Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ποιος είναι ο «άπιστος» Έλληνας σύζυγος της Ελισάβετ που δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα και πέθανε 99 ετών

Η ζωή δίπλα στη Βασίλισσα και τα προβλήματα

9 Απριλίου 2021 14:41
Πρίγκιπας Φίλιππος: Ποιος είναι ο «άπιστος» Έλληνας σύζυγος της Ελισάβετ που δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα και πέθανε 99 ετών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος δε βρίσκεται πια εν ζωή, με το θάνατό του σε ηλικία 99 ετών να προκαλεί τη θλίψη παγκοσμίως, μετά από μια ζωή που είχε τις... ταραχές της στο πλευρό της Βασίλισσας Ελισάβετ για 74 ολόκληρα χρόνια, ενώ στη ζωή του, αν και Έλληνας, ουδέποτε καταδέχθηκε να έρθει στην Ελλάδα.

Ο δούκας του Εδιμβούργου, άλλωστε, είχε γεννηθεί στις 6 Φεβρουαρίου στο παλάτι Μον Ρεπό της Κέρκυρας, ως ο μοναδικός γιος του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας, ήτοι εγγονός του Βασιλιά Γεωργίου Α' και θείος του Κωνσταντίνου Β', τέως Βασιλιά της χώρας.

Η καταδίκη του Πρίγκιπα Ανδρέα και το πώς γλίτωσε μετά τη Μικρασιατική καταστροφή

Τον Ιούλιο του 1921 ο Πρίγκιπας Ανδρέας, μετά την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ έφθασε ως διοικητής της 12ης μεραρχίας, με το βαθμό του υποστράτηγου, στο μικρασιατικό μέτωπο.

Προήχθη αμέσως σε αντιστράτηγο τον Ιούλιο του 1921 πριν την εκστρατεία του Σαγγαρίου. Ως αντιστράτηγος ήταν διοικητής του Β' Σώματος Στρατού, το οποίο έπρεπε να κινηθεί δια μέσου της Αλμυράς Ερήμου για την κατάληψη της Άγκυρας. Οι άνδρες του έφτασαν στο σημείο να τον αποκαλούν στις μεταξύ τους συζητήσεις «καψοκαλύβα», λόγω της τακτικής του να διατάζει την πυρπόληση των αγροτικών κατοικιών των τούρκων χωρικών.

Μετά τη λήξη των επιχειρήσεων της αποτυχημένης εκστρατείας Σαγγαρίου-Αγκύρας (Σεπτέμβριος 1921) του αφαιρέθηκε η διοίκηση του Β' Σώματος Στρατού από τον διοικητή της Στρατιάς αντιστράτηγο Παπούλα λόγω ανικανότητας και καταφανούς ανεπάρκειας στη διοίκηση μεγάλων μονάδων στρατού. Πριν τη λήξη της Μικρασιατικής εκστρατείας έφυγε από την Μικρά Ασία και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την επανάσταση του Πλαστήρα με διαταγή του Πάγκαλου ο Πρίγκιπας Ανδρέας συνελήφθη στην Κέρκυρα τον Νοέμβριο του 1922 από τον συνταγματάρχη Χρήστο Λούφα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί στο στρατοδικείο. Είχε προηγηθεί η δίκη και η εκτέλεση των έξ.

Στη δίκη που ακολούθησε ο Πρίγκιπας Ανδρέας καταδικάσθηκε σε θάνατο με την κατηγορία της αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής του αρχηγού της στρατιάς κατά τις μάχες του Σαγγαρίου το Σεπτέμβριο του 1921. Η απόφαση όμως δεν εκτελέστηκε από την Επαναστατική Στρατιωτική Κυβέρνηση, λόγω μεσολάβησης της βρετανικής κυβέρνησης μέσω του Άγγλου πλοιάρχου Τάλμποτ.

