Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η μεγάλη μέρα για τον Γιώργο Λάνθιμο έφτασε!

Όλα τα βλέμματα πάνω του!

24 Φεβρουαρίου 2019 19:01
Η μεγάλη μέρα για τον Γιώργο Λάνθιμο έφτασε!

Η τελετή θα είναι για πρώτη φορά χωρίς παρουσιαστή από το 1989, καθώς ο Κέβιν Χαρτ, που είχε οριστεί ως παρουσιαστής αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τα ομοφοβικά tweets του.

Η φετινή απονομή έχει όμως ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ο Γιώργος Λάνθιμος με την ταινία του «The Favourite» διεκδικεί δέκα χρυσά αγαλματίδια.

Πόσα θα «σηκώσει» ο Γιώργος Λάνθιμος

Η μεγάλη βραδιά ξεκινά και θα μάθουμε, επιτέλους, πόσα από τα Οσκαρ θα καταλήξουν στο «The Favourite». Ο Δημήτρης Δανίκας εκτιμά ότι κάθε πρόβλεψη ή στοίχημα είναι παρακινδυνευμένο και όλα... παίζονται, ειδικά φέτος και

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δημήτρη Δανίκα, φέτος όλα παίζοντια και για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας θα δοθεί μάχη μεταξύ «Πράσινου βιβλίου», «Bohemian Rhapsody» και «Ρόμα». Αν το κερδίσει ο Λάνθιμος θα γίνει επανάσταση. Γιατί ποτέ, στην ιστορία του θεσμού, δεν κέρδισε την ανώτατη διάκριση ταινία χωρίς «καλούς» χαρακτήρες και χωρίς οι θεατές να ταυτίζονται μ αυτούς. Ποτέ!

Το Οσκαρ σκηνοθεσίας μάλλον θα καταλήξει στον Αλφόνσο Κουάρον του “Ρόμα”. Ο Μεξικάνος έχει στοιχειώσει τον ύπνο του Λάνθιμου. Ο μεγάλος ανταγωνιστής του.

Περισσότερες πιθανότητες διατηρεί η Αγγλίδα πρωταγωνίστρια Ολίβια Κόλμαν που υποδύεται την ευτραφή, βουλημική, αξιοθρήνητη και βιτσιόζα βασίλισσα Αννα. Ομως και αυτή η υποψηφιότητα πέφτει πάνω στην Γκλεν Κλόουζ. Που, με την ερμηνεία της στο οικογενειακό δράμα “Η σύζυγος” (The Wife), διεκδικεί το ίδιο Οσκαρ. Ταινία που από την Πέμπτη προβάλλεται και στην Αθήνα

Λέγεται, μάλιστα, ότι οι «ακαδημαϊκοί» που ψηφίζουν για τα Οσκαρ (περίπου έξι χιλιάδες επαγγελματίες) πιστεύουν πως επιτέλους ήρθε η ώρα για την Γκλεν Κλόουζ. «Της το χρωστάμε» λένε. Αλλωστε η μεγάλη κυρία του Χόλιγουντ, σήμερα 72 ετών, έχει ήδη στο ενεργητικό της εφτά υποψηφιότητες αλλά κανένα αγαλματίδιο. Είναι ο καιρός της λένε

Πιθανότητες έχουν και οι δύο άλλες πρωταγωνιστρίες της «Ευνοούμενης» για το Οσκαρ Β' γυναικείου ρόλου. Η Ρέιτσελ Βάις (Αγγλία) και η Εμμα Στόουν (ΗΠΑ). Αμφότερες είναι υποψήφιες

Περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν έχουν όσοι διεκδικούν Οσκαρ κοστουμιών, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και μοντάζ. Μάλιστα το περίτεχνο και καλοκουρδισμένο μοντάζ της «Ευνοούμενης» έχει γίνει από τον Γιώργο Μαυροψαρίδη

Ο μεγάλος αριθμός υποψηφιοτήτων δεν καταλήγει και σε μεγάλο αριθμό αγαλματιδίων. Αφθονα παραδείγματα. Οπως, ας πούμε, συνέβη με την «Απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» του Ντέιβιντ Φίντσερ με πρωταγωνιστή τον Μπράντ Πιτ. Στο τέλος και μετά βίας έλαβε τρία Οσκαρ. Και τα τρία μόνο για τις τεχνικές επιτεύξεις.

