Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτοί είναι οι 15 διάσημοι Έλληνες που είναι τσιγγάνοι - Για κάποιους δεν είχαμε ιδέα! (Photos)

15 Αυγούστου 2017 16:12
Αυτοί είναι οι 15 διάσημοι Έλληνες που είναι τσιγγάνοι - Για κάποιους δεν είχαμε ιδέα! (Photos)

Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου.

Ένας λαός πατροπαράδοτα νομαδικός, χωρίς γραπτή γλώσσα που στο πείσμα των εποχών διατηρεί τις παραδόσεις και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά του στοιχεία: Αυτοί είναι οι Ρομά ή όπως αλλιώς ονομάζονται ανά χώρα οι φυλές των τσιγγάνων (πχ Γκιτάνος στην Ισπανία, Σιντ στην Ιταλία).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπάρχουν 12 εκατομμύρια Ρομά παγκοσμίως ενώ μόνο στην Ευρώπη ο πληθυσμός τους υπολογίζεται περίπου στα 8 με 10 εκατομμύρια!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταινίες τρόμου με παιδιά: Πώς είναι σήμερα οι πρωταγωνιστές που άλλοτε μας "έκοβαν" τα πόδια; (photos)

Κι επειδή ως φυλή διακρίνεται εκτός από το ελεύθερο πνεύμα για το πάθος τους για το χορό, τη μουσική και την άθληση, δεν είναι λίγοι οι τσιγγάνοι καλλιτέχνες και ποδοσφαιριστές που έχουν διακριθεί στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Για κάποιους οι ρίζες είναι γνωστές, με άλλους απλά θα εκπλαγείς.

Ειρήνη Μερκούρη

Ποτέ δεν έκρυψε την τσιγγάνικη καταγωγή της - κι από τους δύο γονείς - η τραγουδίστρια. Όπως έχει μάλιστα δηλώσει θεωρεί ευλογία την καταγωγή αυτή μιας και... "Έχει έρωτα. Είμαστε ευτυχισμένοι με απλά και ωραία μικρά πράγματα. Δύσκολα ένας άνθρωπος που έχει τα πάντα από άποψη υλικών αγαθών είναι ευτυχισμένος. Ερωτευόμαστε, αγαπάμε και είμαστε 100% εκεί. Έχουμε πάθος".

Πάολα

Είναι τελικά τσιγγάνα η Πάολα; Αυτό το κορίτσι μας έχει μπερδέψει. Σε παλαιότερη τηλεοπτική συνέντευξή της δήλωνε περήφανη για την τσιγγάνικη καταγωγή της. "Είμαι τσιγγάνα! Ναι, φυσικά! Η μαμά μου δεν είναι, από την πλευρά του μπαμπά μου είναι τσιγγάνοι και γουστάρω πάρα πολύ!" έλεγε το 2005 η τραγουδίστρια, ήρθε όμως η πρόσφατη διάψευση μετά το θάνατο του πατέρα της να τ΄αλλάξει όλα. Ο λόγος; Όπως λέει η ίδια το επαναστατικό της πνεύμα.

"Κανείς από την οικογένεια μου δεν είναι τσιγγάνος! Ναι, πριν αρκετά χρόνια είχα κάνει τέτοια δήλωση! Ο λόγος;;; Γεννημένη επαναστάτρια και φανατική υποστηρίκτρια των αδυνάτων! Είχα φίλους και μουσικούς τσιγγάνους που λαμβάνανε μεγάλο ρατσισμό."

Τα συμπεράσματα δικά σου.

Ελένη Βιτάλη

Από τις πιο ωραίες γυναικείες φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής, η Ελένη Λαβίδα όπως είναι το πραγματικό της όνομα μεγάλωσε νομαδικά ως πραγματική Ρομ, δίπλα στον σαντουριέρη πατέρα της και την τραγουδίστρια μητέρα της.

Χρήστος Πατσατζόγλου

Ο Χρήστος Πατσατζόγλου ο αξέχαστος αμυντικός μέσος του Ολυμπιακού ανήκει κι αυτός στη φυλή των Ρομά.