Με παρέμβαση του Πάγκαλου το στρατοδικείο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό «της τελείας απειρίας περί την διοίκησιν ανωτέρων μονάδων» και τον καταδίκασε στις 20 Νοεμβρίου 1922 στην ποινή της ισόβιας υπερορίας και της διαγραφής από το μητρώο των αξιωματικών. Αμέσως μετά την καταδίκη του με τη συνοδεία του συμμαθητή του από τη σχολή Ευελπίδων Πάγκαλου, και του Τάλποτ μεταφέρθηκε στο Φάληρο και αναχώρησε με το βρετανικό αντιτορπιλλικό «Καλυψώ». Το πλοίο σταμάτησε στην Κέρκυρα για να παραλάβει την οικογένειά του και μετά κατευθύνθηκε προς την Ιταλία. Στη συνέχεια μαζί με την οικογένειά του έφυγαν για τη Γαλλία και εγκαταστάθηκαν στο προάστιο του Παρισίου, Σαιν Κλού, φιλοξενούμενοι της εύπορης συζύγου του αδελφού του Γεωργίου, Πριγκίπισας Μαρία Βοναπάρτη.

Η ζωή του Φιλίππου και ο λόγος που δεν «πάτησε» ποτέ με την Ελισάβετ στην Ελλάδα

Ο Φίλιππος σπούδασε στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σκωτία και σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στο βρετανικό ναυτικό. Μετά τον πόλεμο ο Φίλιππος πήρε την άδεια να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την ανακοίνωση του γάμου, απαρνήθηκε τους ελληνικούς βασιλικούς τίτλους και την ορθόδοξη θρησκεία και πήρε βρετανική υπηκοότητα, ενώ άλλαξε και το όνομά του σε Φίλιππο Mountbatten.

Πρόσφατα, η βρετανική εφημερίδα Mirror προσπάθησε να απαντήσει στην απορία που έχει δημιουργηθεί και στο παρελθόν για ένα «κενό» στη ζωή του Φιλίππου και της Ελισάβετ.

Το ερώτημα είναι «γιατί η βασίλισσα, που έχει ταξιδέψει στη μακρά βασιλική της θητεία σε 196 χώρες, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, πατρίδα του συζύγου της Φίλιππου;».

Για να δώσει απαντήσεις, εκλήθη ο ιστορικός, ειδικευμένος στη βασιλεία, Hugo Vickers, ο οποίος ανέφερε ότι ο «σνομπισμός» της Ελισάβετ προς την Ελλάδα έχει να κάνει με την κακή μοίρα και κατάληξη του βασιλικού θεσμού στη χώρα -μια κατάληξη που επηρέασε και τον Φίλιππο.

«Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η οικογένεια εξορίστηκε και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten», λέει ο ιστορικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα γιατί «οδήγησαν σε δίκη τον πατέρα του (πρίγκιπας Ανδρέας) και παραλίγο να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ευθύνες του στη Μικρασιατική Καταστροφή».

Πρίγκιπας Φίλιππος: Οι φήμες για την πίστη του στην Ελισάβετ

Ηταν πιστός ο πρίγκιπας Φίλιππος κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου του με τη βασίλισσα Ελισάβετ; Ή μήπως είχε εξωσυζυγικές σχέσεις; Οι φήμες για την ερωτική του ζωή, πάντως, είναι πολλές.

Στη βιογραφία με τίτλο «Prince Philip Revealed», που αναμένεται να κυκλοφορήσει την 1η Οκτωβρίου, η συγγραφέας και γνώστης της βασιλικής οικογένειας, Ιγκριντ Σούερντ, δίνει μια ματιά στις ιστορίες απιστίας του πρίγκιπα Φίλιππου. Σε ένα από τα στιγμιότυπα που δημοσιεύει αποκλειστικά η «Daily Mail», αναφέρεται στη στιγμή που ο πρίγκιπας Φίλιππος έμαθε πως η νεαρή σύζυγός του θα γινόταν βασίλισσα της Αγγλίας. «Εμοιαζε απολύτως σοκαρισμένος, σαν να είχε καταρρεύσει ολόκληρος ο κόσμος μέσα του», θυμάται ο φίλος του Μάικ Πάρκερ, ο οποίος ήταν στην Κένυα με το βασιλικό ζεύγος όταν έφτασε η είδηση του απροσδόκητου θανάτου του βασιλιά Γεωργίου 6ου. «Αντιλήφθηκε αμέσως ότι το ειδύλλιο της ζωής του και η κοινή τους ζωή έφτανε στο τέλος της. Εβαλε μια εφημερίδα στο πρόσωπό του και έμεινε έτσι για περίπου 5 λεπτά», θυμάται η Πάμελα Μαουντμπάτεν, η προσωπική βοηθός της βασίλισσας Ελισάβετ. «Το σοκ του τι είχε συμβεί και το μέγεθος των συνεπειών τον είχε συνεπάρει».

