιτίας του άλλαξε το όνομά του

24 Σεπτεμβρίου 2022 19:41
Κορυφαίος στο είδος του: Αυτός ο πασίγνωστος Έλληνας ήταν ο πατέρας του Γιώργου Νταλάρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Γιώργος Νταλάρας είναι από τους κορυφαίους Έλληνες τραγουδοποιούς και τραγουδιστές, έχοντας... να μοιάσει, αφού και ο πατέρας του ήταν κορυφαίος στο είδος του.

Ο Νταλάρας, που προχώρησε και σε μια εξομολόγηση για τη σύζυγό του, είχε μιλήσει για το θάνατό του, αναφέροντας πως «πολλά στοιχεία στη φωνή μου και στη μουσική μου πορεία, τα πήρα από τον πατέρα μου, ο οποίος ήθελε με ό,τι καταπιανόταν, να το μαθαίνει. Μου έδειξε τι πρέπει να κάνω. Να βλέπω την ποίηση μέσα στους ανθρώπους. Έτσι, έπιασα και μελέτησα τους μεγάλους του ρεμπέτικου, τις διαφορές στους στιχουργούς. Έγινα άνθρωπος μέσα από το τραγούδι, ήταν ένα παράθυρο για να μπω στη ζωή με συναίσθηση και ευθύνη. Σιγά–σιγά, άρχισα να ανατρέπω αντιλήψεις. Κατάλαβα πως ήρωας είναι αυτός που νιώθει το αίσθημα της ελευθερίας και το χρησιμοποιεί για το κοινό καλό».

Αυτός ήταν ο πατέρας του Νταλάρα

Ο πατέρας του ήταν ο μεγάλος ρεμπέτης, Λουκάς Νταράλας. Ο ίδιος γεννήθηκε στην Αθήνα και είχε καταγωγή από την Καρδίτσα, όπου είχε γεννηθεί ο πατέρας του, Χρήστος Νταράλας, δεξιοτέχνης του βιολιού. Είναι ίσως περισσότερο γνωστός ως πατέρας του σύγχρονου τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα. Ήταν ερμηνευτής του ρεμπέτικου στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1950 και τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και είναι γνωστός ως συνθέτης του ρεμπέτικου τραγουδιού «Το βουνό», σε στίχους Ευάγγελου Πρέκα. Κυκλοφόρησε τον δίσκο Ένας ρεμπέτης.

Σύμφωνα με τους επιζώντες συγγενείς της διάσημης ρεμπέτισσας Μαρίκας Νίνου, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη στον Πάνο Γεραμάνη στα τέλη του 2004, η Μαρίκα Νίνου ήταν αυτή που τον ανακάλυψε, εξού και η πρώτη τραγουδίστρια που ηχογράφησε «Το βουνό», ένα από τα τελευταία τραγούδια της Νίνου, πριν από τον πρόωρο θάνατό της. Η έκδοση με την Καίτη Γκρέυ κυκλοφόρησε λίγο αργότερα και έγινε πολύ δημοφιλής.

Οι ηχογραφήσεις του Λουκά Νταράλα ήταν λίγες. Υπήρχαν μόνο δύο επίσημες κυκλοφορίες στην πλέον ανενεργή δισκογραφική Sonora. Ο πρώτος του δίσκος ήταν το Ένας ρεμπέτης, που περιελάμβανε τη δική του ερμηνεία για «Το βουνό». Ο δίσκος ήταν μια συλλογή από δικά του τραγούδια και 11 άλλα κομμάτια. Ένας επόμενος δίσκο του κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα, το 1975. Ωστόσο δεν γνώρισε την επιτυχία του πρώτου του δίσκου.

Και οι δύο δίσκοι είναι πλέον διαθέσιμα από την PolyGram σε ένα CD. Η σπανιότητα των αρχικών κυκλοφοριών είχε ως αποτέλεσμα τα αντίτυπα των δύο δίσκων να γίνουν πολύ περιζήτητα.

Το 1965, ο Νταράλας ηχογράφησε το τραγούδι «Πικρός καημός» παίζοντας μπουζούκι, ενώ τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα ο Γιώργος Νταλάρας.

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον Λουκά Νταράλα. Σε συνέντευξή του, ο γιος του, Γιώργος Νταλάρας, περιέγραψε τον πατέρα του ως έναν ελεύθερο άνθρωπο που ταξίδευε πολύ και σπάνια περνούσε χρόνο στο σπίτι.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share