Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πρίγκιπας Φίλιππος: Θα έκλεινε σήμερα (10/6) τα 100 - Η ανάρτηση του Καρόλου και η σχέση με την Νταϊάνα

Κανείς δεν ξεχνά τον σπουδαίο Πρίγκιπα...

10 Ιουνίου 2021 20:53
Πρίγκιπας Φίλιππος: Θα έκλεινε σήμερα (10/6) τα 100 - Η ανάρτηση του Καρόλου και η σχέση με την Νταϊάνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε πριν από περίπου δύο μήνες και σήμερα (10/6) θα έκλεινε τα 100 του χρόνια, με τον Κάρολο να μην τον ξεχνά και να τον τιμά με ορισμένες όμορφες φωτογραφίες από τα παιδικά του χρόνια.

Ο Κάρολος ήταν πραγματικά συντετριμμένος με τον θάνατο του πατέρα του και έτσι δε θα μπορούσε να μην τον τιμήσει στη μέρα των γενεθλίων του.

«Τιμώντας τη μνήμη τον Δούκα του Εδιμβούργου, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

«Τιμώντας τη μνήμη τον Δούκα του Εδιμβούργου, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

1 - Ο Δούκας μεταφέρει τον ρόλο του αρχηγού των τυφεκίων στη Δούκισσα της Κορνουάλης, κατά τη διάρκεια μιας κοινής τελετής στο Windsor Castle και στο Highgrove τον Ιούλιο του 2020 (PA).

2 - Ο νεαρός πρίγκιπας Κάρολος καλωσορίζει τον πατέρα του στο σπίτι από ένα ταξίδι στη Μάλτα το 1951 (PA)», γράφτηκε χαρακτηριστικά στην επίσημη ανάρτηση που έγινε στον λογαριασμό του Κάρολου στο Instagram.

Η άγνωστη σχέση του Φιλίππου με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, που πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 99 ετών, είχε μια μοναδική αλλά δυνατή σχέση με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Έγινε μέλος της βασιλικής οικογένειας μετά το γάμο του το 1947, οπότε ο Φίλιππος μπορούσε να καταλάβει πόσο δύσκολο ήταν να είσαι ένας «ξένος» εντός της διασημότερης οικογένειας παγκοσμίως. Επιπλέον «γοητεύτηκε από την πρώτη στιγμή» από την όμορφη, πρόσχαρη πριγκίπισσα ενώ εκείνη πάλευε να προσαρμοστεί στην καινούργια της θέση.

«Όταν η Νταϊάνα βρήκε δύσκολους τους περιορισμούς της βασιλικής ζωής, ο Φίλιππος ήταν εκείνος που την βοήθησε», γράφει η βασιλική βιογράφος Ingrid Seward στο νέο της βιβλίο «Prince Philip Revealed».

«Από την στιγμή που παντρεύτηκε, δεν κάθισε ποτέ ξανά δίπλα στον σύζυγό της, πάντα την έβαζαν να κάθεται δίπλα στον Φίλιππο σε εκείνα τα ατελείωτα, επίσημα δείπνα και αυτός την φρόντιζε», προσθέτει.

«Η Νταϊάνα έβρισκε τα δείπνα στο [κάστρο] Μπαλμόραλ τεράστια πίεση και την ατμόσφαιρα αποπνικτική», συνεχίζει η Seward. «Όταν ερχόταν η στιγμή της γκάιντας, δεν έβλεπε την ώρα να φύγει από το δωμάτιο».

Η σχέση τους συνεχίστηκε μετά την έκδοση του βιβλίου «Diana: Her True Story» του Andrew Morton, που κυκλοφόρησε το 1992, και αποκάλυπτε λεπτομέρειες για τις μάχες της Νταϊάνα όταν κατέρρευσε ο γάμος της με τον πρίγκιπα Κάρολο.

Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος κανόνισαν οικογενειακή συνάντηση με τον Κάρολο και την Νταϊάνα στο ιδιωτικό σαλόνι τους, στο Κάστρο του Ουίνδσορ- περιστατικό που περιλαμβάνεται επίσης στην τέταρτη σεζόν της τηλεοπτική σειράς The Crown στο Netflix.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Φίλιππος ζήτησε από τον Κάρολο και την Νταϊάνα «να προσπαθήσουν να σκεφτούν τα παιδιά τους, την μοναρχία και την χώρα αντί για τα προσωπικά τους βάσανα», λέει η Seward.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Δούκας του Εδιμβούργου επέδειξε μια ακόμη πιο τρυφερή συμπεριφορά, ξεκινώντας να γράφει επιστολές στη Νταϊάνα, με την ελπίδα πως θα κατάφερνε τελικά να την επηρεάσει και να μην μεταπείσει.

