Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Παύλος Χαϊκάλης: Στα χέρια του ο φάκελος καταγγελιών

Τουλάχιστον πέντε μαρτυρίες για σεξουαλική παρενόχληση

23 Φεβρουαρίου 2021 11:21
Παύλος Χαϊκάλης: Στα χέρια του ο φάκελος καταγγελιών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα συνεδρίαζε το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για τις εξελίξεις των υποθέσεων που έχουν φτάσει στα γραφεία του. Ο Ελεύθερος Τύπος, όπως γράφει η Ξένια Στούκα, επικοινώνησε με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Παύλου Χαϊκάλη, Μανώλη Τρουλη.

Ο ίδιος, επιβεβαίωσε ότι ο φάκελος με τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί σε βάρος του ηθοποιού είναι ήδη στα χέρια του, ενώ σήμερα όπως μας περιέγραψε θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με την πορεία των υποθέσεων που προσάπτονται στον καταγγελλόμενο. Ο φάκελος με τις καταγγελίες σε βάρος του ηθοποιού και πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε μαρτυρίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Την ίδια στιγμή, διευκρινιστική ανακοίνωση για την εμπλοκή του καταγγελλόμενου πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή στα σχετικά εργαστηριακά προγράμματα της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας έστειλε το Εθνικό Θέατρο. Παράλληλα δείτε και ποια ήταν η τελευταία δήλωση του Δημήτρη Λιγνάδη πριν την σύλληψή του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται «ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων».

Παύλος Χαϊκάλης καταγγελίες παρενόχλησης

«Το Εθνικό Θέατρο είναι συγκλονισμένο από τον ορυμαγδό των τελευταίων καταγγελιών ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συμπαρίσταται αμέριστα σε όσους έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποιητική, παραβατική συμπεριφορά και καλεί κάθε θύμα να απευθυνθεί ελεύθερα και άφοβα στα αρμόδια θεσμικά όργανα», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Θ.

Όπως υπογραμμίζεται, «σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε διερευνητέα συμπεριφορά κατά το διάστημα της θητείας του κ. Λιγνάδη ως καλλιτεχνικού διευθυντή, σχετιζόμενη με τις δραστηριότητες του Εθνικού Θεάτρου.

Το σύνολο των υπηρεσιών μας βρίσκεται στη διάθεση κάθε αρμόδιας δημόσιας Αρχής, ενώ οποιαδήποτε σύνδεση της επικαιρότητας με το εκπαιδευτικό έργο του Εθνικού Θεάτρου είναι ανακριβής και αποπροσανατολιστική».

Σημειώνουμε ότι το 2017 ιδρύθηκε το Μικρό Εθνικό, η ανανεωμένη Παιδική και Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, που απέκτησε τη δική του έδρα στο Ισόγειο Rex. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής εκείνης της περιόδου, ο Στάθης Λιβαθινός, όρισε υπεύθυνη της εν λόγω σκηνής την πολύπειρη στο παιδικό και εφηβικό θέαμα Σοφία Βγαινοπούλου.

Ανάμεσα στις δράσεις από το 2017 έως το 2019 πραγματοποιήθηκαν πλειάδα παραστάσεων και εκπαιδευτικών δράσεων. Τον Ιούλιο του 2017 πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα «Θέατρο στα Ελληνικά», ένα εβδομαδιαίο θεατρικό εργαστήριο στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες με συνομηλίκους τους Έλληνες.

Σύμφωνα με πηγές του «Ε.Τ.», από τον Μάρτιο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019 το πρόγραμμα «Θέατρο στα Ελληνικά» υποστηρίχθηκε από τη Unicef. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν τετραήμερα εντατικά θεατρικά σεμινάρια για έφηβους πρόσφυγες.

Επιπλέον, τον Μάιο του 2018 παρουσίασε την παράσταση το «Ταξίδι», ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 στο «Θέατρο στα Ελληνικά» συμμετείχε και μια ομάδα από ασυνόδευτα έφηβα κορίτσια από τον Ξενώνα Ζεύξις. Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού τον Σεπτέμβριο του 2019 και έκτοτε στο πρόγραμμα του Μικρού Εθνικού δεν συμπεριελήφθησαν παρόμοιες δράσεις.

Παύλος Χαϊκάλης: Στα χέρια του ο φάκελος των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση

«Ουρά» οι δικηγόροι

Στο μέτωπο των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί στο ΣΕΗ οι εξελίξεις τρέχουν όπως ορίζουν οι διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αρκετοί δικηγόροι πέρασαν το κατώφλι του Σωματείου να παραλάβουν τους επίμαχους φακέλους, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν καταγγελίες για αρκετά πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία επιφυλάσσεται για τα νόμιμα δικαιώματά του, έστειλε στο ΣΕΗ ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης καταγγέλλοντας τη στοχοποίησή του σε ανακοίνωση του Σωματείου, στην οποία τον «φωτογράφιζαν» ως συμμετέχοντα «σε συντονισμένη προσπάθεια, στα όρια της συνωμοσίας, συγκάλυψης συγκεκριμένων απεχθών εγκλημάτων και προσώπων», γράφει ο Ελεύθερος Τύπος.

Νέα καταγγελία κατά του Παύλου Χαϊκάλη - «Μου επιτέθηκε δείχνοντάς μου τη στύση του»

Μια νέα καταγγελία ήρθε στο φως της δημοσιότητας για τον ηθοποιό Παύλο Χαϊκάλη. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Realnews και τη δημοσιογράφο Κορίνα Μανταγάρη η συγκεκριμένη καταγγελία για απόπειρα βιασμού κατατέθηκε στο ΣΕΗ την περασμένη Τρίτη.

