Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Βασίλισσα Ελισάβετ: Με αυτό τον τρόπο δε θα δηλητηριαστεί ποτέ - Οι Αυτοκράτορες που την «πάτησαν»

Έχει το... σύστημά της η μονάρχης

19 Μαΐου 2021 11:17
Βασίλισσα Ελισάβετ: Με αυτό τον τρόπο δε θα δηλητηριαστεί ποτέ - Οι Αυτοκράτορες που την «πάτησαν»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία, που προκύπτουν από τη ζωή της Βασίλισσας Ελισάβετ και τις συνήθειες, ώστε να μένει ασφαλής, με μια χαρακτηριστική εξ αυτών, όπως μπορούμε να φανταστούμε, να αφορά το φαγητό.

Στο ντοκιμαντέρ Channel 5 «Secrets of the Royal Kitchen», η βασιλική σχολιαστής Έμιλι Άντριους αποκάλυψε ότι για να είναι η βασίλισσα ασφαλής, δεν έχει ετοιμαστεί συγκεκριμένο πιάτο γι’ αυτήν κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων. Ένα πιάτο επιλέγεται τυχαία για να σερβιριστεί στη βασίλισσα, για την οποία και κυκλοφορεί μια φωτογραφία ντοκουμέντο από το παρελθόν.

«Αφού τακτοποιηθούν τα πάντα, ένας υπηρέτης επιλέγει τυχαία ένα από τα πιάτα που θα σερβιριστούν στην Αυτού Μεγαλειότητα. Έτσι, αν κάποιος ήθελε να την δηλητηριάσει θα έπρεπε να δηλητηριάσει όλους τους καλεσμένους» είπε.

Ακόμα η βασίλισσα επιθεωρεί με ένα «πέταλο» το απόγευμα πριν από το δείπνο, ελέγχοντας τις προετοιμασίες με τον αρχιθαλαμηπόλο του παλατιού. Τα δείπνα χρειάζονται για να προετοιμαστούν έξι μήνες και τρεις ημέρες για να ετοιμαστούν από το προσωπικό των ανακτόρων αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Βασίλισσα Ελισάβετ δηλητηριασμός

Η βασίλισσα είναι γνωστό ότι τρώει γρήγορα και υπάρχει ένας κανόνας που ορίζει όταν τελειώνει το γεύμα της όλοι οι καλεσμένοι πρέπει να ακουμπήσουν το μαχαίρι και το πιρούνι τους στο πιάτο. Ποτέ μα ποτέ δεν επιτρέπεται να καθίσει κανείς στο τραπέζι και να φάει πριν από τη βασίλισσα.

Η σειρά είναι πάντα από δεξιά προς τα αριστερά, δηλαδή, αφού όλοι καθίσουν στο βασιλικό τραπέζι, η βασίλισσα απευθύνεται πρώτα στον επίτιμο καλεσμένο της, ο οποίος είθισται να κάθεται στα δεξιά της. Μετά την ανταλλαγή των φιλοφρονήσεων και των χαιρετισμών στρέφει την προσοχή της σε όποιον κάθεται πρώτος στην αριστερή πλευρά. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να αγγίξει κανείς τη βασίλισσα και το χέρι της μόνο αν το προσφέρει εκείνη για χειραψία.

Επιπλέον, οι επισκέπτες δεν πρέπει να φύγουν πριν τη βασίλισσα εκτός εάν έχει δοθεί ειδική άδεια και θα πρέπει να αποφεύγονται προσωπικές ερωτήσεις σε συνομιλία με μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Οι Αυτοκράτορες της ιστορίας που δηλητηριάστηκαν

Στην ιστορία, όμως, υπήρξαν και βασιλιάδες που δεν πρόσεξαν και, τελικά, δηλητηριάστηκαν, με την τέχνη της αποφυγής αυτού του δυσάρεστου γεγονότος να εξελίσσεται με τον καιρό, προτού οδηγηθούμε στο πρωτόκολλο για την Ελισάβετ.

1. Κλαύδιος (10 π.Χ. – 54 μ.Χ.)