«Προσπάθησε να την κάνει να αντιμετωπίσει τα γεγονότα και να διαχειριστεί τα προβλήματα μες στο γάμο της, εξηγώντας πως γνώριζε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες τους γίνεσαι μέλος της βασιλικής οικογένειας μέσα από έναν γάμο», λέει η Seward.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος υπέγραφε τις επιστολές ως «Pa» και ήταν αρχικά συμπονετικός με τον γολγοθά της Νταϊάνα, φτάνοντας σε σημείο να πει ότι ο Κάρολος «ήταν ανόητος που διακινδύνευε τα πάντα με την Καμίλα».

«Ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι ίσως ήθελε να σε αφήσει για εκείνη. Δεν μπορώ να διανοηθώ κανέναν με σώας τας φρένας να αφήνει εσένα για την Καμίλα», είχε πει σε μια από τις επιστολές του. «Τέτοια προοπτική ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας».

Σε άλλη επιστολή, ο Φίλιππος προσφέρθηκε να κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να σώσει τον γάμο τους.

«Αν μου ζητηθεί, πάντα θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να βοηθήσω εσένα και τον Κάρολο. Αλλά είμαι αρκετά έτοιμος να παραδεχθώ ότι δεν έχω κανένα ταλέντο ως σύμβουλος γάμου», έγραψε.

Ωστόσο, οι επιστολές δεν κατάφεραν να σώσουν το τεράστιο στο γάμο της Νταϊάνα. Με τον καιρό κατέρρευσε επίσης και η σχέση με της με τον πρίγκιπα Φίλιππο, κυρίως επειδή της είπε ότι έκανε λάθος έχοντας δικές εξωσυζυγικές σχέσεις.

«Ο Φίλιππος συνειδητοποίησε πως η συμπεριφορά της Νταϊάνα ήταν επιζήμια για τη μοναρχία», σημειώνει η Seward.

Στο μεταξύ η Νταϊάνα «έφτασε στο σημείο να αντιπαθεί τον πρίγκιπα Φίλιππο επειδή τον έβρισκε ανυπόφορο», συνεχίζει η Seward. «"Μπορεί αν είναι διασκεδαστικός ως καλεσμένος σε δείπνο", εξηγούσε η Νταϊάνα, "αλλά ως πεθερός ήταν πολύ επικριτικός"».

Σε κάθε περίπτωση, η Νταϊάνα εκτίμησε το κίνητρο πίσω από τις επιστολές του Φίλιππου. Έντεκα από τα σημειώματα αποκαλύφθηκαν στην έρευνα του 2007/2008 για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος που οδήγησε στο θάνατο της Νταϊάνα και του Ντόντι Φαγιέτ τον Αύγουστο του 1997.

«Αγαπημένε μου Pa, συγκινήθηκα ιδιαιτέρως με το τελευταίο γράμμα σου, που μου απέδειξε, αν και το γνώριζα ήδη, πως νοιάζεσαι πραγματικά», είχε γράψει η Νταϊάνα σε απάντηση στο γράμμα περί «συμβούλου γάμου» του πρίγκιπα Φίλιππου. «Είσαι πολύ ταπεινός με τις ικανότητές σου σχετικά με τον γάμο και διαφωνώ μαζί σου!».

Σε άλλο έγραφε, «Χάρηκα τόσο πολύ που έλαβα το γράμμα σου, κυρίως διαβάζοντας ότι θέλεις τόσο απεγνωσμένα να βοηθήσεις».

Η Νταϊάνα είπε επίσης πως εκτιμούσε την «τεράστια κατανόηση και ευγένεια» του πεθερού της, χαρακτηριστικά για τα οποία ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν ήταν ακριβώς γνωστός πως διέθετε. Η Νταϊάνα φέρεται να υπέγραφε μάλιστα όλα τα γράμματά της προς εκείνον με πολύ τρυφερές φράσεις, όπως «με την βαθύτερη αγάπη μου».

Ωστόσο ούτε η μυστική αλληλογραφία δεν κατάφερε να σώσει τον γάμο της Νταϊάνα από την κατάρρευση. Όπως προέκυψε μετά την έρευνα, μέχρι το 1994- 1995 οι επιστολές του Φίλιππου προς εκείνη είχαν πολύ διαφορετικό τόνο.

Η φίλη της και εναλλακτική θεραπεύτρια Simone Simmons, κατέθεσε στο πλαίσιο της έρευνας του 2007/2008 ότι η Νταϊάνα της έδειξε «δυο γράμματα που πραγματικά την αναστάτωσαν». Ο δικηγόρος Michael Mansfield την ρώτησε αν τα γράμματα ήταν «ιδιαιτέρως υποτιμητικά» για την Νταϊάνα. «Ναι και πολύ σκληρά επίσης», απάντησε η Simmons, προσθέτοντας ότι εξόργισαν την Νταϊάνα.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share