Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ανοιχτή Πρασόπιτα με Τόνο και βάση από Cheddar!

18 Οκτωβρίου 2013
Ανοιχτή Πρασόπιτα με Τόνο και βάση από Cheddar!

Υλικά

Για την βάση της τάρτας
90 γρ. τσένταρ , τριμμένο
90 γρ. βούτυρο αγελάδος
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μία πρέζα αλάτι
1 χτυπημένο αυγό, για άλειμμα

Για την γέμιση
3 πράσα, μεγάλα
1 τόνο σε νερό, στραγγισμένο
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 φλυτζ. τσαγ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό
2 αυγά ολόκληρα, χτυπημένα
½ κουτ. τσαγ. πάπρικα γλυκιά
Αλάτι
Πιπέρι


Εκτέλεση
1. Μαλάξετε το τριμμένο τσένταρ και το βούτυρο με το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέσετε παγωμένο νερό σιγά-σιγά, δηλαδή σταγόνα-σταγόνα μέχρι το μείγμα να ενωθεί (στην αρχή θα είναι ψιχουλιαστό αλλά μην ανησυχείτε).
2. Αφήστε το στο ψυγείο, τυλιγμένο σε μια μεμβράνη για μία ώρα τουλάχιστον να σφίξει και να παγώσουν τα λιπαρά. Έπειτα κόψτε σε κομματάκια και με το χέρι σας ντύστε μια φόρμα για τάρτες περίπου 25 εκατ.
3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C. Αλείψετε τη ζύμη με ένα μικρό χτυπημένο αυγό και ψήστε για 15'- 20'. Αφήστε στην άκρη να κρυώσει.
4. Παράλληλα, κόψτε τα πράσα και ξεπλύνετε. Βγάλτε όλα τα σκληρά σκούρα πράσινα κομμάτια. Σοτάρετε απαλά και χωρίς βιασύνη τα πράσα με το βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, χωρίς όμως να τα αφήσετε να πάρουν χρώμα. Αφήσετε τα στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς.
5. Στραγγίξτε τον τόνο από το νερό του και διαλύστε τον απαλά με ένα πιρούνι. Ανακατέψετε ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με δύο κουταλιές της σούπας γιαούρτι, τα δύο χτυπημένα αυγά, τον τόνο και προσθέστε τα πράσα. Ρίξτε αλάτι , πιπέρι και την πάπρικα ώστε να πάρει το μείγμα ένα απαλό ροζ χρώμα
6. Αδειάστε το μείγμα στη βάση της τάρτας και ψήστε για περίπου 20 λεπτά στους 200 C, μέχρι σχεδόν να σφίξει η γέμιση.
7. Αφήστε να σταθεί για 15' και σερβίρετε μαζί με χονδροκομμένη πράσινη σαλάτα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Πασπαλίσετε µε γαλέτα την τάρτα και απλώστε μετά τη γέμιση, ώστε να συγκρατήσει τυχόν υγρά.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share