Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πάστα φλόρα σε ποτήρι με κρέμα σοκολάτας

25 Νοεμβρίου 2013
Πάστα φλόρα σε ποτήρι με κρέμα σοκολάτας

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

125ml γάλα πλήρες αγελαδινό
125ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (40 γρ.)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
175 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (70% περιεκτικότητα σε κακάο)

ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΜΠΛ ΠΑΣΤΑ ΦΛΟΡΑ
125 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
60 γρ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια σε σκόνη
Ξύσμα από ½ πορτοκάλι ακέρωτο
1 αυγό μεσαίου μεγέθους (50 γρ.)
250 γρ. αλεύρι μαλακό

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΒΟΤΑΝΩΝ
500ml νερό
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 γρ. φύλλα δυόσμου
3 γρ. φύλλα βασιλικού
4 πορτοκάλια, κομμένα σε φιλέτα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φτιάξτε την κρέµα σοκολάτας.
Ρίξτε σε µια µικρή κατσαρόλα το γάλα και την κρέµα γάλακτος και τοποθετήστε το σκεύος σε µέτρια φωτιά να πάρει βράση το µείγµα. Σε ένα µπολ χτυπήστε µε έναν αυγοδάρτη τους κρόκους µε την κρυσταλλική ζάχαρη µέχρι να αφρατέψουν. Ρίξτε λίγο από το µείγµα της κατσαρόλας στο µπολ, ώστε να πάρουν θερµοκρασία οι κρόκοι, ανακατέψτε να οµογενοποιηθούν τα υλικά και αδειάστε τα στην κατσαρόλα. Φτάστε το µείγµα σε θερµοκρασία 82 °C (θα το διαπιστώσετε µε θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής) και αποσύρετε από τη φωτιά. Με ένα αιχµηρό µαχαίρι ψιλοκόψτε τη σοκολάτα σε ένα µπολ. Περάστε το µείγµα της κατσαρόλας από σινουά και µεταφέρετέ το στο µπολ µε τη σοκολάτα. Προσθέστε και το ξύσµα πορτοκαλιού και ανακατέψτε µε µια σπάτουλα σιλικόνης µέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να οµογενοποιηθεί το µείγµα. Μοιράστε την κρέµα ισόποσα σε 6-8 ποτήρια της αρεσκείας σας και βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να κρυώσουν.

Φτιάξτε το κραµπλ πάστα φλόρα. Ρίξτε το βούτυρο στον κάδο του µίξερ και χτυπήστε µε το φτερό (εξάρτηµα του µίξερ) σε χαµηλή ταχύτητα. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι, τη βανίλια και το ξύσµα πορτοκαλιού. Συνεχίστε το χτύπηµα σε πιο δυνατή ταχύτητα µέχρι να αφρατέψει το µείγµα. Προσθέστε το αυγό, αφήστε να ενσωµατωθεί, χαµηλώστε την ταχύτητα και ρίξτε σταδιακά το αλεύρι. Χτυπήστε µέχρι να έχετε µια λεία και οµοιογενή ζύµη. Αποσύρετε από το µίξερ και πλάστε τη ζύµη σε µικρά µπαστουνάκια. Τυλίξτε τα µε µεµβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο να παγώσουν.

Προθερµάνετε το φούρνο στους 160 °C, στον αέρα.

Ψήστε το κραµπλ. Όταν είναι αρκετά παγωµένη η ζύµη σας, βγάλτε τη από το ψυγείο και µε έναν τρίφτη τρίψτε τη σε µεγάλα κοµµάτια πάνω σε µια λαµαρίνα φούρνου, στην οποία έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος. Ψήστε το κραµπλ στους 160 °C στον αέρα για 10΄-12΄. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.

Φτιάξτε το σιρόπι βοτάνων. Βάλτε σε µια µεσαία κατσαρόλα την κρυσταλλική ζάχαρη µαζί µε το νερό και βράστε σε δυνατή φωτιά για 2΄. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέστε τα φύλλα βασιλικού και δυόσµου. Σκεπάστε την κατσαρόλα µε διάφανη µεµβράνη και αφήστε τη στην άκρη για 15΄, ώστε να βγάλουν τα βότανα τα αρώµατά τους. Αφαιρέστε τις φλούδες από τα πορτοκάλια εξωτερικά και µε τη βοήθεια ενός µικρού πριονωτού µαχαιριού πάρτε τα φιλέτα από τα πορτοκάλια. Περάστε το σιρόπι από σινουά και ρίξτε µέσα τα φιλέτα πορτοκαλιού. Φυλάξτε το σε πλαστικό δοχείο στο ψυγείο.

Μοντάρετε την πάστα φλόρα. Τη στιγµή που θέλετε να σερβίρετε, βγάλτε τα ποτήρια µε την κρέµα σοκολάτας από το ψυγείο. Τοποθετήστε από πάνω µερικά φιλέτα πορτοκαλιού σε κάθε ποτήρι, παίρνοντάς τα µε µια τρυπητή κουτάλα ώστε να µην έχουν σιρόπι. Τοποθετήστε από πάνω κραµπλ από πάστα φλόρα και σερβίρετε.


Tip: Μπορείτε να προσθέσετε στο σιρόπι βοτάνων φρούτα της επιλογή σας και να έχετε ανά πάσα στιγμή στο σπίτι σας μια δροσερή φρουτοσαλάτα!

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share