Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δοκιμάστε το! Μπακαλιάρος κουκόγερος με αλιάδα!

10 Απριλίου 2014
Δοκιμάστε το! Μπακαλιάρος κουκόγερος με αλιάδα!

Στην κερκυραϊκή ντοπιολαλιά η λέξη «κουκόγερος» σημαίνει μασκαράς, ενώ περιγράφει και ένα κουρκούτι από μείγμα καλαμποκίσιου με λευκό αλεύρι στο οποίο συνήθιζαν να βουτούν διάφορα είδη μικρών ψαριών και να τα τηγανίζουν. Η αλιάδα είναι η δυνατή επτανησιακή σκορδαλιά που φτιάχνεται με πατάτες και γνωρίζει διάφορες παραλλαγές από νησί σε νησί. - Από την Κατερίνα Φωτοπούλου


Μερίδες: 6-8
Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος: 10΄
Κόστος: €11

Υλικά
1 κιλό μπακαλιάρο παστό, σε κομμάτια
2 φλιτζ. τσαγ. γάλα πλήρες αγελαδινό
2-3 φλιτζ. τσαγ. ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι
3 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλιτζ. τσαγ. καλαμποκάλευρο
2½ φλιτζ. τσαγ. νερό, χλιαρό


1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη

Για την αλιάδα
½ κιλό πατάτες
1 κεφάλι σκόρδου
½ φλιτζ. τσαγ. αμύγδαλα λευκά
1 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο «Ελίκη»
1/3 φλιτζ. τσαγ. χυμό λεμονιού
Αλάτι


Εκτέλεση
1. Κόψτε τον μπακαλιάρο σε παραλληλόγραμμα κομμάτια. Ξεπλύνετε να φύγει το πολύ αλάτι και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με 4-5 φλιτζάνια τσαγιού κρύο νερό να ξαρμυρίσουν για 12 ώρες. Κάθε 4 ώρες φροντίστε να αλλάζετε το νερό. Την τελευταία φορά γεμίστε το μπολ με το γάλα. Κατόπιν σουρώστε τον μπακαλιάρο.
2. Πλύνετε και καθαρίστε τις πατάτες. Κόψτε τις σε μεγάλους κύβους και βράστε τις σε μέτρια φωτιά σε μια μεσαία κατσαρόλα με 5-6 φλιτζάνια τσαγιού αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και σουρώστε τις. Κρατήστε σε ένα μπολ λίγο από το νερό που τις βράσατε. Καθαρίστε τις σκελίδες του σκόρδου και ρίξτε τις στο μπλέντερ μαζί με τα αμύγδαλα, το μισό ελαιόλαδο «Ελίκη» και το αλάτι. Χτυπήστε να πολτοποιηθούν. Προσθέστε σταδιακά τις πατάτες και χτυπήστε μέχρι να έχετε έναν λείο πουρέ. Ρίξτε τέλος το υπόλοιπο ελαιόλαδο εναλλάξ με το χυμό λεμονιού και χτυπήστε να ενσωματωθούν. Αραιώστε την αλιάδα με λίγο από το νερό που έβρασαν οι πατάτες και αδειάστε τη σε ένα μπολ.
3. Ζεστάνετε ελαφρά το νερό για το κουρκούτι σε ένα κατσαρολάκι. Αναμείξτε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι τα δύο είδη αλευριού και κάντε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίξτε εκεί σταδιακά το χλιαρό νερό και αρχίστε να ανακατεύετε με το κουτάλι μέχρι να έχετε έναν σχετικά πηχτό χυλό. Ίσως δεν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλο το νερό. Προσθέστε τέλος το θυμάρι και τη ρίγανη (και τα δύο ψιλοκομμένα) και το κόλιαντρο και ανακατέψτε καλά.
4. Βάλτε ένα αντικολλητικό τηγάνι με το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά. Βουτήξτε στο κουρκούτι τα κομμάτια του μπακαλιάρου και αφήστε τα να στραγγίσουν το περιττό. Ρίξτε τα στο καυτό λάδι και τηγανίστε τα σε δόσεις, γυρίζοντάς τα με μια τσιμπίδα μέχρι να ροδίσουν. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάλτε το μπακαλιάρο σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσει το περιττό λάδι.
5. Μεταφέρετε τον μπακαλιάρο σε μια πιατέλα και σερβίρετε συνοδεύοντας με την αλιάδα σε ένα μπολ.
TIP_Εναλλακτικά φτιάξτε τη συνταγή με φιλέτο παστού μπακαλιάρου, το οποίο μάλιστα μπορείτε να κόψετε σε λωρίδες δημιουργώντας στικ.

Για τη συνταγή μας χρησιμοποιήσαμε ελαιόλαδο «Ελίκη» από την Παναιγιάλειο 'Ενωση Συνεταιρισμών.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share