Ανάμεσα στις δύο βασιλείες των θεότρελων Καλιγούλα και Νέρωνα, μεσολάβησε ο «αποθεωμένος» Κλαύδιος, ο οποίος έσωσε για λίγο την αξιοπρέπεια του ρωμαϊκού θρόνου της Ρώμης.

Βέβαια, αυτό δεν το περίμενε ούτε η ίδια του η οικογένεια, η οποία τον είχε του πεταματού, ωστόσο εξελίχθηκε σε ικανό ηγέτη με μόνη του αδυναμία ότι τον «καπέλωνε» η εκάστοτε σύζυγός του.

Η επίσημη, λοιπόν, εκδοχή του θανάτου του είναι ότι ο κοιλιόδουλος αυτοκράτορας έφαγε δηλητηριώδη μανιτάρια και μετά από ένα διάστημα κοιλόπονου και εμετού, έφυγε για τον άλλον κόσμο.

Ωστόσο, ο Λατίνος ιστορικός Σουητώνιος, που γεννήθηκε περίπου 15 χρόνια μετά τον θάνατο του Κλαύδιου, γράφει χαρακτηριστικά:

«Οι απόψεις συγκλίνουν στο ότι ο Κλαύδιος εξοντώθηκε με δηλητήριο, παραμένει όμως αμφίβολο πότε και από ποιον. Μερικοί υποστηρίζουν ότι τούτο διαπράχθηκε από τον Αλωτό, τον ευνούχο του, που δοκίμαζε πρώτος τα γεύματά του, όταν ο Κλαύδιος συμποσίαζε στην ακρόπολη με τους ιερείς. Άλλοι λένε ότι αυτουργός ήταν η ίδια η Αγριππίνα, η οποία σε ένα οικογενειακό δείπνο του σέρβιρε το δηλητήριο μέσα σε μανιτάρια που εκείνος τα λάτρευε. Υπάρχουν επίσης φήμες και για όσα επακολούθησαν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αμέσως μόλις κατάπιε το δηλητήριο, έχασε τη φωνή του, τον έπιασαν φοβεροί πόνοι που διήρκεσαν ολόκληρη τη νύχτα και πέθανε γύρω στα χαράματα. Άλλοι λένε ότι στην αρχή έπεσε σε λήθαργο, ύστερα απέβαλε με εμετό την τεράστια ποσότητα φαγητού που είχε καταβροχθίσει, και τότε του έδωσαν άλλη μία δόση από το δηλητήριο ίσως μέσα σε χυλό, επειδή έπρεπε τάχα να φάει κάτι δυναμωτικό ύστερα από την εξάντλησή του. Ή ότι του έδωσαν το δηλητήριο με σύριγγα και με το αιτιολογικό ότι, επειδή υπέφερε από το πολύ φαγητό, θα έπρεπε να ανακουφιστεί με τη μέθοδο της αναρρόφησης».

Και γιατί κάποιος να τον θέλει νεκρό και κυρίως η Αγριππίνα, η σύζυγός του; Διότι ήθελε να ανέβει στην εξουσία ο δικός της γιος, ο Νέρωνας και όχι ο Βρετανικός, ο γιος του Κλαύδιου με την προηγούμενη γυναίκα του, την διάσημη για τις απιστίες της, Μεσσαλίνα. Πράγμα που και το κατάφερε. Ο Βρετανικός μετά θα δολοφονηθεί (με δηλητήριο) από τον Νέρωνα.

2. Χαρθακανούτος (1018-1042)

Ήταν ο τελευταίος Σκανδιναβός βασιλιάς της Βρετανίας, λίγα χρόνια πριν κάνει το ντου στο νησί ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής με τους Νορμανδούς του και το καταλάβει μία και καλή. Πατέρας του ήταν ο Κανούτος ο Μέγας, κορυφαία προσωπικότητα των Δανών, ο οποίος και μέχρι τον θάνατό του το 1035 κυβερνούσε τη σημερινή Αγγλία, Νορβηγία και Δανία.

