Χτυπάμε αρχικά σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά με το γάλα και το λάδι. Προσθέτουμε το τριμμένο χαλούμι το δυόσμο, το μπέικιν πάουντερ την ζάχαρη και την μαστίχα τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να δέσει να μην είναι πολύ ρευστό στο μάτι.
Ετοιμάζουμε μια στρογγυλή φόρμα και αφού την περάσουμε από μέσα με λάδι η βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει προσθέτουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
Σε περίπου 20 λεπτά και αφού διαπιστώσουμε πως φούσκωσε η τυρόπιτα τρυπάμε με ένα λεπτό ξυλάκι αυτά που περνάνε τα σουβλάκια για να δούμε αν είναι στεγνό τότε βλέπουμε ότι είναι έτοιμη!
Τυρόπιτα... με σωρό από τυριά και σόδα ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι
Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας
250γρ βούτυρο αγελάδας λιωμένο
Μείγμα τριμμένων τυριών:
300γρ φέτα η λευκό τυρί
300γρ κασέρι η γκούντα
100γρ καπνιστό τυρί
100γρ κεφαλοτύρι
Πιπέρι, ρίγανη η λίγο δυόσμο
Μείγμα γιαουρτιού:
200γρ γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτάκι σόδα με ανθρακικό
2 αυγά
Επάλειψη πίτας
1/2 φλιτζάνι εβαπορέ γάλα
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο και το μοιράζουμε σε δυο μπολ. Το ένα το χρησιμοποιούμε για το βουτύρωμα των φύλλων και το άλλο θα το βάλουμε στο μείγμα του γιαουρτιού.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35-36εκ, στρώνουμε 3 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα πεταχτά με ένα πινέλο χωρίς να ακουμπήσουμε το πινέλο πάνω στο φύλλο για να παραμείνει τραγανό.
Πασπαλίζουμε με μια στρώση από το μείγμα τυριών, βάζουμε δυο φύλλα τσαλακωτά βουτυρώνοντας τα ένα ένα, μια στρώση μείγμα τυριών, δυο φύλλα βουτυρωμένα τσακαλωτά,τα υπόλοιπα τυριά, κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα του πάτου που εξέχουν και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα,βουτυρώνοντας ένα ένα και τοποθετώντας τα τσαλακωτά.
Χαράζουμε ελαφρώς την πίτα για να κοπούν λίγο μόνο τα πάνω φύλλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σόδα,το γιαούρτι, τα αυγά και το βούτυρο που κρατήσαμε για το μείγμα γιαουρτιού και περιχύνουμε την πίτα μας.
Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω το εβαπορέ και την αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει και να ρουφήξει το μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Βάζουμε την πίτα να ψηθεί στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 1 ώρα περίπου.
Σημαντικό: Ελέγχουμε αν έχει ροδίσει και από κάτω πριν τη βγάλουμε απ’το φούρνο. Την αφήνουμε για 10′ τουλάχιστον να σταθεί και μετά την κόβουμε σε κομμάτια.