Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Φωτιά Εύβοια - Σοκαρισμένος ο Γιώργος Τσαλίκης – «Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που ζούμε»

Ξέσπασε ο τραγουδιστής

4 Αυγούστου 2021 20:47
Φωτιά Εύβοια - Σοκαρισμένος ο Γιώργος Τσαλίκης – «Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που ζούμε»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η φωτιά στην Εύβοια δεν έχει σβήσει ακόμα κι η πυροσβεστική κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει το πύρινο μέτωπο. Ο Γιώργος Τσαλίκης, μην μπορώντας να πιστέψει τις διαστάσεις που έχει πάρει η πυρκαγιά, δημοσίευσε ένα βίντεο και ξέσπασε με όσα συμβαίνουν.

Ο τραγουδιστής έγραψε το εξής κείμενο: «Εικόνα από Εύβοια που μου κόβει την ανάσα.. Εσύ δε νιώθεις απόγνωση όταν βλέπεις να καίγεται έτσι η χώρα μας; Οι ομορφιές μας; Τι θα αφήσουμε ρε στα παιδιά μας; Τι περιβάλλον; Τι φταίνε τα ζωάκια; Δε μπορώ να το πιστέψω αυτό που ζούμε ΚΑΙ φέτος αλήθεια.»

Φωτιά στην Εύβοια: Το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ έχει κυκλωθεί από τις φλόγες - Οι μοναχοί δεν το εγκαταλείπουν

Εύβοια: Κρίσιμη είναι η κατάσταση στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στον Δρυμώνα, το οποίο έχει κυκλωθεί από τις φλόγες που απέχουν λιγότερο από 400 μέτρα.

Οι μοναχοί που είναι στο μοναστήρι παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας αλλά και των επιτελών της Περιφέρειας, του Δήμου και της Πυροσβεστικής, δεν το εγκαταλείπουν και «θα μείνουν εκεί να το υπερασπιστούν» όπως δηλώνουν, ενώ μαζί τους βρίσκονται και κάτοικοι της περιοχής που πηγαίνουν για συμπαράσταση.

λίμνη εύβοια φωτιά

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι φλόγες που έχουν ύψος 30 και 40 μέτρα μέσα στην πευκόφυτη περιοχή έχουν κυκλώσει τον μοναστήρι. Μας πνίγουν οι καπνοί πλέον. Είναι εφιαλτικές οι εικόνες. Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί αεροπλάνο για να κάνει ρίψεις νερού», σημειώνει ο ηγούμενος της μονής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το συγκεκριμένο μέτωπο της φωτιάς είναι από τα πλέον επικίνδυνα καθώς κινείται απειλητικά και προς το μοναστήρι αλλά και στην περιοχή Δρυμώνας που έχει εκκενωθεί. Οι πυροσβέστες με μεγάλα οχήματα έχουν στήσει μία ζώνη άμυνας γύρω από το μοναστήρι και προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά.

Φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας: Μήνυμα του 112 για εκκένωση δύο χωριών

Μήνυμα από το 112 εστάλη το μεσημέρι της Τετάρτης, το οποίο καλεί τους κατοίκους που μένουν στον Κούλουρο και το Μαρούλι να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο χωριό Κουρκουλοί

Την ίδια στιγμή χτύπησαν πάλι οι καμπάνες στο χωριό Κουρκουλοί, που είχε εκκενωθεί από χθες, καθώς οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν δημιούργησαν ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που κινείται απειλητικά στην ευρύτερη περιοχή έτσι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και για το χωριό.

Στην περιοχή επιχειρούν το ρωσικό αεροσκάφος Β-200 όπως επίσης ένα ελικόπτερο και 3 αεροσκάφη τύπου PZL ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από αεροσκάφη τύπου Κάναντερ.

Εξάλλου μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και το μετώπιο στο Καλαμούδι μετά τις αναζωπυρώσεις που υπήρξαν, και απειλεί και το χωριό.

«Η κατάσταση διαμορφώνεται με το πλέον εφιαλτικό σενάριο. Δύο κύρια μέτωπα ανεξέλεγκτα πλέον και πολλά μικρότερα αλλά και πλήρη αδυναμία να αντιδράσουμε και από τον αέρα αλλά και με τις επίγειες δυνάμεις. Οι τεράστιες φλόγες απειλούν τα πάντα», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Βουρδάνος που μαζί με τον περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, βρίσκονται στον Δρυμώνα και στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ προσπαθώντας και να πείσουν τους μοναχούς να απομακρυνθούν, αλλά και να συντονίσουν τις τελευταίες προσπάθειες για να σωθεί το ιστορικό μοναστήρι.

Φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας: «Θα καούν όλα τα σπίτια, ελάτε τώρα»

Σοκ προκαλούν τα βίντεο από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στη Λίμνη Ευβοίας και τη μάχη που συνεχίζουν να δίνουν και σήμερα πυροσβέστες και κάτοικοι.

«Θα καούν όλα τα σπίτια, ελάτε τώρα!», λέει στη Πυροσβεστική ένας κάτοικος, ενώ οι φλόγες αρχικά βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από παρακείμενο βενζινάδικο αναφέρει το eviazoom.gr.

Δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο αναμένονται στην περιοχή της φωτιάς, ωστόσο ο καπνός και η έλλειψη ορατότητας δεν επιτρέπουν στους χειριστές να εκτελέσουν πτήσεις πάνω από τα καμένα.

«Τούτη η απόλυτη καταστροφή δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός. «Δεν μπορείς να αποτιμήσεις διαφορετικά τα περισσότερα από 15.000 στρέμματα της καταστροφής» πρόσθεσε.

«Εκκενώθηκαν με ασφάλεια 8 χωριά για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή» και «σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν εκκενώσεις χωριών πιθανόν υπερβολικές, όμως ο βασικός στόχος μας ήταν και είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», εξήγησε.

Γύρω στα μεσάνυχτα έγιναν εκκενώσεις σε δύο ακόμη χωριά, το Καλαμούδι και το Δρυμώνα, τα οποία απέχουν –σε ευθεία γραμμή– κάπου 9 χιλιόμετρα από την Σηπιάδα, τον οικισμό δυτικά της Λίμνης που ξεπέρασαν με ταχύτητα οι φλόγες για να σταματήσουν στη θάλασσα.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share