Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δήμητρα Γαλάνη: Η άγνωστη καταγωγή και η γνωριμία της με τον Δήμο Μούτση

Πώς ασχολήθηκε με το τραγούδι;

7 Απριλίου 2022 10:58
Δήμητρα Γαλάνη: Η άγνωστη καταγωγή και η γνωριμία της με τον Δήμο Μούτση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Δήμητρα Γαλάνη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου του 1952 και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Ελληνορώσων. Η ίδια μπήκε στο χώρο του τραγουδιού το 1969, προτού συμπληρώσει καν τα 16 της χρόνια.

Αυτό που είναι πλήρως άγνωστο ακόμα και από τους θαυμαστές της είναι η καταγωγή της. Μπορεί η τραγουδίστρια να γεννήθηκε στην πρωτεύουσα, ωστόσο έλκει την καταγωγή της από την μακρινή Πρέβεζα.

Δείτε επίσης: «Όταν η Γαλάνη πήγε και...»: Άγριο ξέσκισμα στην Δήμητρα Γαλάνη από τον Γιώργο Λιάγκα! Τί της καταλογίζει και γιατί; (VIDEO)

Σε ηλικία 10 ετών ξεκινάει σπουδές κιθάρας και θεωρίας της μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο τραγούδι το 1968 ερμηνεύοντας δύο τραγούδια στο «Ένα Χαμόγελο» των Δήμου Μούτση και Νίκου Γκάτσου.

Δήμητρα Γαλάνη νέα

Η γνωριμία της Γαλάνη με τον Δήμο Μούτση

Η ίδια έχει δηλώσει για την καθοριστική γνωριμία της με τον Δήμο Μούτση: «Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε στη φωνή μου. Παράλληλη ήταν και η γνωριμία μου με τον Νίκο Γκάτσο. Ο Δήμος γνώρισε μια κοπέλα, που με την κιθαρούλα της τραγουδούσε στις μπουάτ, στο στιλ της δεκαετίας του 1960. Νέο κύμα. Τότε το ρεπερτόριό μου αυτό ήταν. Συν κάτι από Θεοδωράκη, Ντίλαν και Μπαέζ. Και κατάφερε να μου αποσπάσει μια φωνή που την έκρυβα. Τραγουδούσα ως τότε χαμηλά, απαλά. Και έβγαλε από μέσα μου μια φωνή πιο δυνατή, πιο δυναμική. Η επαφή μου με τον Δήμο Μούτση και τον Νίκο Γκάτσο ήταν το θεμέλιο»

Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο του 2021 η τραγουδίστρια Λυδία Σέρβου κατηγόρησε τον Μούτση για απόπειρα βιασμού και για πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα, όταν αυτή ήταν σε ηλικία μόλις 15 ετών, ο οποίος όμως απάντησε πως θα κινηθεί νομικά εναντίον της.

δήμος μούτσης

Ακολουθεί η συνεργασία με τον Σταύρο Ξαρχάκο, το Γιάννη Σπανό αλλά και η καθοριστική στιγμή στην καριέρα της όπου ο Μάνος Χατζιδάκις την επιλέγει για να ερμηνεύσει τραγούδια του στις δύο δισκογραφικές του δουλειές “Επιστροφή” και “Της γης το χρυσάφι” σε στίχους Νίκου Γκάτσου.

Έτσι τη δεκαετία του ’70, η Δήμητρα Γαλάνη καταξιώνεται, φτιάχνει ένα καθαρά δικό της προφίλ, ηχογραφεί συνεχώς κύκλους τραγουδιών και γίνεται περιζήτητη από τους κορυφαίους δημιουργούς του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού: Κηλαηδόνη, Χατζηνάσιο, Χάλαρη, Κόκοτο, Δημητρίου, αλλά και τον Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος γράφει τραγούδια για τη φωνή της. Τη δεκαετία του ’80 συνεργάζεται με το Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Λοΐζο. Επίσης με την Ελένη Καραΐνδρου, το Διονύση Σαββόπουλο, το Σταμάτη Κραουνάκη, το Στέφανο Κορκολή, τον Χρήστο Νικολόπουλο κα.

Από τη δεκαετία του ’90 και μετά η Δήμητρα Γαλάνη γράφει και η ίδια τραγούδια είτε για την ίδια, είτε για άλλους τραγουδιστές όπως επίσης και μουσική για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share