Ο Χαρθακανούτος δεν είχε ούτε τις μισές αρετές του πατέρα του και μάλλον τον ψιλομισούσε όποιος μιλούσε αγγλοσαξονικοσκανδιναβικά εκείνη την εποχή.

Όταν, λοιπόν, πέθανε ο Κανούτος, ο Χαρθακανούτος ανέλαβε βασιλιάς της Δανίας και ο αδερφός του, Χάρολντ Χέϊρφουτ, βασιλιάς της Βρετανίας. Όταν πέθανε και ο κατά γενική ομολογία φιλάσθενος αδερφός του, κινήθηκε προς την Αγγλία για να σιγουρέψει ότι ο θρόνος θα περνούσε στα δικά του χέρια και όχι σε κάποιου σφετεριστή. Πράγμα και που το κατάφερε, αν και η χαρά του κράτησε μόλις για δύο χρόνια.

Ο Χαρθακανούτος πήγε σε ένα γάμο και όταν σήκωσε να πιει στην υγειά της νύφης, σύμφωνα με το Αγγλο-Σαξονικό Χρονικό, «έπεσε ξαφνικά στο πάτωμα και κτυπιόταν με πολύ άσχημους σπασμούς». Αν και όλοι έτρεξαν πάνω του δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν και από εκείνη τη στιγμή και μέχρι να πεθάνει λίγες ώρες αργότερα, δεν ξαναμίλησε. Αν και επίσημα απέδωσαν τον θάνατο του σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό λόγω του ότι είχε γίνει κόκκαλο εκείνο το βράδυ, πολλοί μίλησαν για δηλητηρίαση. Πίσω απ’ τη συνομωσία είδαν τον Εδουάρδο τον Εξομολογητή, τον ετεροθαλή αδερφό του, ο οποίος και φόρεσε το στέμμα με το που έπεσε από το κεφάλι του Χαρθακανούτου.

3. Λέων Β' (467 - 474)

Πρόκειται για την τραγική περίπτωση ενός ξεχασμένου αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο οποίος βασίλεψε για σχεδόν 9 μήνες, μόλις στα 7 του χρόνια.

Η ίδια πάντως η μάνα του, η Αριάδνη, κόρη του Λέοντα του Ά είναι και εκείνη που πιστεύεται ότι τον δηλητηρίασε, προκειμένου να αναλάβει πλήρη καθήκοντα ο άντρας της και βιολογικός πατέρας του μικρού, ο συναυτοκράτορας Ζήνων. Ήταν η μόνη περίπτωση στην ιστορία της αυτοκρατορίας που πατέρας κληρονόμησε την εξουσία από τον γιο του και όχι το αντίθετο.

4. Βαγιαζίτ Β' (1447 – 1512)

Ο μεγαλύτερος γιος του Μωάμεθ του Πορθητή, κυβέρνησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία για περίπου 31 χρόνια και πήρε τον τίτλο ο «Δίκαιος». Ωστόσο, το 1512 θα υποχρεωθεί από τον γιο του τον Σελίμ Ά που βρισκόταν σε διαμάχη με τον άλλον του αδερφό, να εγκαταλείψει τον θρόνο και να την κάνει για τη γενέτειρά του το Διδυμότειχο.

Στον δρόμο όμως θα αρρωστήσει «ξαφνικά» και θα πεθάνει σχεδόν αμέσως. Παρά το γεγονός ότι δεν αποδείχτηκε ποτέ, θεωρείται γενικά παραδεκτό ότι δηλητηριάστηκε από τον γιο του, που λίγα χρόνια αργότερα θα πάρει το παρατσούκλι «Γιαβούζ» δηλαδή «Σκληρός». Βέβαια αυτό το παρατσούκλι το πήρε γιατί σκότωσε τα δύο αδέρφια του και τα πέντε ανίψια του και όχι επειδή σκότωσε (μάλλον) τον πατέρα του.

Ο Σελίμ πάντως, θα πεθάνει και αυτός με μυστήριο τρόπο το 1520 στα 50 του χρόνια, με τις φήμες να οργιάζουν ότι δηλητηριάστηκε κι αυτός από τον γιατρό του.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share