Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

«Δε θα μας δολοφονήσουν» - Άγριο ξέσπασμα του Σταμάτη Κρανουνάκη

Όλα όσα είπε

8 Μαΐου 2020 13:45
«Δε θα μας δολοφονήσουν» - Άγριο ξέσπασμα του Σταμάτη Κρανουνάκη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε άγριο ξέσπασμα έναντι της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, προχώρησε ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος μίλησε για τις ανακοινώσεις, σχετική με την ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού.

Αρκετοί ήταν εκείνοι, που αντέδρασαν έντονα, με τον Γιάννη Ζουγανέλη να προχωρά σε κραυγή αγωνίας, ενώ ο διάσημος συνθέτης τόνισε πως δε θα «δολοφονηθούν» οι καλλιτέχνες.

«Καλημέρα μας. Απασφάλισα εγώ, Απασφάλισε ο Ξαρχάκος, Απασφάλισε ο Δεληβοριάς. Βγήκε Η υπουργός καναπές και μοίρασε ψίχουλα. Και σήμερα επιτόκιο το Άδωνις. Είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ; Θα το ΠΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ. Δε θα δολοφονήσουν τους Καλλιτέχνες. Δεν είμαστε Επαίτες. Φιλιά Κόσμε», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook o Σταμάτης Κραουνάκης.

Επίδομα 800 ευρώ και μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό - Αναλυτικά όλες οι παροχές (Video)

Επίδομα 800 ευρώ και όλα τα μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Παράλληλα, ένα νέο έκτακτο επίδομα από 100 έως 300 ευρώ έρχεται από την Κυβέρνηση λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση

Η υπουργός διαβεβαίωσε πως ο Πολιτισμός δεν υπήρξε εξαίρεση στα μέτρα που ακολουθήθηκαν οριζόντια αλλά παραδέχθηκε ότι ο χώρος «έχει και τις ιδιαιτερότητές του», λέγοντας πως στόχος είναι η θωράκιση του κλάδου και η προστασία των εργαζομένων. «Ο στόχος μας είναι διπλός - να κρατηθεί ο πολιτισμός ενεργός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες με επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας - δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι».

Τα μέτρα στήριξης σε καλλιτέχνες και ανθρώπους στον τομέα του πολιτισμού

Η κα Μενδώνη ξεκίνησε λέγοντας πως 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον Πολιτισμό δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ για Μάρτιο και Απρίλιο (35,5 εκατ. ευρώ), αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και διευκολύνσεις στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Παράλληλα, από 13/5 έως 19/5 θα καταβληθούν τα 800 ευρώ σε όλους όσοι έλαβαν το εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου αλλά δεν ήταν δικαιούχοι τακτικού επιδόματος ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ είναι:

Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα από 1 έως 20 Μαρτίου ενώ εντάσσονται αναδρομικά και όσοι είδαν τις συμβάσεις τους να λήγουν πρόωρα από 15 έως 29 Φεβρουαρίου. «Το κατανοήσαμε και το διορθώνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Μενδώνη επισημαίνοντας πως επιχειρήσεις πολιτιστικές ανησύχησαν από την εξέλιξη της πανδημίας και η κίνηση άρχισε να μειώνεται - διακόπτοντας πρόωρα τις συμβάσεις.

Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους από έναν εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου. Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.

Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής ενώ για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο.

Δημιουργείται Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, από 13/5 θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Παράλληλα προανήγγειλε την ψήφιση διατάξεων κατά της πειρατείας.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share