Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Αν θες να σταθείς σήμερα στα πόδια σου πρέπει να...» - Συγκλονίζει η κατάθεση ψυχής του Έκτορα Μποτρίνι

Όλα όσα είπε ο σεφ

25 Μαΐου 2020 22:45
«Αν θες να σταθείς σήμερα στα πόδια σου πρέπει να...» - Συγκλονίζει η κατάθεση ψυχής του Έκτορα Μποτρίνι
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συγκλονίζει η κατάθεση ψυχής του Έκτορα Μποτρίνι, σε νέα τοποθέτηση που πραγματοποίησε μέσω Instagram εν όψει των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η εστίαση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το μεγαλύτερο πρόβλημα του οποίου ανέφερε πρόσφατα.

Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά, ότι για να σταθείς στα πόδια σου πρέπει να... μπουσουλάς, ενώ ζήτησε μέριμνα, ώστε τα εστιατόρια να επιβιώσουν.

«Σήμερα, αν θες μια μέρα να σταθείς ξανά στα πόδια σου, χρειάζεται να πηγαίνεις με τα τέσσερα, μπουσουλώντας σαν τα μωρά. Η πανδημία αυτή σίγουρα δεν επηρέασε τον τρόπο που μαγειρεύω, άλλαξε όμως τους όρους του διαλόγου, τη γραμματική και τη σύνταξη του επαγγέλματος μας.
Προσωπικά, μέχρι προχθές δεν είχα καν αποφασίσει πότε θα ανοίξω τα εστιατόρια μου. Σχεδίαζα με την ομάδα μου την επανεκκίνηση, σκεφτόμουν το μενού του Fresco, έψαχνα νέους τρόπους «κεντρίσω» τη γαστρονομική περιέργεια των πελατών μας, να εξάψω το ενδιαφέρον τους για τα προϊόντα του τόπου μας και για αυτά που φτιάχνω στο Etrusco, τα αλλαντικά μας, για παράδειγμα. Τώρα ξέρω πως καλούμαστε να ανοίξουμε το «εστιατόριο της επόμενης μέρας» που για μένα θα είναι ασφαλώς πολύ διαφορετικό από πολλών άλλων και αλλά κι από τα δικά μου πριν.

Για να πω τα πράγματα με το όνομα τους: Τι θα πράξει ο καθένας από δω και πέρα το καθορίζει το είδος της κουζίνας που υπηρετεί και οι κανόνες που, αναμφίβολα, πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι. Πιστεύω, όμως, πως χωρίς μέριμνα για τον κλάδο μας ή μια ουσιαστική βοήθεια, πέρα από τα επικίνδυνα – για την μακροημέρευση των επιχειρήσεων μας – δάνεια, θα είναι πολύ δύσκολο να ορθοποδήσουμε, παρά τα όσα λένε κάποιοι υπεραισιόδοξοι.

Σκεφτείτε πόσοι σας πρότειναν τη λύση του delivery, μια καραμέλα που πιπίλησαν πολλοί. Μπορεί να ανακούφισε κάποιους οικονομικά, για λίγο, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε το «πακέτο» δεν μπορεί με να εγγυηθεί τη σωτηρία των επιχειρήσεων μας. Μην ξεχνάτε πως είμαστε μάγειρες και πως δεν πλουτίζουμε πουλώντας πανάκριβες τσάντες με χαραγμένη την υπογραφή μας, στο κλείσιμο τους. Εμείς προσφέρουμε βιωματικές εμπειρίες γεύσης, που δυστυχώς δεν γίνεται να φτάσουν στον παραλήπτη τους, έστω και με το πιο κομψό delivery box.

Παρόλα αυτά είμαι σίγουρος πως το finedining όχι μόνο θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά θα επανέλθει, ακόμα πιο δυναμικά από πριν γιατί ο κάθε σεφ-ιδιοκτήτης θα βρει μια πρωτότυπη πρόταση, προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες.Όπως λέω πάντα, γεννήθηκα γυμνός και τρώω τα πάντα, άρα δεν φοβάμαι την αλλαγή. Άλλωστε, όπως λένε κι οι διάφοροι «γκουρού» του New Age «Δεν πονάει η αλλαγή, η προσπάθεια να τής πάμε κόντρα όμως πονάει», έγραψε ο σεφ.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share