Η νέα βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος πέταξαν κατευθείαν για το Λονδίνο για να βρουν ένα έθνος σε πένθος. Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα είχαν κλείσει και οι αθλητικοί αγώνες είχαν ακυρωθεί.

«Ηταν συγκινητική η εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ όταν κατέβαινε τα σκαλιά του αεροσκάφους, με το ιδιωτικό συμβούλιο να παρατάσσεται για να τη συναντήσει», θυμάται ο πρώην διπλωμάτης Εβελιν Σάκμπεργκ. Ο πρίγκιπας Φίλιππος περίμενε τη σειρά του για να βγει από το αεροπλάνο. Ηξερε πλέον πως τώρα θα είχε έναν υποστηρικτικό ρόλο στο πλευρό της γυναίκας του. Ο ρόλος του ως αρχηγός της οικογένειας είχε αλλάξει για πάντα. Χρόνια αργότερα, θυμάται: Υποθέτω ότι γέμισα αυτή τη θέση. Ο κόσμος ερχόταν σε μένα και με ρωτούσε τι να κάνει. Το 1952 όμως, όλο αυτό άλλαξε, πολύ-πολύ γρήγορα».

Η απώλεια της ανεξαρτησίας του Φιλίππου και... η άγνοια από τους υπόλοιπους

Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα στην Κένυα είχε χάσει την πολύτιμη ανεξαρτησία του, την ευτυχισμένη οικογενειακή του ζωή με τη σύζυγο και τα δύο μικρά παιδιά τους, τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Αννα, στο Κλάρενς Χάουζ και τις ελπίδες του να συνεχίσει την επιτυχημένη καριέρα του στο ναυτικό. Ενας άνθρωπος χωρίς την αυτοπεποίθησή του μπορεί να είχε καταρρεύσει. Ο Φίλιππος όμως όχι.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέρασε τους πρώτους μήνες της βασιλείας της Ελισάβετ χωρίς διάθεση, βιώνοντας αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «καθυστερημένο συναισθηματικό σοκ». Μικρά πράγματα στη νέα του ζωή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ τον ενοχλούσαν: Δεν μπορούσε να αντέξει την γκάιντα που έπαιζε κάθε πρωί κάτω από το παράθυρο της βασίλισσας Ελισάβετ, για παράδειγμα, και μισούσε το γεγονός πως κανείς δεν μπορούσε να κλείσει ραντεβού μαζί του απευθείας, αλλά έπρεπε να συνεννοηθεί με το προσωπικό του.

Ως νέα μονάρχης, η βασίλισσα είχε πλέον πολλά καθήκοντα, από τα οποία είχε αποκλειστεί ο πρίγκιπας Φίλιππος. Είχε τις εβδομαδιαίες συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό και κάθε μέρα λάμβανε κουτιά γεμάτα κρατικά έγγραφα: τα πρακτικά των υπουργικών συναντήσεων, τηλεγραφήματα του γραφείου εξωτερικών, έγγραφα και σχέδια, κανένα από τα οποία δεν έδειχνε στον σύζυγό της. «Ηταν απίστευτα δύσκολο γι’ αυτόν», είπε ο Μάικ Πάρκερ. «Στο Ναυτικό ήταν ο καπετάνιος του δικού του πλοίου, κυριολεκτικά. Στο Κλάρενς Χάουζ έκανε πάλι ό,τι ήθελε. Αλλά όταν μετακόμισε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όλα αυτά άλλαξαν».

Κάτι άλλο που τον ενοχλούσε πολύ ήταν ότι το παλάτι στελεχωνόταν από αυλικούς που λογοδοτούσαν μόνο στη βασίλισσα Ελισάβετ. «Ο Φίλιππος ήταν συνεχώς στο παρασκήνιο, κανείς δεν του έδινε σημασία», είπε ο Πάρκερ. «Ηταν απαράδεκτο».

