Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πίτα με φρέσκα φασολάκια & φέτα

26 Νοεμβρίου 2013
Πίτα με φρέσκα φασολάκια & φέτα

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστας
½ κιλό φασολάκια πλατιά, φρέσκα ή κατεψυγμένα
5 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 φλιτζ. τσαγ. νερό
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
2 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
5 κ. σ. ελαιόλαδο
350 γρ. φέτα τριμμένη
1 ½ κ. σ. ζάχαρη καστανή
5 κ. σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα φασολάκια, πλύνετέ τα και καθαρίστε τα, κόβοντας με ένα μαχαιράκι τις άκρες τους και αφαιρώντας τις ίνες τους περιμετρικά. Σε μια κατσαρόλα βάλτε μπόλικο αλατισμένο νερό και τοποθετήστε την σε δυνατή φωτιά. Ρίξτε τα φασολάκια και βράστε τα για 7'. Στραγγίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.
2. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάλτε το μισό ελαιόλαδο και αφήστε το να ζεσταθεί καλά. Ρίξτε τα κρεμμύδια που έχετε κόψει σε λεπτές ροδέλες και σοτάρετέ τα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Πασπαλίστε με την ζάχαρη και αφήστε τα για 7' να καραμελώσουν.
3. Προσθέστε τις σκελίδες του σκόρδου αφού τις ξεφλουδίσετε και τις πολτοποιήσετε με το ειδικό εργαλείο και τα φασολάκια. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε το μαϊντανό.
4. Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 15', σουρώστε το από τα υγρά του και προσθέστε την φέτα, αφού την τρίψετε σε ένα πιάτο με ένα πιρούνι.
5. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Με ένα πινέλο βουτυρώστε ελαφρά ένα μικρό τετράγωνο ταψί διάστασης 23εκ.
6. Στρώστε στο ταψί ένα φύλλο κρούστας και με ένα πινέλο αλείψτε το με βούτυρο. Στρώστε ακόμα 2 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας το καθένα. Αδειάστε στο ταψί τη μισή ποσότητα της γέμισης και στρώστε τη ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Γυρίστε τα φύλλα κρούστας που περισσεύουν προς τα μέσα, και βουτυρώστε τα ελαφρά.
7. Στρώστε από πάνω ακόμα δύο φύλλα κρούστας, βουτυρώστε τα και ρίξτε από πάνω και την υπόλοιπη γέμιση. Γυρίστε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύον και βουτυρώστε τα ελαφρά.
8. Τελειώστε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, αλείφοντας με βούτυρο το καθένα. Τυλίξτε τις άκρες τους που περισσεύουν από το ταψί προς τα μέσα δημιουργώντας ένα στεφάνι περιμετρικά του ταψιού. Με ένα μαχαίρι χαράξτε την επιφάνεια της πίτας και περάστε την με το πινέλο με το υπόλοιπο βούτυρο.
9. Ψήστε την πίτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 180ο C στον αέρα, για 25'-30' μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της. Αποσύρετε το ταψί από το φούρνο, κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε την πίτα ζεστή η χλιαρή.

Συμβουλή: Τα κατεψυγμένα φασολάκια δεν χρειάζονται καθάρισμα η απόξυξη πριν τα μαγειρέψετε.
Έξυπνη Ιδέα. Αν θέλετε πιο ήπια γεύση στην πίτα, βάλτε μισή ποσότητα φέτας και μισή ποσότητα ανθότυρου.


ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share