Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η Σοφία Μουτίδου σ' ένα απολαυστικό βίντεο για το σποτ του Συνεδρίου Γονιμότητας

Tρολάρει ατάκα προς ατάκα

17 Ιουνίου 2021 13:04
Η Σοφία Μουτίδου σ' ένα απολαυστικό βίντεο για το σποτ του Συνεδρίου Γονιμότητας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Σοφία Μουτίδου που με χιούμορ σχολιάζει θέματα της επικαιρότητας πριν από μερικά λεπτά ανέβασε στα social media βίντεο όπου τρολάρει με επικό τρόπο το περιεχόμενο του σποτ.

Η κωμικός ηθοποιός απαντά με το δικό της τρόπο σε κάθε ατάκα του σποτ.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε πριν από μερικές μέρες λόγω του διαφημιστικού σποτ, η οργανωτική επιτροπή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας προχώρησε στην ακύρωσή του.

Εγώ να μην ξεκουραστώ, μια η μία μια η άλλη…

Posted by Sofia Moutidou on Thursday, June 17, 2021

Η δημιουργός του σποτ για το Συνέδριο Γονιμότητας: «Aπό τα βάθη της καρδιάς μου ζητώ συγγνώμη»

Την δική της εκδοχή έδωσε για το σποτ του Συνεδρίου Γονιμότητας που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, η δημοσιογράφος Κία Παπαδοπούλου, η οποία εμπνεύστηκε και έγραψε το κείμενο.

Η συνεργάτιδα της εκπομπής «Πάμε Δανάη» βρέθηκε για πρώτη φορά μπροστά από τις κάμερες και μεταξύ άλλων ζήτησε συγγνώμη.

Μου ανατέθηκε να γράψω ένα κείμενο. Πήρα σαφείς κατευθύνσεις ότι το σποτάκι θα πρέπει να αφορά τη γυναικεία υπογονιμότητα. Μου είχαν τονίσει ότι το σποτ θα πρέπει να είναι αιχμηρό και να τονίζει την ενημέρωση. Γράφτηκε το κείμενο, έγινε το σποτάκι, το είδαν οι αρμόδιοι της επιτροπής που θα έκαναν και το συνέδριο. Πήρε έγκριση από όλους τους φορείς και από την πρώτη του μήνα προβάλλεται σε όλα τα κανάλια. Το σποτάκι προβαλλόταν κανονικά μέχρι που ξεκίνησε ο σάλος από τα social media.

Η δημιουργός του σποτ για το Συνέδριο Γονιμότητας

Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ. Κατανοώ ότι κάποιος μπορεί να αισθάνθηκε άσχημα. Στενοχωρήθηκα γιατί ο στόχος αυτού του κοινωνικού μηνύματος δεν επετεύχθη. Δεν υπήρχε κακή πρόθεση από κανέναν, γιατί είναι μια ολόκληρη ομάδα που είναι όλοι πολύ ευαισθητοποιημένοι πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν υπήρχε καμία πρόθεση να προσβάλουμε κανέναν. Καταλαβαίνω ότι υπήρχε μια αστοχία, πραγματικά λυπάμαι γι’ αυτό και από τα βάθη της καρδιάς μου ζητώ συγγνώμη για όλους όσους στεναχώρησα».

Στη συνέχεια, η Κία Παπαδοπούλου εξομολογήθηκε: «Αυτά τα στερεότυπα τα έχω βιώσει στο πετσί μου. Ήθελα να κάνω ένα σποτ που να καταδικάζει αυτές τις αντιλήψεις. Μακάρι κάποια γυναίκα να μην έχει βρεθεί στη δική μου θέση, το εύχομαι. Δυστυχώς, δεν είμαι η μόνη. Φυσικά πιστεύω στην αυτοδιάθεση. Αυτό που ήθελα όμως να τονίσω, είναι ότι πρέπει να έχεις και τη γνώση και μετά να κάνεις τις επιλογές σου. Μέσα από αυτό το σποτ ήθελα να χτυπήσω τα στερεότυπα, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε».

Αναβάλλεται το Συνέδριο Γονιμότητας μετά τη θύελλα αντιδράσεων για το σποτ

Σε αναβολή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας αναγκάστηκαν να προχωρήσουν οι διοργανωτές του, ύστερα από τη γενικευμένη, θυελλώδη κατακραυγή την οποίαν προκάλεσε το διαφημιστικό σποτ. Ήδη έχει απενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του Συνεδρίου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα.