Favourite


Τα... αλλόκοτα της φετινής απονομής

-Η 91η απονομή δεν θα έχει παρουσιαστή, όπως είχε συμβεί και πριν από 30 χρόνια. Ο Κέβιν Χαρτ έπειτα από ορισμένα ομοφοβικά tweets εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

-Η Ακαδημία είχε αποφασίσει να «κόψει» τέσσερα βραβεία από τη live μετάδοση για «οικονομία χρόνου», ωστόσο μετά από την γενική κατακραυγή που ακολούθησε πήρε πίσω την απόφασή της. Έτσι, τα Όσκαρ Μοντάζ, Μακιγιάζ - Κομμώσεων, Live action Μικρού Μήκους και Φωτογραφίας θα μεταδοθούν κανονικά.

-Η Lady Gaga οφείλει το καλλιτεχνικό της όνομα από το τραγούδι των Queen «Radio Gaga», καθώς όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν η τραγουδίστρια, λάτρευε το συγκρότημα. Όμως παραπάνω από μία δεκαετία που έχει εκτοξευτεί η φήμη της, βρίσκεται... «απέναντί» τους. Η ταινία «A Star is Born», στην οποία πρωταγωνιστεί, είναι υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας μαζί με το «Bohemian Rhapsody» που αναφέρεται στην ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι.

-Είναι η τρίτη φορά που η Έιμι Άνταμς και ο Κρίστιαν Μπέιλ πρωταγωνιστούν μαζί σε ταινία και είναι και οι δύο υποψήφιοι για Όσκαρ. Είχαν συμπρωταγωνιστήσει στην ταινία «The Fighter» (2010), όπου ήταν υποψήφιοι για τα Όσκαρ Β' Ανδρικού και Γυναικείου, και στον «Οδηγό διαπλοκής» (2013) και τώρα είναι αμφότεροι υποψήφιοι για τους ρόλους τους στην ταινία «Vice». Παρόλα αυτά, μόνο ο Μπέιλ είχε κερδίσει το Όσκαρ Β' Ανδρικού για το «The Fighter».

-Ο Μαχερσάλα Άλι είναι το μεγάλο φαβορί για το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Ντον Σίρλεϊ στην ταινία «Green Book». Πριν από δύο χρόνια είχε κερδίσει το αντίστοιχο αγαλματίδιο για τον ρόλο του στο «Moonlight». Εάν κερδίσει και φέτος το βραβείο θα είναι η πρώτη φορά που ένας ηθοποιός κερδίζει τόσο σύντομα το ίδιο Όσκαρ, μετά τον Τομ Χανκς που είχε αποσπάσει το Όσκαρ Α' Ανδρικού το 1993 για το «Φόρεστ Γκαμπ» και το 1994 για την ταινία «Φιλαδέλφεια».

-Ο Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ είναι γνωστός στις προηγούμενες γενιές για το «Withnail & I». Ωστόσο, μία ακόμη ερμηνεία του έχει μείνει στην ιστορία, αυτή του μάνατζερ των Spice Girls στη μουσική κωμωδία του 1997 «Spice World». «Είχα δύο εξαιρετικά αποτελέσματα όντας στο Spice World. Η Λένα Ντάναμ έγραψε τέσσερα επεισόδια για μένα στη σειρά «Girls», επειδή με είχε δει στο Spice World, και δεύτερον η Αντέλ μου έστειλε εισιτήριο για να έρθω στο Λονδίνο να τη δω, καθώς ήταν φαν της ταινίας Spice World: The Movie», δήλωσε τον Νοέμβριο ο ηθοποιός.

-Η Γκλεν Κλόουζ διατηρεί τον τίτλο της ηθοποιού με τις περισσότερες οσκαρικές υποψηφιότητες χωρίς νίκη. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο βέβαια να κερδίσει φέτος το Όσκαρ Α' Γυναικείου για τον ρόλο της στη «Σύζυγο», αν και απέναντί της έχει τη σαρωτική Ολίβια Κόλμαν του «The Favourite» . Οιπροηγούμενες υποψηφιότητές της ήταν για τους ρόλους της στις ταινίες «Ολέθρια Σχέση», «Επικίνδυνες σχέσεις», «Albert Nobbs» και «The Big Chill».

