Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κέικ μελιού με μπανάνες

28 Νοεμβρίου 2013
Κέικ μελιού με μπανάνες

ΥΛΙΚΑ

30 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου, για το άλειμμα

20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πασπάλισμα

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
3 αυγά μεγάλου μεγέθους (180 γρ.)
120ml γάλα πλήρες αγελαδινό
120ml ηλιέλαιο
½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού
150 γρ. μέλι

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΕΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ
3 μπανάνες, όχι πολύ ώριμες
60 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
70 γρ. ζάχαρη καστανή

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Αμύγδαλο φιλέ


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερµάνετε
το φούρνο στους 160 °C, στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείψτε µε λίγο βούτυρο µια στρογγυλή φόρµα διαµέτρου 25 εκ. Πασπαλίστε τη µε λίγο αλεύρι, τινάξτε να φύγει η περίσσια ποσότητα και αφήστε τη στην άκρη.

Φτιάξτε το κέικ. Σε ένα µπολ ανακατέψτε µε ένα κουτάλι το αλεύρι, το µπέικιν πάουντερ, τη µαγειρική σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Σε ένα άλλο µπολ ρίξτε τα αυγά και χτυπήστε τα µε έναν αυγοδάρτη µέχρι να ασπρίσουν. Ρίξτε στον κάδο του µίξερ το µέλι, το γάλα, το ηλιέλαιο και το ξύσµα λεµονιού. Χτυπήστε τα µε το σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ) σε χαµηλή ταχύτητα και προσθέστε τα αυγά. Συνεχίστε το χτύπηµα για 1΄, προσθέστε το µισό µείγµα µε το αλεύρι, χτυπήστε µέχρι να ενσωµατωθεί και ρίξτε και το υπόλοιπο αλεύρι. Συνεχίστε το χτύπηµα µέχρι να έχετε έναν λείο χυλό και µεταφέρετε το µείγµα στη φόρµα.

Ψήστε το κέικ. Βάλτε τη φόρµα στη µεσαία σχάρα του φούρνου και ψήστε το κέικ στους 160 °C, στον αέρα, µέχρι να πάρει χρώµα για περίπου 50΄. Βυθίστε ένα µαχαιράκι στο κέικ για να δείτε αν έχει ψηθεί. Αν βγει καθαρό είναι έτοιµο. Αποσύρετε τη φόρµα από το φούρνο, τοποθετήστε τη σε µια σχάρα και αφήστε το κέικ να σταθεί για 15΄.

Φτιάξτε τις καραµελώµενες µπανάνες. Καθαρίστε τις µπανάνες και κόψτε τις σε µια επιφάνεια κοπής σε ροδέλες πάχους 1-1,5 εκ. Αδειάστε το βούτυρο σε ένα µεγάλο τηγάνι και τοποθετήστε το σε µέτρια φωτιά να λιώσει. Όταν ζεσταθεί καλά, προσθέστε σε µια στρώση στον πάτο του τηγανιού τις ροδέλες µπανάνας και πασπαλίστε τις µε την καστανή ζάχαρη. Μόλις πάρουν χρυσό χρώµα γυρίστε τις από την άλλη πλευρά µε τη βοήθεια µιας σπάτουλας. Αφήστε τις να πάρουν χρώµα, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το τηγάνι στην άκρη.

Μοντάρετε το κέικ. Περάστε ένα λεπτό µαχαίρι περιµετρικά της φόρµας για να ξεκολλήσει το κέικ από τα τοιχώµατα και ξεφορµάρετε αναποδογυρίζοντας το κέικ σε µια πιατέλα. Τοποθετήστε τις καραµελωµένες µπανάνες σε µια στρώση πάνω από το κέικ και περιχύστε το µε το σιρόπι από το τηγάνι, αφήνοντάς το να τρέξει και στα πλαϊνά. Κολλήστε γύρω του λίγο αµύγδαλο φιλέ, κόψτε σε κοµµάτια και σερβίρετε.


Tip:

1. Καραμελώστε τις μπανάνες την ώρα που θέλετε να σερβίρετε το κέικ, το οποίο μπορείτε να το έχετε φτιάξει από την προηγούμενη ημέρα και να το διατηρήσετε τυλιγμένο με διάφανη μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Μπορείτε, αν θέλετε, να γαρνίρετε και με λίγη σαντιγί πάνω από τις μπανάνες.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share