Αφ' ότου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, απέσυρε την υποστήριξή της στο Συνέδριο, σχεδόν όλοι οι επίσημοι συμμετέχοντες αποκήρυξαν δημοσίως το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του σποτ και διαχώρισαν τη θέση τους. Υπ' αυτές τις συνθήκες, δεν είχε πλέον νόημα η διοργάνωση του Συνεδρίου.

Αναβάλλεται το Συνέδριο Γονιμότητας μετά τη θύελλα αντιδράσεων για το σποτ - Τι απαντά η δημιουργός του

Παρόλ' αυτά, σε ανάρτηση τους στα social media οι διοργανωτές τονίζουν πως σκοπός δεν ήταν να προσβάλουν τις γυναίκες ούτε να ενισχύσουν στερεοτυπικά πρότυπα, αλλά να ενημερώσουν όσες θέλουν να τεκνοποιήσουν ότι μετά από κάποια ηλικία μειώνεται η ικανότητα αυτή.

Η ανακοίνωση της επιτροπής για την ακύρωση

Με ανακοίνωση στο Facebook η οργανωτική επιτροπή αναφέρει ότι δεν πρόκειται για ένα αμιγώς ιατρικό συνέδριο και ότι στόχος ήταν η ενημέρωση «στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού μας».

«Καθώς λοιπόν δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν» αναφέρεται.

«Εξαπατηθήκαμε» λένε οι σύνεδροι

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αποσύρονται η ΕΡΤ και το ΑΠΕ από τη χορηγία επικοινωνίας. Και έγραψε ότι «το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας».

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε ανάρτηση του ξεκαθαρίζει πως ουδέποτε αποδέχθηκε την πρόσκληση να είναι ομιλητής, καταγγέλοντας ότι με έκπληξη είδε το όνομά του στον κατάλογο των ομιλητών. Επιπλέον, χαρακτήρισε σαν «απαράδεκτα και αναχρονιστικά τα μηνύματα που περνούσε το video της εκδήλωσης».

«Το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν οι ίδιες για τις ζωές τους είναι αδιαμφισβήτητο. Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σαφώς και αποσύρει τη συμμετοχή της από το συνέδριο γονιμότητας», σημειώνει η Μαρία Συρεγγέλα σε ανάρτηση της στο twitter.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, τονίζει πως «η γονιμότητα είναι δικαίωμα, η μητρότητα επιλογή η ζωή κάθε γυναίκας δεν χωράει απολογισμούς ούτε ταμπέλες. Φτάνει πια με τις ενοχές και τα στερεότυπα που διαλύουν τις γυναίκες».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για Μεσαίωνα, λέγοντας πως «οι γυναίκες επιλέγουμε αν και πότε θα γίνουμε μητέρες. Είναι δικαίωμά μας. Το δημογραφικό απαιτεί πολιτικές και πόρους από την Πολιτεία. Ας δεσμευτεί η Κυβέρνηση, αντί να στηρίζει προσπάθειες που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι αδιαπραγμάτευτη και χαρακτήρισε "έκθετους" τους ομιλητές του συνεδρίου, το οποίο θεωρήθηκε σεξιστικό και υποτιμητικό για τις γυναίκες.

"Η αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτη. Χιλιάδες ενεργοί πολίτες αντέδρασαν και εξέθεσαν όσους στήριξαν μια δράση προσβλητική για τη γυναίκα. Οι υπουργοί που παραμένουν ομιλητές είναι έκθετοι στα μάτια των γυναικών και των ανδρών της χώρας μας".

Ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνει πως το κόμμα του, «απερίφραστα καταδικάζει αυτή τη νέα καμπάνια που ακολούθησε τη 'συνεπιμέλεια'», προσθέτοντας ότι ενοχοποιεί τις γυναίκες και αναιρεί όλες τις φεμινιστικές κατακτήσεις.

Κωνσταντίνος Πάντος: Το σποτ για την υπογονιμότητα είναι σκληρό αλλά λέει την ωμή αλήθεια

Για το περίφημο σποτ του Συνεδρίου Υπογονιμότητας στα Ιωάννινα, το οποίο έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων και μαζική αποχώρηση υποστηρικτών του συνεδρίου, μίλησε ο γυναικολόγος και ομιλητής του συνεδρίου, Κωνσταντίνος Πάντος.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των προθέσεων όλων των διοργανωτών και κατέθεσε την άποψή του για το διαφημιστικό σποτ.

«Το σποτ είναι όντως σκληρό, αλλά έλεγε την ωμή αλήθεια. Πέρασε από ΕΣΡ για έγκριση. Το ενέκρινε πολύς κόσμος και παίζει εδώ και 10 ημέρες σε τηλεοράσεις. Δεν δημιουργήθηκε σάλος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάντος.

