Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Οριστικό: Ανακοίνωσε το τέλος ο Γιάννης Μπέζος

Η απόφασή του και το σχόλιο για τις επιτυχίες του

30 Ιουνίου 2022 14:35
Οριστικό: Ανακοίνωσε το τέλος ο Γιάννης Μπέζος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Γιάννης Μπέζος ήταν εξομολογητικός στο περιοδικό «Esquire», όπου και μίλησε για τη μεγάλη του καριέρα, αλλά και για την απόφασή του να μη βρίσκεται του χρόνου επί μόνιμης βάσης στην τηλεόραση, αν και θα τον δούμε σε ένα νέο πρόγραμμα του χρόνου.

Ο αγαπημένος ηθοποιός αναφέρθηκε, παράλληλα, στις μεγάλες του επιτυχίες, δίνοντας και μια συμβουλή στους νέους ηθοποιούς.

Ο Γιάννης Μπέζος για την τηλεόραση και τις επιτυχίες του

Δηλώσατε πρόσφατα ότι την επόμενη χρονιά δε θα έχετε σταθερή παρουσία στην τηλεόραση.

Θα είναι για να ξεκουραστείτε ή για να μην κουράσετε; Κυρίως για να ξεκουραστώ. Θέλω να έχω τον πρωινό μου χρόνο ελεύθερο. Γιατί η τηλεόραση είναι δύσκολο πράγμα, όσο κι αν την απαξιώνουν και τη σκυλοβρίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, απαιτεί πολύ χρόνο και είναι μεγάλη η έκθεση.

Εσείς μάλιστα, έχετε master στην ιδιωτική τηλεόραση, εργαστήκατε σε αυτήν από το ξεκίνημά της. Αλήθεια, για ποιο λόγο πιστεύετε ότι έχουν πέραση ακόμη σειρές όπως «Οι Απαράδεκτοι»;

Αυτά ξέρετε, βαθμολογούνται στη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχουν σειρές που στον καιρό τους έκαναν επιτυχία αλλά δε μας λένε τίποτα πια. Υπάρχουν άλλες που έκαναν τότε, όπως και σήμερα, αλλά και εκείνες που δεν έκαναν τότε, όμως στο μέλλον έδειξαν ότι έχουν αφήσει ένα ίχνος. Παίζουν όλα μέσα σε αυτό. Το πιο βασικό κατά την άποψή μου και για τους συγγραφείς και για τους ηθοποιούς, είναι να μη φοβούνται αυτό που βαθιά επιθυμούν και όχι αυτό που δήθεν θέλει η αγορά.

Όλες οι δουλειές που έκανα εγώ -καλά οι Απαράδεκτοι ήταν μία πιο συνολική δουλειά με την ευθύνη της Δήμητρας φυσικά- αλλά όλες οι άλλες που έκανα και που είχα σχεδόν την απόλυτη ευθύνη τους, ήταν πολύ κουραστικές, πιο κουραστικές στην προετοιμασία, παρά στο γύρισμά τους. Αναφέρομαι στις διαφωνίες με τους σταθμούς, τους παραγωγούς, όλα αυτά που δεν ξέρει ο κόσμος και δε χρειάζεται κιόλας, που όμως αποτελούν ένα στάδιο απαραίτητο προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερα η δουλειά εφόσον εγώ επιμένω και πιστεύω βαθιά ότι αυτό θα είναι το καλύτερο για τους τηλεθεατές.

Εμένα μου κάνει πάντως τρομερή εντύπωση που παιδιά χρησιμοποιούν ακόμα ατάκες από αυτές τις σειρές.

Μα τα παιδιά βλέπουν και τις παλιές ταινίες. Ξέρετε, στην τέχνη δεν υπάρχει παλιό και νέο, αυτά είναι ανοησίες. Υπάρχει κάτι που σου αποκαλύπτει κάτι ακόμα ή δε στο αποκαλύπτει ποτέ. Δηλαδή σε κάνει να γελάς, σε παρηγορεί, άλλα σε κάνουν να ονειρεύεσαι, αν δε σου κάνει τίποτα από όλα αυτά, δεν υπάρχει νέο και παλιό. Βλέπουμε ηθοποιούς της γενιάς του '50... Όπως και στη μουσική, μας συγκινούν τραγούδια που έχουν γραφτεί πριν από 70 χρόνια και άλλα που γράφτηκαν χθες δε μας λένε τίποτα. Επομένως, δεν υπάρχει ηλικία σε αυτά. Αν αυτό που γίνεται είναι αληθινό, και γίνεται με ταλέντο και μόχθο και κυρίως με αυτό που λέει η καρδιά μας και όχι αυτό που δήθεν θέλει η αγορά και το μάρκετινγκ, τότε νομίζω πως θα έχει επιτυχία.

Οι νέοι ηθοποιοί ωστόσο, έχουν την πολυτέλεια να λειτουργούν έτσι;

Όχι. Δεν πρέπει να την έχουν. Η δουλειά αυτή δεν απαιτεί πολυτέλειες, αλλά μόχθο. Καμιά φορά με ρωτούν αν δυσκολεύονται περισσότερο οι νέοι. Κι εμείς δυσκολευόμασταν. Αν ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα δε θα είχε ενδιαφέρον και αξία. Είναι δύσκολα, γι' αυτό πρέπει να προσπαθείς πολύ, να επιμένεις, να είσαι έτοιμος για τη δόξα και τη χλεύη. Και στα δύο, φέρεις την ευθύνη.

Εσείς κιόλας, δεν έχετε ακούσει λίγα. Σας αφορά η κριτική;

Όχι, καθόλου. Την επίσημη κριτική δεν την παρακολουθώ καθόλου, δε με ενδιαφέρει. Παλιά παρακολουθούσα τους κριτικούς που ήταν άνθρωποι του θεάτρου, υπήρχαν κάποιοι που τους παίρναμε στα σοβαρά. Τώρα πια όχι, δε με ενδιαφέρει. Προφανώς θα υπάρχουν και σήμερα, απλώς δεν τα παρακολουθώ καθόλου.

Ό,τι είναι θα φανεί στο χειροκρότημα;

Θα φανεί στο χρόνο.

«Δεν είμαι υπέρ ή κατά της αποθέωσης, ο χρόνος θα δείξει», έχετε δηλώσει στο παρελθόν. Τα πάτε καλά μέχρι τώρα;

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, νομίζω πως ναι. Γενικά είμαστε πολύ εύκολοι στο να αποθεώνουμε και να απαξιώνουμε πράγματα. Συχνά μας αιχμαλωτίζει, χειροκροτάμε διάφορες ανοησίες και απαξιώνουμε εκείνα με τα οποία δεν επικοινωνούμε εύκολα. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα στο θέατρο, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τα εικαστικά, παντού. Πρέπει να είμαστε λίγο περισσότερο επιφυλακτικοί, οι καλλιτέχνες που εμπλεκόμαστε σε αυτό, διπλά. Είτε είναι να πανηγυρίσουμε είτε να απαξιώσουμε, πολύ περισσότερο να μηδενίσουμε. Προσωπικά ούτε μηδενίζω ούτε αποθεώνω. Απλώς υπάρχουν πράγματα που με γοητεύουν αληθινά και άλλα που με αφήνουν αδιάφορο.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share