-Στα φετινά Όσκαρ, τόσο για τον Α', όσο και τον Β' Ανδρικό, οι τέσσερις από τις πέντε υποψηφιότητες είναι ρόλοι που αφορούν πραγματικά πρόσωπα. Και αυτοί είναι οι Φρέντι Μέρκιουρι (Bohemian Rhapsody - Ράμι Μάλεκ), Βίνσεντ Βαν Γκογκ (Γουίλεμ Νταφόε - «Στην πύλη της αιωνιότητας», Ντικ Τσέινι (Κρίστιαν Μπέιλ - «Vice») και Τζορτζ Μπους (Σαμ Ροκγουελ - «Vice»)

-Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ταινία του Netflix είναι υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, και αυτή δεν είναι άλλη από το δράμα του Αλφόνσο Κουαρόν, «Ρόμα», που διεκδικεί δέκα Όσκαρ. Η ταινία του Μεξικανού σκηνοθέτη ήδη απέσπασε το BAFTA καλύτερης ταινίας και μαζί με το «Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου διεκδικούν τα περισσότερα αγαλματίδια.

-Η πρωταγωνίστρια του «Ρόμα» Yalitza Aparicio, δεν είχε παίξει ποτέ σε άλλη ταινία και διεκδικεί το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Άλλες ηθοποιοί που είχαν προταθεί για το χρυσό αγαλματίδιο στο κινηματογραφικό τους ντεμπούτο ήταν η Κουβενζανέ Γουόλις («Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου», 2013), Γκαμπουρέι Σίντιμπε («Μονάκριβη», 2009) και η Χέιλι Στέινφιλντ («Αληθινό Θράσος» 2010).

-Τα τέσσερα φετινά βραβεία Α' και Β' ρόλων ενσαρκώνουν ομοφυλόφυλους ή bisexual χαρακτήρες και ήδη κατέκτησαν BAFTA. Και δεν είναι άλλοι από τους, Ολίβια Κόλμαν και Ρέιτσελ Βάις (The Favourite), Μαχερσάλα Άλι (ο ομοφυλόφυλος πιανίστας Ντον Σίρλεϊ) στο Green Book και ο Ράμι Μάλεκ (Φρέντι Μέρκιουρι - Bohemian Rhapsody) Πέρυσι, οι νικητές στις τέσσερις κατηγορίες (Ά και Β' Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου) κατέκτησαν τα ίδια BAFTA και Όσκαρ. Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Γκάρι Όλντμαν, Άλισον Τζάνεϊ και Σαμ Ρόκγουελ κέρδισαν τα ίδια βραβεία και στις δύο τελετές.

Αυτό ίσως δεν ισχύσει φέτος σε περίπτωση που το Όσκαρ Α' Γυναικείο κερδίσει η Γκλεν Κλόουζ και όχι η Ολίβια Κόλμαν που απέσπασε το BAFTA.

-Η υποψηφιότητα του RBG στην κατηγορία του Καλύτερου Τραγουδιού για το «I'll Fight» είναι η δέκατη οσκαρική για την συνθέτιδα Ντάιαν Γουόρεν. Οι υπόλοιπες ήταν μεταξύ άλλων, τα «How do I live» (Con Air), το θρυλικό «I Don't Wanna Miss a thing» των Aerosmith (Αρμαγεδδών) και το Faith Hill's «There You'll Be» της Faith Hill («Pearl Harbor»). Όμως, παρά τις υποψηφιότητές της, δεν γύρισε σπίτι της με Όσκαρ ποτέ. Πέρυσι, είχε πει στο Time ότι


-Το Incredibles 2 είναι υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Σπανίως, όμως τα σίκουελ έχουν κερδίσει σε αυτήν την κατηγορία, η οποία εισήχθη το 2001. Η τελευταία ταινία που κατάφερε να κερδίσει Όσκαρ ως σίκουελ ήταν το Toy Story 3.

-Η ταινία «A Star Is Born» έχει προταθεί σε οκτώ κατηγορίες, αλλά ο Μπράντλεϊ Κούπερ είναι εκτόςτων υποψηφιοτήτων για την Καλύτερη Σκηνοθεσία. Αιτία λέγεται ότι αποτέλεσε -τουλάχιστον ως ένα βαθμό- ένα προφίλ του από τους New York Times, το οποίο τού ασκούσε κριτική για την άρνησή του να συζητήσει πώς επηρέασε τη ζωή του η δημιουργία της ταινίας. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ίδιος είχε εξομολογηθεί στην Όπρα Γουίνφρεϊ ότι είχε νιώσει ενοχλημένος από αυτήν την περιοφρόνηση

-Ο Τσάντγουϊκ Μπόουζμαν δεν ήταν εξαρχής αποφασισμένο να έχει αφρικανική προφορά για το Black Panther. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο Hollywood Reporter, η Marvel είχε προτείνει να έχει βρετανική προφορά ειδάλλως θα ήταν «δύσκολο να την αντιληφθεί το κοινό» Όμως εκείνος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήταν σαν να έσπαζα τη συμφωνία: Ήμουν σαν "'όχι, αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αν χάσουμε αυτό τώρα, τι άλλο θα πετάξουμε στη συνέχεια για να κάνουμε τους ανθρώπους να νιώθουν καλά; Και τελικά, αποφασίσαμε να το κάνουμε».