Ενα άλλο «χτύπημα» ήταν όταν του ανακοινώθηκε -μετά από απόφαση των αξιωματούχων- πως τα παιδιά τους θα έπρεπε να φέρουν το όνομα Γουίνδσορ -από την οικογένεια της βασίλισσας Ελισάβετ- και όχι το δικό του, που ήταν Μαουντμπάτεν. Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν έξαλλος και πληγώθηκε βαθύτατα. «Είμαι ο μόνος άνθρωπος που δεν επιτρέπεται να δώσει το όνομά του στα παιδιά του», είχε πει εκείνη την εποχή. «Τον πείραξε πολύ», θυμάται η κοντέσσα Μαουντμπάτεν. «Είχε εγκαταλείψει τα πάντα και τώρα αυτό, η ύστατη προσβολή. Ηταν δυστυχισμένος για πολύ καιρό».

Μια πρόσκληση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ήταν ακριβώς το τονωτικό που χρειαζόταν ο ακαταμάχητος Φίλιππος. Με την υποστήριξη της βασίλισσας Ελισάβετ, ξεκίνησε για μια περιοδεία 40.000 μιλίων στην Κοινοπολιτεία με το πλοίο «Royal Yacht Britannia».

Η αρχή των φημών για εξωσυζυγικές σχέσεις του... περιφρουρούμενου από γυναίκες Φιλίππου

Το εκτεταμένο ταξίδι, το οποίο περιελάμβανε τη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Φόκλαντ, σήμαινε ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος θα έλειπε μακριά από την οικογένειά του από τα μέσα Οκτωβρίου του 1956 μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 1957. Η βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να μην ήταν απόλυτα χαρούμενη με την ιδέα αυτή, αλλά ήταν ο τρόπος της για να αναγνωρίσει τη θυσία του συζύγου της, να εγκαταλείψει δηλαδή τη ναυτική του καριέρα για να τη στηρίξει. Ηταν μια ευκαιρία γι’ αυτόν να κάνει ό,τι του άρεσε πολύ: να είναι στη θάλασσα και να έχει τον έλεγχο της ζωής του. Ο παλιός του φίλος από το Ναυτικό, Μάικ Πάρκερ, τον συνόδευσε καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ τον αποχαιρετούσε, δεν φανταζόταν τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν στο μέλλον. Τα οποία δεν άργησαν να εμφανιστούν. Ο Πάρκερ περνούσε πολύ χρόνο μακριά από τη σύζυγό του, Ιλέιν, και τελικά ξεκίνησε μια εξωσυζυγική σχέση, την οποία και ανακάλυψε εκείνη. Συμφώνησαν πως καμία αναφορά στην κατάσταση αυτή δεν θα δημοσιευόταν, αλλά λίγο καιρό αφότου είχε ξεκινήσει το ταξίδι του με τον πρίγκιπα Φίλιππο, οι δικηγόροι της Ιλέιν επέλεξαν να ανακοινώσουν τον χωρισμό τους σε έναν δημοσιογράφο.

Αρκετό καιρό πριν, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες -έφτασαν μέχρι και τον αμερικανικό Τύπο- πως ο δούκας του Εδιμβούργου είχε κι αυτός σχέση με μια άλλη γυναίκα, την οποία συναντούσε συχνά στο διαμέρισμα ενός υπαλλήλου του. Ηταν η απόλυτη καταστροφή για τις δημόσιες σχέσεις. Η ιστορία του Πάρκερ μπορούσε να θαφτεί, του πρίγκιπα Φίλιππου όμως όχι.

Όταν ο γραμματέας Τύπου της βασίλισσας Ελισάβετ, Ρίτσαρντ Κολβίλ αρνήθηκε δημοσίως τις φήμες για την σχέση του πρίγκιπα, η δήλωση αυτή πυροδότησε περαιτέρω τις ιστορίες. Στο τέλος της περιοδείας, η βασίλισσα Ελισάβετ πέταξε στην Πορτογαλία για να συναντήσει τον σύζυγό της, όπως είχε προγραμματίσει. Κατά την διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού, ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε αποκτήσει γένια τα οποία ξύρισε πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο της βασίλισσας. Εκεί, βρήκε τους πάντες, ακόμη και την γυναίκα του, να φορούν ψεύτικα μουστάκια.