Η Χριστίνα Ζ. περιγράφει τη στιγμή που ο ηθοποιός προσπάθησε να τη βιάσει με την ίδια να προσπαθεί να ξεφύγει. Πλέον εργάζεται ως μεταφράστρια σε γνωστό εκδοτικό οίκο, ωστόσο δεν έχει ξεχάσει τίποτα από το δράμα που έζησε εξαιτίας του.

«Πήρα την απόφαση να μιλήσω μετά από τριάντα χρόνια γιατί πρέπει άνθρωποι σαν αυτόν, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την επιτυχία και τη θέση ισχύος που αποκτούν προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ερωτικές τους ορέξεις, να τιμωρούνται παραδειγματικά. Και κοπέλες σαν κι εμένα που έχουν υποστεί την ίδια ή παρόμοια συμπεριφορά, πρέπει να βρουν το θάρρος να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», δηλώνει και συνεχίζει,

«Γνώρισα τον Παύλο Χαϊκάλη στα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν εκείνος είχε ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία και έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο του θεάτρου ενώ εγώ είχα μόλις τελειώσει τη Δραματική Σχολή του Λεωνίδα Τριβιζά και προσπαθούσα δειλά δειλά να ξεκινήσω την καριέρα μου.

Γνωριστήκαμε μέσα από παρέα κοινών φίλων του θεατρικού χώρου και είχαμε μια φιλική σχέση επί δυο χρόνια, χωρίς ποτέ να υπάρξει μεταξύ μας κάποιος ερωτικός υπαινιγμός. Η εικόνα που είχα σχηματίσει για εκείνον ήταν ενός σεμνού ανθρώπου, χαμηλών τόνων, συνεσταλμένου και ταλαντούχου.

Στο τέλος του δεύτερου καλοκαιριού της γνωριμίας μας, λίγο πριν αρχίσει η καινούργια θεατρική σεζόν και αφού είχε μεσολαβήσει ένα διάστημα 2-3 μηνών χωρίς επικοινωνία μεταξύ μας, μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι είχε μετακομίσει σε ένα καλύτερο διαμέρισμα και με προσκάλεσε να πάω να το δω και να πούμε τα νέα μας.

Έτσι και έγινε. Πήγα στο σπίτι του, μου προσέφερε καφέ στο μπαλκόνι, μου μίλησε για τις καλές κριτικές που είχε λάβει για τον τελευταίο του ρόλο στο θέατρο και για τις καινούριες προτάσεις που είχε. Έπειτα, θέλησε να μου δείξει και το υπόλοιπο σπίτι λέγοντάς μου παράλληλα ότι θα μπορούσε να με προτείνει για κάποιον ρόλο αν του δινόταν η ευκαιρία».

Παύλος Χαϊκάλης: Στα χέρια του ο φάκελος καταγγελιών

Νέα καταγγελία βιασμού κατά του Παύλου Χαϊκάλη

Και συνεχίζει: «Με οδήγησε προς την κρεβατοκάμαρά του υποτίθεται για να μου την δείξει, με έπιασε από τους ώμους και με έριξε πάνω στο κρεβάτι.

Εγώ σοκαρίστηκα, τον ρώτησα τι κάνει και προσπάθησαν να ξεφύγω και να σηκωθώ όμως με είχε ήδη ακινητοποιήσει πέφτοντας επάνω μου και μου επιτέθηκε με άγριες ερωτικές διαθέσεις λέγοντάς μου ότι δεν μπορούσα να φύγω έτσι όπως τον είχα κάνει δείχνοντάς μου τη στύση του και προσπαθώντας να μου σηκώσει τη φούστα και να μου κατεβάσει το εσώρουχο.

Εγώ ήμουν σε απόγνωση, τον παρακαλούσα να σταματήσει, επικαλέστηκα τη φιλία δυο χρόνων που είχαμε και του έλεγα ότι αισθάνομαι πολύ άσχημα και με πονάει, όμως εκείνος δεν πτοήθηκε, απαξίωσε τα συναισθήματά μου λέγοντας ότι όλες οι γυναίκες τα ίδια λένε, όμως άλλα θέλουν και συνέχιζε απτόητος να προσπαθεί να με βιάσει.

Παρόλο το σοκ της απρόσμενης αλλαγής στη συμπεριφορά του, αντιστάθηκα όσο μπορούσα και απέφυγα τον βιασμό με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει επάνω στα ρούχα μου. Τότε απελευθερώθηκα από τα χέρια του και έφυγα τρέχοντας»

«Κάποια φίλη στην οποία οποία είπα τι συνέβη μου πρότεινε τότε να κάνω καταγγελία στο σωματείο αλλά ήμουν πολύ σοκαρισμένη. Αισθανόμουν πολύ άσχημα και φοβόμουν πως θα κατηγορηθώ ότι το προκάλεσα επειδή πήγα σπίτι του. Έκτοτε συναντηθήκαμε τυχαία μια φορά και εκείνος συμπεριφέρθηκε σαν να μην είχε συμβεί ποτέ τίποτα, ενώ εγώ απλώς τον αγνόησα και τον απέφυγα».

«Αυτός με έκανε να σιχαθώ τον χώρο και να αποτραβηχτώ. Από τότε δεν ήθελα να τον βλέπω στα μάτια μου, ούτε στην τηλεόραση, στις σειράς που πρωταγωνιστούσε κατά καιρούς. Όταν τον πετύχαινα άλλαζα κανάλι» καταλήγει. Να σημειώσουμε πως η Χριστίνα Ζ. είναι η πέμπτη κατά σειρά καταγγέλλουσα κατά του γνωστού κωμικού.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share