Ζαφείρης Μελάς

Γνωστή είναι και η καταγωγή του Ζαφείρη Μελά.

Μάκης Χριστοδουλόπουλος

Γνωστή είναι η τσιγγάνικη καταγωγή του τραγουδιστή και δεν την έκρυψε ποτέ. Ο ίδιος γεννήθηκε σε χωριό της Αμαλιάδας κι από πολύ μικρή ηλικία συνόδευε την οικογένειά του ως πωλητής σε πανηγύρια. Ως γνήσιος τσιγγάνος από μικρός έγινε άσσος στο κλαρίνο ενώ αυτός που τον έπεισε ν΄ακολουθήσει το τραγούδι ήταν ο Βασίλης Σαλέας.

Λευτέρης Ζέρβας

Κι ο βιρτουόζος - μάγος του βιολιού Λευτέρης Ζέρβας, με διεθνή αναγνωρισιμότητα έχει επίσης τσιγγάνικες ρίζες.

Γιώργος Μάγκας

Από τους πιο γνωστούς Έλληνες τσιγγάνους είναι κι ο βιρτουόζος του κλαρίνου Γιώργος Μάγκας που κατάφερε με το κλαρίνο του και την πληθωρική προσωπικοτητά του να γίνει γνωστός κι εκτός συνόρων.

Βασίλης Παϊτέρης

Ο Βασίλης Παϊτέρης είναι από τους πιο γνωστούς Έλληνες τσιγγάνους τραγουδιστές και συνθέτες. Στο παρελθόν ασχολήθηλε και με τηην πολιτική ενώ είναι και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τσιγγάνων και Φίλων της Τσιγγάνικης Μουσικής, με τον διακριτικό τίτλο «ΡΟΜΕΝ».

Κώστας Χατζής

Ο ερμηνευτής και τραγουδοποιός με την ιδιότυπη φωνή και ερμηνευτικό ύφος, η φήμη του οποίου έχει φτάσει μέχρι και το Λευκό Οίκο, εκπρόσωπος της κοινωνικής και ανθρωπιστικής μπαλάντας είναι κι αυτός τσιγγάνος. Ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του, Κώστας Καραγιάννης υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς μουσικούς κλαρίνου της εποχής του και ο πατέρας του Βαγγέλης Χατζής, ήταν δεξιοτέχνης στο σαντούρι οπότε από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορμάρα και 50 η Βίκυ Κουλιανού! Δείτε το σώμα της χωρίς ρετούς!

Αλέξανδρος Χατζής

Τα βήματα του διάσημου πατέρα του ακολούθησε κι ο γιός του Κώστα Χατζή, Αλέξανδρος. Με μητέρα Γερμανίδα και ρίζες Ρομ από τον πατέρα του ο ίδιος αστειευόμενος σε συνεντεύξεις του δηλώνει "ένας τσιγγάνος που είναι πάντα στην ώρα του στα ρεντεβού και με... τσαντίρι που έχει διεύθυνση.

Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος-Σαλέας - ο παλαιός (1929-1972)

Ήταν ο καλύτερος λαϊκός κλαρινοπαίχτης της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στην εποχή του, με διεθνή καριέρα. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο και η κηδεία του έγινε λαϊκό προσκύνημα.

Βασίλης Σαλέας - ο νεότερος

Τα βήματα της οικογένειας των Σαλέηδων και του διάσημου θείου του ακολούθησε κι ο συνονόματος ανηψιός του Βασίλης Σαλέας ο νεότερος - πασίγνωστος τσιγγάνος λαϊκός οργανοπαίκτης κι αυτός.

Μανώλης Αγγελόπουλος

Ο τσιγγάνος τραγουδιστής μεσουράνησε τις δεκαετίες του 1960 και 1970 στο λαϊκό τραγούδι.

Στάθης Αγγελόπουλος

Κι ο Αγγελόπουλος ο νεότερος δεν ξεχνάει την τσιγγάνικη καταγωγή του.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share