Όταν το βασιλικό ζεύγος βγήκε από το αεροπλάνο για να μιλήσει με δημοσιογράφους μετά την προσγείωσή του στη Βρετανία, χαμογελούσαν ευτυχισμένοι. Το αμερικανικό περιοδικό Time, έγραψε τότε πως αυτό ήταν «το σημάδι πως όλα ήταν καλά, που εξαπλώθηκε στις τέσσερις γωνιές της Γης».

Αλλά ο Πάρκερ αργότερα παραδέχτηκε πως ο δούκας του Εδιμβούργου ήταν έξαλλος με τις φήμες και τη δημοσιότητα. «Ήταν πολύ, πολύ θυμωμένος» είπε. Και αυτή δεν ήταν η τελευταία φορά που ο πρίγκιπας Φίλιππος, ένιωθε έτσι. Με τα χρόνια κυκλοφόρησαν αμέτρητες ιστορίες για σχέσεις με άλλες γυναίκες. Αριστοκράτισσες, ηθοποιοί και ακόμη και μακρινά μέλη της οικογένειας έχουν συνδεθεί με το όνομά του.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ούτε μία ένδειξη για τις υποτιθέμενες εξωσυζυγικές σχέσεις του. Αλλά οι ιστορίες επαναλαμβάνονται σε σημείο που ο κόσμος τείνει να πιστέψει ότι είναι αλήθεια.

Ένα πρωταρχικό παράδειγμα αυτού είναι η φερόμενη σχέση του πρίγκιπα Φίλιππου με την ηθοποιό Πατ Κίρκγουντ, κάποτε την υψηλότερα αμειβόμενη ηθοποιό του Λονδίνου.

Το 1948, η Πατ έβγαινε με τον φίλο του πρίγκιπα Φίλιππου και φωτογράφο Στέρλινγκ Ναούμ, γνωστό με το επαγγελματικό του όνομα, Μπάρον. Ένα βράδυ ο Μπάρον πήρε τον Φίλιππο και έναν άλλο φίλο του για να γνωρίσουν την Πατ στο καμαρίνι της μετά από μια παράσταση στο London Palladium. Αργότερα, όλοι μαζί πήγαν σε ένα κλαμπ, όπου ο Φίλιππος είχε μονοπωλήσει την Πατ στην πίστα. Η βραδιά έκλεισε με τον Μπάρον να φτιάχνει ομελέτα για όλους στο διαμέρισμά του.

Με βάση αυτή την μοναδική βραδιά, ένας μύθος κυκλοφορεί εδώ και 50 χρόνια πως η Πατ ήταν η ερωμένη του πρίγκιπα Φίλιππου. Η ίδια είχε πει κάποτε σε έναν δημοσιογράφο: «Θα είχα μια πιο ευτυχισμένη και ευκολότερη ζωή εάν ο πρίγκιπας Φίλιππος, αντί να έρθει απρόσκλητο στο καμαρίνι μου, είχε πάει στο σπίτι του στην έγκυο σύζυγό του εκείνο το βράδυ».

Χωρίς να υπάρχουν οποιασδήποτε αποδείξεις, πολλές από τις ιστορίες που περιβάλλον την υποτιθέμενη ερωτική ζωή του πρίγκιπα Φίλιππου δεν είναι παρά ένας συνδυασμός κερδοσκοπίας, υπονοούμενων και καθαρής φαντασίας, όπως γίνεται και στην σειρά του Netflix, «The Crown».

Ο συγγραφέας και οι παραγωγοί της σειράς πρόσθεσαν στην ιστορία τους μια σχέση του 1957 μεταξύ του Φίλιππου και της Γκαλίνα Ουλάνοβα, μιας από τις μεγαλύτερες μπαλαρίνες του 20ου αιώνα.

Ο Φίλιππος δεν είναι γνωστός για την αγάπη του για το μπαλέτο και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως συναντήθηκε ποτέ με την Γκαλίνα. Αλλά στην τηλεοπτική σειρά, λέγεται πως η μπαλαρίνα του έδωσε μια φωτογραφία της, με τον ίδιο να είναι αρκετά ανόητος για να την κουβαλά μαζί του, μέχρι που την είδε η βασίλισσα Ελισάβετ -ένα σενάριο που ξεπερνά τη φαντασία.

