Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σωκράτης Κόκκαλης: Αυτή είναι η ηλικία του μεγαλοεπιχειρηματία

Όσα δεν ξέραμε!

25 Ιουνίου 2020 12:40
Σωκράτης Κόκκαλης: Αυτή είναι η ηλικία του μεγαλοεπιχειρηματία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξέρετε πόσο ετών είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης; Το Athensmagazine.gr έψαξε, βρήκε και σας αποκαλύπτει την ηλικία του μεγαλοεπιχειρηματία και όσα δεν ξέρατε για τον ίδιο.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος βυθίστηκε ξανά στο πένθος, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Είναι γιος του ιατρού και διαπρεπούς ακαδημαϊκού Πέτρου Κόκκαλη. Είναι ιδρυτής, πρόεδρος και κύριος μέτοχος του Ομίλου Εταιρειών INTRACOM, που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, ηλεκτρονικών και πληροφορικής. Υπήρξε πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός για 17 χρόνια.

Ο μεγαλοεπιχειρηματία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 που σημαίνει ότι είναι 81 ετών. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1944 ο Πέτρος Κόκκαλης λόγω και της συμμετοχής του στην αντίσταση αναχώρησε αρχικά για την Γαλλία αλλά το 1947 επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε υπουργός στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση. Μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ανατολική Γερμανία συνεχίζοντας την ακαδημαϊκή του καριέρα.

Εκεί τον ακολούθησε και ο γιος του Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου με πτυχίο Φυσικής. Συνέχισε τις σπουδές του στο ίδιο πανεπιστήμιο αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο στην Ηλεκτρονική το 1963, χρονιά που ξεκίνησε και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο φάκελος 953/63 της μυστικής υπηρεσίας της Ανατολικής Γερμανίας τον εμφανίζει ως πράκτορά της Στάζι.

Ωστόσο, ο πρώην Διοικητής των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών (ΕΥΠ), Κώστας Τσίμας, είχε δηλώσει ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην Ελλάδα: "ο κύριος Κόκκαλης είναι Έλληνας πατριώτης, αυτό είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω ως παλιός Διοικητής της ΕΥΠ. Δούλεψε στα Βαλκάνια και αλλού για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα σαν γνήσιος πατριώτης, σαν παιδί αντάρτη, παιδί ΕΛΑΣίτη, και έκανε και πάρα πολύ καλή δουλειά".

Έχει παντρευτεί δύο φορές. Από τον πρώτο του γάμο με τη Σοφία Σκούρα απέκτησε έναν γιο, τον Πέτρο Σ. Κόκκαλη. Από τον δεύτερο γάμο του με την Ελένη Φαρμάκη απέκτησε δύο ακόμη γιους, τον Κωνσταντίνο και τον Σωκράτη. Ο Σωκράτης Κόκκαλης ο νεότερος πέθανε στις 14 Ιουλίου 2018 στην πόλη Κλίβελαντ των ΗΠΑ.

Στον Ολυμπιακό

Υπήρξε πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός για 17 χρόνια, από τον Μάιο του 1993 ως τον Δεκέμβριο του 2010, καθώς και πρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός από το 1991 ως το 2004. Σ'αυτό το διάστημα κατέκτησε 12 Πρωταθλήματα, 4 Κυπέλλα, 4 Nταμπλ και 3 Σούπερ Καπ στο Ποδόσφαιρο, καθώς και 5 Πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα, 2 Νταμπλ και 1 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπάσκετ.

Παράλληλα, εξασφάλισε καινούριο και σύγχρονο γήπεδο (Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης) και προχώρησε στον εκσυγχρονισμό των προπονητικών εγκαταστάσεων της ομάδας στο Ρέντη και στην κατασκευή σύγχρονων γραφείων του Συλλόγου στην πλατεία Αλεξάνδρας. Ο Σωκράτης Κόκκαλης απέκτησε την ΠΑΕ Ολυμπιακός τον Μάιο του 1993, στο τέλος της σεζόν 1992-1993, που ήταν η έκτη σερί χωρίς πρωτάθλημα για την ομάδα του Πειραιά.

Επιπλέον η ομάδα αντιμετώπιζε τεράστια οικονομικά προβλήματα και σχεδόν σε κάθε αγώνα του παλαιού σταδίου Καραϊσκάκη σημειώνονταν επεισόδια. Τα πρώτα τρία χρόνια ο Κόκκαλης ασχολήθηκε κυρίως με την οικονομική εξυγίανση, αλλά από τη σεζόν 1996-1997 μέχρι και σήμερα η ομάδα του Ολυμπιακού κυριαρχεί απόλυτα, έχοντας κατακτήσει σχεδόν όλα τα πρωταθλήματα.

Μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Σωκράτης Κόκκαλης παραμένει Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share