Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τυρόπιτα με φύλλο μελιτζάνας!

17 Οκτωβρίου 2013
Τυρόπιτα με φύλλο μελιτζάνας!

Υλικά
7-8 μελιτζάνες φλάσκες
1 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. αλάτι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
2 φλιτζ. τσαγ. ανθότυρο
2 φλιτζ. τσαγ. ξινομυζήθρα
1 φλιτζ. τσαγ. κατίκι
1 φλιτζ. τσαγ. γραβιέρα τριμμένη
3 αυγά
1 κ. σ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
½ κ. γ. πιπέρι λευκό ή πράσινο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ
10 ντοματίνια, κομμένα στα δύο
1 κ. σ. βασιλικό ψιλοκομμένο φρέσκο
2 κ. σ. ελαιόλαδο
Αλάτι , Πιπέρι

Εκτέλεση
1. Κόψτε τις μελιτζάνες σε πολύ λεπτές, μακρόστενες φέτες και βάλτε τις σε ένα μπολ με μπόλικο νερό μέσα στο οποίο έχετε ρίξει το αλάτι. Βάλτε από πάνω ένα πιάτο και αφήστε τις για 20-30΄ να ξεπικρίσουν.
2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C, στον αέρα.
3. Βγάλτε τις μελιτζάνες από το νερό, στραγγίστε και σκουπίστε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Απλώστε τις σε ένα ταψί που έχετε στρώσει λαδόκολλα και περάστε και από τις δυο πλευρές με λίγο ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
4. Ψήστε τις στη μεσαία σχάρα για 20΄. Ωστόσο σε ένα μπολ ρίξτε όλα τα τυριά μαζί με όλα τα υλικά της γέμισης και δουλέψτε με το χέρι σας μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά .
5. Αφού βγάλετε το ταψί από το φούρνο, πάρτε μια στρογγυλή μεταλλική φόρμα με αποσπώμενο πάτο και καλύψτε το εσωτερικό της με φέτες μελιτζάνας . Καλύψτε και τα πλαϊνά, τοποθετώντας τις κάθετα με τις άκρες να εξέχουν από την φόρμα. Έπειτα αδειάστε μέσα τη γέμιση και στρώστε τη με μια σπάτουλα.
6. Γυρίστε προς τα μέσα τις μελιτζάνες που προεξέχουν και καλύψτε τα κενά από πάνω με τις υπόλοιπες φέτες.
7. Βάλτε τη φόρμα στο κέντρο του φούρνου και ψήστε για 25-30΄. Βγάλτε την πίτα από τον φούρνο και αφήστε την για 20΄ να κρυώσει . Αφαιρέστε τα πλαϊνά της φόρμας και ακουμπήστε σε πιατέλα. Κόψτε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρετε μαζί με την σαλάτα από τα ντοματίνια.

Συμβουλή
Μην τηγανίσετε τις μελιτζάνες γιατί θα γίνει πολύ βαριά η πίτα.

Έξυπνη ιδέα
Δοκιμάστε να φτιάξετε την πίτα και με κολοκυθάκια .

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share