Είχε πει μάλιστα, ότι η προφορά του είναι βασισμένη γύρω από το γεγονός ότι στο σύμπαν της Marvel, η Wakanda δεν είχε ποτέ κατακτηθεί. «Δεν θα μπορούσε να μιλάει με ευρωπαϊκή προφορά χωρίς την επιρροή της αποικιοκρατίας», σημείωσε.

-Η Mary Poppins Returns δεν θα έχει μία εντυπωσιακή νύχτα, οπως τη βραδιά που κέρδισε πέντε Όσκαρ η πρώτη ταινία με την Τζούλι Άντριους. Η ταινία του 1964 είχε προταθεί για 13 Όσκαρ και έχασε αυτό της Καλύτερης Ταινίας από το «Ωραία μου κυρία». Φέτος η «Επιστροφή» είναι υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ, δύο για τη μουσική και άλλα δύο για τα κοστούμια και την καλλιτεχνική διεύθυνση.

-O Κρίστιαν Μπέιλ έχει την ίδια μέρα γενέθλια (30 Ιανουαρίου) με τον Ντικ Τσέινι τον οποίο υποδύεται στο Vice. Ωστόσο, δεν συμμερίζεται και τις ίδιες πολιτικές απόψεις με τον Ρεπουμπλικανό πρώην αντιπρόεδρο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά την απονομή της Χρυσής Σφαίρας για το ρόλο του ευχαρίστησε τον... Σατανά για την έμπνευση που του έδωσε για να υποδυθεί τον Τσέινι.


Ανάμεσα στα δώρα των νικητών ένα ταξίδι στη Χαλκιδική

Από ταξίδια στον Αμαζόνιο και τη Χαλικιδική ως οδοντόκρεμες περιλαμβάνει το πακέτο δώρων που προσφέρεται σε κάθε διεκδικητή των βραβείων Όσκαρ τη μεγάλη βραδιά της απονομής.

Φέτος, η διάσημη τσάντα θα περιλαμβάνει περίπου 100 δώρα αξίας 100.000 δολαρίων (88.000 ευρώ). Αυτά περιλαμβάνουν από απλά καθημερινά αντικείμενα έως εμπειρίες πολυτελείας. Το πιο πολύτιμο είναι ένα ταξίδι αξίας μεταξύ 15-20.000 δολαρίων, όπου οι διάσημοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερις προορισμούς: Ισλανδία, Νησιά Γκαλαπάγος, Αμαζόνιο, ή ένα πακέτο για την Κόστα Ρίκα και τον Παναμά.

Επίσης η τσάντα θα «κρύβει» επίσης

ένα φορητό ψυγείο γεμάτο με τα μεξικάνικα αναψυκτικά Jarritos.

Πριβέ θεραπείες από την ειδική στις φοβίες, Καλιόπε Μπάρλις.

Συνδρομή ενός χρόνου σε πριβέ κλαμπ κάνναβης στο Λος Αντζελες

Αψέντι A. Junod, υψηλής ποιότητος και γαλλικής παραγωγής

Δέκα μαθήματα με τον γυμναστή των διασημοτήτων Αλέξις Ζελέτσκι

Μία προσωπογραφία σε κρύσταλλο.

Ενα πρόγευμα στο Λος Κάβος του Μεξικού

Τρίμηνη συνδρομή στην The Wall Street Journal

Τα πιο «συνηθισμένα» δώρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο είναι μία οδοντόκρεμα κι ένα στοματικό διάλυμα, ένα πακέτο με άλατα μπάνιου, ένα με ψεύτικες βλεφαρίδες, μία εξάδα με λεμονάδες, μπλουζάκια και φανέλες, σοκολατάκια χωρίς λακτόζη και γλουτένη, στυλό, μπισκότα και μία βούρτσα για την λεκάνη του μπάνιου σε μορφή emoji που φωσφορίζει στο σκοτάδι.

Το κόκκινο χαλί, λοιπόν, έχει στρωθεί και όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη βραδιά

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share