Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Παραδοσιακά καλτσούνια από την Αστυπάλαια! Η Μυρσίνη Λαμπράκη μας συστήνει μια ξεχωριστή συνταγή!

10 Απριλίου 2014
Παραδοσιακά καλτσούνια από την Αστυπάλαια! Η Μυρσίνη Λαμπράκη μας συστήνει μια ξεχωριστή συνταγή!

Παραδοσιακά καλτσούνια από την Αστυπάλαια! Οι ντόπιοι συνηθίζουν να τα φτιάχνουν με τον άγριο κρόκο του νησιού, με τον οποίο αρωματίζουν επίσης τα κουλουράκια και τα τσουρέκια της Λαμπρής!


ΜΕΡΙΔΕΣ: 20-25 τεμ.
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20΄
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 30΄
ΚΟΣΤΟΣ: €9

Υλικά
Για τη ζύμη
80 γρ. βούτυρο γάλακτος
120 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά μεσαίου μεγέθους (150 γρ.)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για επάλειψη

Για τη γέμιση
1 κιλό ανθότυρο ανάλατο
2-3 στήμονες κρόκου Κοζάνης, διαλυμένοι σε ελάχιστο χλιαρό νερό
1 αυγό μεγάλου μεγέθους (60 γρ.)
90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για την επικάλυψη
1 κρόκο αυγού μεγάλου μεγέθους (25γρ.)
10 γρ. κανέλα σε σκόνη

Για τη διακόσμηση
10 -12 στήμονες κρόκου Κοζάνης


Διαδικασία
1. Φτιάξτε τη ζύμη. Βάλτε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο γάλακτος με το αγελαδινό βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπήστε τα σε μεσαία ταχύτητα για 3΄ με το φτερό (εξάρτημα του μίξερ). Προσθέστε στον κάδο τα αυγά και το αλεύρι σιγά σιγά και συνεχίστε το χτύπημα, μέχρι να γίνει μια μαλακή και αφράτη ζύμη.
2. Με ένα πινέλο, βουτυρώστε φορμάκια ύψους 4 εκ. και «ντύστε» τα με τη ζύμη, σε πάχος περίπου 0,5 εκ. πατώντας τη με τα δάχτυλά σας. Κόψτε τα περισσεύματα ζύμης που εξέχουν από τα τοιχώματα.
3. Φτιάξτε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το ανθότυρο, τον κρόκο Κοζάνης, το αυγό και τη ζάχαρη και αναμείξτε τα με αυγοδάρτη, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα. Γεμίστε τα φορμάκια μέχρι επάνω με το μείγμα της μυζήθρας και με ένα πινέλο, αλείψτε την επιφάνειά τους με τον κρόκο του αυγού, αφού τον έχετε χτυπήσει σε ένα βαθύ πιάτο με έναν αυγοδάρτη. Πασπαλίστε τα καλτσούνια με λίγη κανέλα και ψήστε τα για περίπου 30΄. Μόλις ψηθούν, αφήστε τα να κρυώσουν τελείως, ξεφορμάρετε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας σιλικόνης, πασπαλίστε με μερικούς στήμονες κρόκου και σερβίρετε.

Για τη συνταγή μας χρησιμοποιήσαμε κρόκο Κοζάνης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κρόκου Κοζάνης.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share