Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ο Πέτρος Γαϊτάνος σπάει τη σιωπή του: Γι' αυτό το λόγο έκανα τη διαφήμιση του Jumbo!

«Έκανα τη διαφήμιση του Jumbo για να...»

21 Απριλίου 2019 14:33
Ο Πέτρος Γαϊτάνος σπάει τη σιωπή του: Γι' αυτό το λόγο έκανα τη διαφήμιση του Jumbo!

O ερµηνευτής µιλά για τη συµµετοχή του σε πασχαλινό διαφηµιστικό σποτ, για τη σχέση του µε τη µουσική, ενώ για τις δηλώσεις του αναφορικά µε τη Χρυσή Αυγή που προκάλεσαν σάλο απαντά: «Είπα µια γνώµη κάποια στιγµή και τη χρησιµοποίησαν µε λάθος τρόπο»
Eρμηνευτής µε µεγάλες δυνατότητες, ο Πέτρος Γαϊτάνος κατάφερε να ξεχωρίσει από τα πρώτα του κιόλας µουσικά βήµατα, κάνοντας συνεργασίες µε κορυφαίους δηµιουργούς. Παρ’ όλα αυτά δεν επέτρεψε στις ικανότητές του να κατευθύνουν τις επιλογές του, αντιθέτως έδωσε στις εσωτερικές επιθυµίες του τον πρώτο λόγο, ακόµη κι αν αυτές τον οδηγούσαν σε δρόµους πιο δύσκολους και µοναχικούς. Τα κατάφερε όµως εξαιρετικά και στα πιο δύσκολα ρεπερτόρια, όπως είναι η παραδοσιακή και η εκκλησιαστική µουσική.
Κι επειδή, σε αντίθεση µε ό,τι µπορεί να πιστεύει ο πολύς κόσµος για εκείνον, είναι µια προσωπικότητα πολύπλευρη και ένας άνθρωπος καθόλου σοβαροφανής, επέλεξε να µας εκπλήξει πρωταγωνιστώντας στο πασχαλινό τηλεοπτικό σποτ γνωστής αλυσίδας καταστηµάτων παιχνιδιών, όπου βγάζει µια τελείως διαφορετική αλλά εξίσου αυθεντική πλευρά του.

Εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια το όνοµά σας και κυρίως η φωνή σας έχει συνδεθεί άρρηκτα µε τη βυζαντινή-θρησκευτική αλλά και την παραδοσιακή µουσική. Ήταν µια ενσυνείδητη επιλογή;

Ήταν µια αυθόρµητη επιλογή. Γενικά είµαι άνθρωπος που εκφράζεται αυθόρµητα. Και ως καλλιτέχνης αυτές τις προσωπικές επιθυµίες και τις τάσεις τις εκφράζω µέσα από την τέχνη µου.
Τί ήταν αυτό που σας έκανε να αφοσιωθείτε σε αυτά τα δύσκολα µουσικά είδη;

Ήταν µια διάθεση έκφρασης. Θα µπορούσα να κάνω και χωρίς αυτό. Αλλά µου δίνει µεγάλη χαρά που µπορώ να το κάνω. Είµαι πολύ τυχερός που ασχολούµαι µε αυτό που αγαπώ. Βλέπω ανθρώπους γύρω µου να κάνουν πράγµατα που δεν τα επιθυµούν. Όσον αφορά εµένα, πάντως, έκανα αυτό που ήθελα και όχι αυτό που µπορούσα.

Νωρίτερα, ωστόσο, είχατε διαγράψει µια ενδιαφέρουσα διαδροµή στο ελληνικό τραγούδι µέσα από συνεργασίες µε σηµαντικούς δηµιουργούς, όπως ο Θεοδωράκης, ο Σπανουδάκης, ο Χατζηνάσιος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Χαρούλα, και τραγούδια που απευθύνονταν στο ευρύτερο κοινό. Γιατί εγκαταλείψατε αυτή την πιο «λαϊκή» ερµηνευτική σας πλευρά;

Εγώ ασχολούµαι µε τρία ρεπερτόρια: τα σύγχρονα τραγούδια, την παραδοσιακή µουσική και την εκκλησιαστική-βυζαντινή µουσική. Όσον αφορά στη δισκογραφία µου, ασχολήθηκα περισσότερο µε τα δύο τελευταία είδη και η αλήθεια είναι πως έχω πολύ καιρό να κάνω δίσκο µε τραγούδια. Οµως οι συναυλίες που κάνω µε τραγούδια είναι περισσότερες. Δηλαδή το τραγούδι δεν το έχω εγκαταλείψει. Ισως έχει δηµιουργηθεί αυτή η εντύπωση γιατί όταν ένας καλλιτέχνης κάνει κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό και το κάνει µόνο αυτός, επί πολλά χρόνια, ο κόσµος τον ταυτίζει µε αυτό. Κι εγώ είµαι ο µοναδικός στην Ελλάδα που ασχολείται επί 24 ολόκληρα χρόνια µε αυτήν τη µουσική, εµπεριστατωµένα και µε γνώση. Καταλαβαίνει λοιπόν το κοινό ότι η καρδιά µου είναι περισσότερο δοσµένη σε αυτό.

Πόσο θάρρος θέλει για να αποσυρθεί ένας καλλιτέχνης από τη σύγχρονη µουσική και να στραφεί προς ένα ρεπερτόριο ειδικό;

Όποιος αποφασίζει να ασχοληθεί πολύ µε αυτό το ρεπερτόριο, το κάνει γιατί έχει ανάγκη το είναι του και η καρδιά του να ενασχοληθεί µε την έκφραση του πνεύµατος του Θεού. ∆εν δίνει δηλαδή προτεραιότητα στα υλικά. Θέλω αυτό που κάνω να έχει επιτυχία, θέλω να είµαι δηµοφιλής, θέλω ο κόσµος να αγοράζει τους δίσκους µου και να έρχεται στις συναυλίες µου. ∆εν είναι όµως αυτό η προτεραιότητά µου.

Πότε και πώς δηµιουργήθηκε αυτή η τόσο δυνατή σχέση σας µε τον Θεό και την πίστη;

Νιώθω ότι υπήρχε από πάντα. ∆εν είχε να κάνει µε το οικογενειακό µου περιβάλλον. Από πολύ µικρό παιδάκι, ειδικότερα τις µέρες της Μεγάλης Εβδοµάδας, αισθανόµουν τα πράγµατα µέσα σε έναν δικό µου, ιδιαίτερο κόσµο, έξω από αυτό που βίωνα γύρω µου. Με συνάρπαζε πάντα και µε παρακινούσε εσωτερικά η περίοδος αυτή που αφορούσε στη θυσία του Χριστού. Όλο αυτό ήταν κάτι που σιγά σιγά άρχισα να το ανακαλύπτω µεγαλώνοντας µέσα από την υµνολογία και τη µελέτη των εκκλησιαστικών βιβλίων.


 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share