Στη σειρά, ο πρίγκιπας Φίλιππος συνδέεται με τα άγρια πάρτι που έκανε ο Στέφεν Γουόρντ, βασική προσωπικότητα του σεξουαλικού σκανδάλου Profumo του 1963. Μετά την αυτοκτονία του Γουόρντ, μια σειρά σχεδίων που είχε κάνει και βρέθηκαν, περιελάμβαναν πορτρέτα πολλών γνωστών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Φίλιππου, κανένας εκ των οποίων δεν είχε ποζάρει πραγματικά γι’ αυτόν. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να συνδέει τον δούκα με τον Γουόρντ ή να υποδεικνύει πως παραβρέθηκε σε κάποιο από τα πάρτι του.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως ο πρίγκιπας Φίλιππος ζούσε μια μοναστική ζωή. Όλοι οι βιογράφοι του συμφωνούν πως ανεξάρτητα από την αλήθεια ή όχι των διαφόρων φημών, σίγουρα απολαμβάνει την συντροφιά των όμορφων γυναικών.

Οι γυναίκες στο γραφείο του ήταν πάντα ελκυστικές και καλλίγραμμες. Όταν ο Φίλιππος μπαίνει σε ένα δωμάτιο, θα προσεγγίσει πάντα την πιο ελκυστική γυναίκα μέσα σε αυτό και θα αρχίσει να συνομιλεί μαζί της.

Είναι εξαιρετικός χορευτής και δεν το πολυσκέφτεται όταν χορεύει με τις γυναίκες άλλων όλο το βράδυ σε ένα πάρτι. «Έχει καταπληκτικό ρυθμό» είπε μία από τις στενές του φίλες. «Μπορεί να χορεύει ακόμη και ροκ». «Όταν χορεύεις με έναν ελκυστικό άνδρα, πλησιάζεις πολύ κοντά του και ο Φίλιππος σίγουρα σου δίνει μεγάλη προσοχή. Κατηγορείται πως είχε όλες αυτές τις σχέσεις, αλλά με βάση την δική μου εμπειρία, τον πιστεύω όταν μου λέει ότι δεν ισχύουν».

Υπάρχουν πολλές γυναίκες με τις οποίες ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε πολύ φιλικές σχέσεις για πολλά χρόνια. Όλες τους ήταν νεότερες από αυτόν, πολύ όμορφες και μέλη της αριστοκρατίας. Ο Φίλιππος, επίσης πάντα μεριμνούσε ώστε στις λίστες των επισκεπτών στο Σάντριγχαμ ή στο Μπαλμόραλ να περιλαμβάνουν τουλάχιστον μια γυναίκα που θεωρούσε ελκυστική.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, από την πλευρά της, ήταν πάντα ανεκτική ως προς αυτό το θέμα. Είναι πιθανό ότι απλώς αγνοούσε τις φήμες σχετικά με τον άντρα της. Ήταν σίγουρη για την αγάπη του και λίγο ή πολύ φέρεται να είπε κάποτε: «Οι άντρες θα είναι πάντα άντρες». Αυτή ήταν η στάση της. Αυτό δεν σήμαινε ότι δεν πληγωνόταν, αλλά δεν το έδειχνε.

Η εξαδέλφη της βασίλισσας, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, ήταν μία από τις πρώτες στενές φίλες του πρίγκιπα Φίλιππου ως παντρεμένος. Ηταν 15 χρόνια νεότερη και παράνυμφος στον γάμο του. Σε αντίθεση με τη βασίλισσα Ελισάβετ, που δεν ενδιαφερόταν για την ιστιοπλοΐα, η Αλεξάνδρα απολάμβανε αυτό το άθλημα. Όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος την κάλεσε κάποτε να τον ακολουθήσει στο Britannia για την εβδομάδα Cowes, εκείνη δέχτηκε με χαρά.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η Αλεξάνδρα ανέπτυξαν μια στενή φιλία και γρήγορα άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες πως είχαν σχέση -προκαλώντας μάλιστα διαμάχες με τον σύζυγό της, Ανγκους Ογκιλβί. Αλλά όπως και οι άλλες ιστορίες, ποτέ δεν τεκμηριώθηκε.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share