Όπως είπε, πρόκειται για βιωματικό σποτ δημοσιογράφου από το ιατρικό ρεπορτάζ, η οποία ουσιαστικά διηγείται την ιστορία της. «Το σποτ φέρνει τη γυναίκα αντιμέτωπη με την ωμή πραγματικότητα, την οποία βλέπουμε εμείς καθημερινά στο γραφείο μας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο γυναικολόγος.

Κωνσταντίνος Πάντος: Το σποτ για την υπογονιμότητα είναι σκληρό αλλά λέει την ωμή αλήθεια

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενημέρωσης της γυναίκας, ο κ. Πάντος σημείωσε: «Το νόημα του συνεδρίου είναι αποκτήστε παιδιά και γνωρίζετε τα όρια που βάζει η φύση. Μη νομίζουμε ότι μετά τα 40 τα πράγματα είναι τόσο εύκολα από επιστημονικής άποψης».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Εκκλησίας στο συνέδριο, ο γυναικολόγος σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που εκκλησιαστικοί φορείς συμμετέχουν σε επιστημονικό συνέδριο. Είναι μόνο μία από τις 15 συνεδρίες. Δεν μονοπωλούν τη συζήτηση».

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ο κ. Πάντος τόνισε ότι «Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι με αυτό που συνέβη. Υπάρχει πιθανότητα να το ακυρώσουμε. Ας αποφασίσει η πολιτεία να ενημερώσει τον κόσμο με όποιον τρόπο νομίζει».

Τι απαντάει η εμπνεύστρια του σποτ

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η εμπνεύστρια του σποτ Κία Παπαδοπούλου, έδωσε τη δική της απάντηση, μετά από τα social media.

«Αυτό το κείμενο έχει την δίκη μου υπογραφή και καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Σ αυτό το κείμενο έχω γράψει όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου επειδή έκανα το έγκλημα να είμαι 10 χρόνια παντρεμένη χωρίς να έχω κάνει παιδιά. Γιατί έχω περάσει τα 40 και δεν έχω γίνει μάνα» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ως χαρακτηριστική απάντηση στη θέση της κας Παπαδοπούλου, θα μπορούσε να αναφερθεί απλώς το σχόλιο της Ναταλίας Γερμανού, η οποία έγραψε στο twitter «Α δεν θα πάω σήμερα εκπομπή. Θα κάτσω να σκεφτώ πολύ σοβαρά 'τι έκανα λάθος' γιατί 'πέρασαν τα χρόνια και δούλευα' και 'δεν βοήθησα την υπογεννητικότητα'. Άσχετοι άνθρωποι οργανώνουν συνέδρια για σοβαρά θέματα με λάθος τρόπο».

Ως αντίλογος στην κατακραυγή, θα μπορούσε να αναφερθεί η εξής ανάρτηση στο twitter:

Ανωμαλίες της μήτρας και πως επηρεάζουν την γονιμότητα;

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με θέματα γυναικολογικής φύσεως.. Τι συμβαίνει όταν υπάρχουν ανωμαλίες της μήτρας και επηρεάζουν την γονιμότητα;

Οι συγγενείς ανωμαλίες στη μήτρα υπάρχουν από τη γέννηση της γυναίκας, συνήθως όμως γίνονται αντιληπτές όταν η γυναίκα μείνει έγκυος, κυρίως γιατί προκαλούν αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Μέχρι τότε συνήθως δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.

Γονιμότητα γυναίκα

Οι πιο συχνές ανωμαλίες είναι:

  • Διάφραγμα, το οποίο διαιρεί την κοιλότητα της μήτρας,
  • Τοξοειδής μήτρα (διακρίνεται σχηματισμός που μοιάζει με μικρό διάφραγμα)
  • Μονόκερως μήτρα (έχει αναπτυχθεί μόνο το ένα ήμισυ της μήτρας),
  • Δίκερως μήτρα (η μήτρα αποτελείται από δύο κοιλότητες λόγω μη σωστής ανάπτυξής της).
  • Οι ανωμαλίες μήτρας τις περισσότερες φορές διορθώνονται εύκολα με υστεροσκοπική χειρουργική.
  • Οι ανωμαλίες της μήτρας μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα της γυναίκας:
  • Όταν η μήτρα έχει τέτοιου είδους ανωμαλίες, τότε δυσκολεύεται να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη (π.χ. λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης ή μικρού μεγέθους) και για αυτό το λόγο παρατηρούνται πιο συχνές αποβολές ή πρόωρος τοκετός.
  • Διερεύνηση της κοιλότητας της μήτρας: Η διερεύνηση της κοιλότητας της μήτρας γίνεται με τις εξής εξετάσεις: κολπικό υπερηχογράφημα,σαλπιγγογραφία: ελέγχεται όχι μόνο η διαβατότητα των σαλπίγγων, αλλά και το μέγεθος και το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας,
  • διαγνωστική υστεροσκόπηση: πρόκειται για μια επεμβατική εξέταση που γίνεται χωρίς να χρειάζεται η ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο. Με τη βοήθεια μιας μικρο-κάμερας, ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας και ταυτόχρονα με τη διάγνωση (διαγνωστική υστεροσκόπηση) μπορεί να κάνει και θεραπεία του προβλήματος, αν αυτό χρειάζεται (επεμβατική υστεροσκόπηση π.χ. για διόρθωση διαφράγματος). Η υστεροσκόπηση γίνεται υπό ήπια αναισθησία (‘μέθη’) προκειμένου η ασθενής να κοιμηθεί και μη νιώσει πόνο.

