Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Γαύρος μαρινάτος

27 Νοεμβρίου 2013
Γαύρος μαρινάτος

Υλικά
500 γρ. γαύρο χοντρό, φρέσκο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 καρότο, ξυσμένο
1 κ.σ. δυόσμο ή μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
3 φλιτζ. τσαγ. ξύδι λευκό
1 φλιτζ. τσαγ. νερό
3 κ.σ. χοντρό αλάτι

Εκτέλεση
1.
Καθαρίστε το γαύρο αφαιρώντας τα κεφάλια και τα εντόσθια. Πλύνετε καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
2. Τοποθετήστε τον γαύρο σε ένα μπολ και ρίξτε 2 κ.σ. χοντρό αλάτι, 1,5 φλιτζ. τσαγ. ξύδι και ½ φλιτζ. τσαγ. νερό. Σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 6 ώρες.
3. Αφαιρέστε το μπολ από το ψυγείο και ανοίξτε έναν- έναν τους γαύρους από τη πλευρά που είναι η κοιλιά τους και αφαιρέστε το κοκαλάκι που έχουν στο κέντρο ανοίγοντάς τους.
4. Τοποθετήστε τους γαύρους ανοιγμένους σε ένα μπολ τον ένα δίπλα στον άλλο καλύπτοντας τη βάση του. Συνεχίστε και με τους υπόλοιπους πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι. Όταν τελειώσει η διαδικασία προσθέστε το υπόλοιπο 1,5 φλιτζ. τσαγ. ξύδι και ½ φλιτζ. τσαγ. νερό και αφήστε για ακόμα 12 ώρες το μπολ στο ψυγείο.
5. Ξύστε το καρότο στον τρίφτη και ψιλοκόψτε με ένα μαχαιράκι τον δυόσμο ή τον μαϊντανό, αναλόγως την προτίμηση σας. Βγάλτε το γαύρο από το ξύδι και στραγγίξτε τον ελαφρώς. Αραδιάστε σε μια πιατέλα και πασπαλίστε τον με το ξύσμα καρότου, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο. Τέλος περιχύστε με το ελαιόλαδο και σερβίρετε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Χρησιμοποιήστε μόνο φρέσκο γαύρο διατηρημένο σε πάγο καθώς είναι πολύ ευαίσθητο ψαράκι και αλλοιώνεται γρήγορα.

TIP
Σερβίρετε το γαύρο πασπαλίζοντας με φετάκια σκόρδο ή με κάπαρη.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share