Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Χανιώτικη κρεατόπιτα με ζύμη γιαουρτιού!

17 Οκτωβρίου 2013
Χανιώτικη κρεατόπιτα με ζύμη γιαουρτιού!

Υλικά
Για τη ζύμη
½ κιλό γιαούρτι στραγγιστό
¼ κιλό βούτυρο
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
½ κ. γ. σόδα μαγειρική
1 αυγό
σουσάμι (από πάνω)
αλάτι
αλεύρι όσο σηκώσει

Για τη γέμιση
1 ½ κιλό κρέας από μικρό αρνί
2 φλιτζ. Τσαγ. μαλάκα (κρητικό τυρί)
2 φλιτζ. Τσαγ γραβιέρα τριμμένη
1 φλιτζ. Τσαγ. Ανθότυρο
1 φλιτζ. Τσαγ. Ξινομυζήθρα
2 κ. σ. κρέμα γάλακτος 35%
½ φλιτζ. Τσαγ. ζουμί από κρέας ή κοτόπουλο
7-8 φυλλαράκια δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένα
πιπέρι

Εκτέλεση

1.Σε ένα ευρύχωρο μπολ, διαλύστε το γιαούρτι ,το βούτυρο με λίγο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη. Προσθέστε το αλεύρι μαζί με την μαγιά και λίγο αλάτι. Δουλέψτε το μείγμα με το χέρι σας μέχρι να αρχίσει να δένει η ζύμη. Αλευρώστε ελαφρά μια λεία επιφάνεια και βάλτε επάνω τη ζύμη. Ζυμώστε την , προσθέτοντας όσο αλεύρι ή όσο χλιαρό νερό χρειαστεί για να πάρετε μια ζύμη λεία που δεν κολλάει στα χέρια σας. Τοποθετήστε το ζυμάρι σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάστε το με μια βαμβακερή πετσέτα. Αφήστε το σε ζεστό μέρος για 45'περίπου μέχρι να φουσνώσει.
2. Βάλτε το κρέας σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και βράστε το σε μέτρια φωτιά για 50'. Αφήστε το να κρυώσει, ξεκοκαλίστε το και κόψτε το με ένα μαχαίρι σε μικρά κομμάτια. Σε μεγάλο μπολ ανακατέψτε με μια σπάτουλα τα τυριά, το κρέας το δυόσμο, το ζωμό από το κρέας και το πιπέρι .
3. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Λαδώστε με ένα πινέλο μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση 26 εκ.
4. Χωρίστε την ζύμη στα δύο. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε το πρώτο σε ένα μεγάλο στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 30εκ. . Τοποθετήστε ένα φύλλο στην βάση της φόρμας και αφήστε το να κρεμάει λίγο από τα χείλια τους. Ρίξτε την γέμιση από τα τυριά και το κρέας και σχηματίστε ένα μικρό βουναλάκι.
5. Ανοίξτε την υπόλοιπη ζύμη σ' ένα φύλλο λίγο πιο μικρό από το πρώτο. Σκεπάστε με αυτό την τούρτα και διπλώστε τις άκρες γύρω - γύρω προς τα μέσα δημιουργώντας με τα δάκτυλα σας ένα κορδόνι. Τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από την πίτα για 10'.
6.Κατόπιν χτυπήστε το αυγό μ ένα πιρούνι και περάστε με το πινέλο την επιφάνεια της πίτας . Πασπαλίστε την με άφθονο σουσάμι. Χαμηλώστε τον φούρνο στους 100ο C και ψήστε την πίτα για 1 ώρα.
7.Αφήστε την πίτα να κρυώσει για 20' και σερβίρετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share