Η διόρθωση των ανωμαλιών της μήτρας έχει θεαματικά αποτελέσματα ως προς την επίτευξη εγκυμοσύνης, είτε με φυσιολογική σύλληψη είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση. Για να μείνει μια γυναίκα έγκυος, χρειάζεται ένα καλό έμβρυο να εμφυτευτεί σε μια υγιή και χωρίς προβλήματα μήτρα. Με τη διόρθωση των ανωμαλιών της μήτρας, εξασφαλίζουμε δεκτικό ενδομήτριο έτσι ώστε να γίνει η εμφύτευση του εμβρύου. Εξασφαλίζουμε επίσης το καλό μέγεθος της μήτρας έτσι ώστε η εγκυμοσύνη να εξελιχθεί φυσιολογικά και να μην προκληθεί πρόωρος τοκετός λόγω μικρού μεγέθους μήτρας.

Το τίμημα της γονιμότητας: Επιστήμονες προειδοποιούν!

Γοινιμότητα αναβολικά επιστήμονες

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα εξελικτικό παράδοξο, καθώς οι άνδρες βλάπτουν την γονιμότητά στην προσπάθειά τους να φανούν πιο ελκυστικοί στις γυναίκες.

Λαμβάνοντας στεροειδή για μια καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά και φάρμακα κατά της τριχόπτωσης, μπορούν να παίξουν καθοριστικο ρόλο στην αδυναμία του σπέρματος. Μακροπρόθεσμα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα ζευγάρια που προσπαθούν να γονιμοποιήσουν.

«Παρατηρώ τους άνδρες που έρχονται για να τεστάρουν την γονιμότητά τους. Είναι όλο και περισσότερο ογκώδεις», εξηγεί στο BBC ο καθηγητής,Τζέιμς Μόσμαν στο Πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ, κατηγορώντας τα αναβολικά για αυτό.

«Προσπαθούν να φαίνονται πραγματικά μεγάλοι, να μοιάζουν με τα πρότυπα ανδρών που έχουν στο μυαλό τους», εξηγεί. «Ωστόσο, μετατρέπουν τους εαυτούς τους σε ανίκανους να γονιμοποιήσουν».

Τα αναβολικά στεροειδή επηρεάζουν την τεστοστερόνη στους οργανισμούς των ανδρών και βελτιώνουν την απόδοσή τους για την αύξηση της μυϊκής ανάπτυξης.

«Δεν είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι άνδρες πηγαίνουν στο γυμναστήριο για να φαίνονται ιδανικοί, ώστε να προσελκύουν γυναίκες, αλλά να μην μπορούν να κάνουν παιδιά;», διερωτάται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Άλαν Πέισι.

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχει ένα παρόμοιο θέμα εμφανίζεται στους άντρες που χρησιμοποιούν φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της ανδρικής φαλάκρας.

Το φάρμακο finasteride αλλάζει τον τρόπο μεταβολισμού της τεστοστερόνης στο σώμα και μπορεί να περιορίσει την απώλεια μαλλιών, αλλά οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία και χτύπημα στη γονιμότητα.

Ο καθηγητής Pacey δήλωσε στο BBC: «Θα έλεγα ότι περισσότεροι χρήστες αναβολικών στεροειδών είναι πιθανόν να μείνουν στείροι από ό, τι φανταζόμαστε- το 90% πιθανότατα.

Ο Δρ Μόσμαν πιστεύει ότι «η τάση να φαίνονται ελκυστικοί οι άνδρες στις γυναίκες θυσιάζοντας τη γονιμότητά τους είναι μοναδικό στη φύση».

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share