Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πρώτη επίσημη εμφάνιση μετά το θάνατο του συζύγου της

Το στέμμα «ταξίδεψε» μόνο του

12 Μαΐου 2021 10:17
Βασίλισσα Ελισάβετ: Πρώτη επίσημη εμφάνιση μετά το θάνατο του συζύγου της

Η βασίλισσα Ελισάβετ πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη εμφάνισή της, μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου.

Η μονάρχης κήρυξε την έναρξη εργασιών του Κοινοβουλίου, έχοντας στο πλευρό της τον γιο της Κάρολο, ενώ από την αίθουσα είχε αφαιρεθεί ο θρόνος του πρίγκιπα Φίλιππου.

Η 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ μετέβη στη Βουλή των Λόρδων για να κηρύξει την έναρξη εργασιών του Κοινοβουλίου και να πραγματοποιήσει την ομιλία της, στην οποία παρουσιάζεται το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση η βασίλισσα ελισάβετ συνοδευόταν από τον γιο της Κάρολο

Ο δούκας του Εδιμβούργου συνόδευε πάντα την βασίλισσα στην έναρξη εργασιών του Κοινοβουλίου και καθόταν στο πλευρό της. Όταν ο Φίλιππος παραιτήθηκε από τα επίσημα καθήκοντά του, το φθινόπωρο του 2017, ο πρίγκιπας της Ουαλίας συνόδευε τη μητέρα του στη Βουλή των Λόρδων και καθόταν στον θρόνο του Φίλιππου. Φέτος, όμως, ο θρόνος του βασιλικού συζύγου αφαιρέθηκε και ο Κάρολος κάθισε δίπλα στην δούκισσα της Κορνουάλης. Παράλληλα, δείτε πότε παίρνει το στέμμα ο Κάρολος από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Η βασίλισσα επέλεξε να μην φορέσει στο κεφάλι το βαρύ αυτοκρατορικό στέμμα, το οποίο προπορευόταν κατά την είσοδό της στη Βουλή των Λόρδων. Λόγω της προχωρημένης ηλικίας της η μονάρχης έχει να φορέσει το εντυπωσιακό στέμμα, που κοσμείται από 3.000 πετράδια, από το 2016.

Στην αίθουσα όλοι οι παριστάμενοι - μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ, φορούσαν μάσκες - εκτός από την Ελισάβετ. Η μονάρχης για την σημαντική ημέρα της έναρξης εργασιών του Κοινοβουλίου φόρεσε ένα λιλά παλτό με καπέλο στο ίδιο χρώμα.

Στην ομιλία της βασίλισσας, που παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της κυβέρνησης Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε νέες θέσεις εργασίας, ώστε να διατηρήσει την υποστήριξη που έλαβε από ψηφοφόρους των Εργατικών στις εκλογές της Σούπερ Πέμπτης (στις 6 Μαΐου) και αυστηρότερη νομοθεσία για τους παράνομους μετανάστες. Η μονάρχης στην δεκάλεπτη ομιλία της ανακοίνωσε συνολικά 30 νομοσχέδια που οι υπουργοί του Μπόρις Τζόνσον θα εισηγηθούν μέσα στο έτος.

Το στέμμα έφτασε ξεχωριστά

Το αυτοκρατορικό στέμμα που έχει φορέσει ιστορικά για την περίσταση, ωστόσο, ήταν παρών, και μεταφέρθηκε σε ένα μαξιλάρι με όλες τις τιμές και τοποθετήθηκε σε ειδικό σημείο.

Το στέμμα της βασίλισσας ελισάβετ

Το στέμμα δημιουργήθηκε το 1937 για τη στέψη του βασιλιά Γεωργίου του VI, το Imperial State Crown διαθέτει 2.868 διαμάντια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και 269 μαργαριτάρια.

Η βασίλισσα φόρεσε για πρώτη φορά το στέμμα για τη στέψη της το 1967 και στη συνέχεια για τα κρατικά ανοίγματα του Κοινοβουλίου.

Το στέμμα ζυγίζει 2,2 κιλά και κάποτε η Ελισάβετ αποκάλυψε ότι την ημέρα της στέψης της νόμιζε ότι θα της σπάσει το λαιμό από το βάρος.

Μάλιστα, τόνισε ότι φοβόταν να κοιτάξει κάτω γιατί πίστευε ότι θα σπάσει ο λαιμός της από το βάρος. Αλλά, πρόσθεσε ότι ήταν τυχερή που είχε το ίδιο σχήμα κεφαλιού με τον πατέρα της και έτσι χωρούσε στο κεφάλι της.

"Ευτυχώς ο πατέρας μου κι εγώ είχαμε το ίδιο σχήμα κεφαλιού. Όταν το φοράς [το στέμμα] πρέπει να στέκεται στη θέση του. Και δεν μπορείς να σκύψεις για να διαβάσεις τον λόγο, πρέπει να σηκώσεις ψηλά τον λόγο. Γιατί αν έσκυβες θα έσπαγε ο λαιμός σου", είχε σχολιάσει η βασίλισσα.

Η μεταφορά του στέμματος της Ελισάβετ

Για πρακτικούς λόγους, λοιπόν, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν φοράει πια το στέμμα της και πλέον μεταφέρεται πάνω σε ειδικό μαξιλάρι αυτή την σημαντική μέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share