Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο κουρού

Το απόλυτο σνακ!

12 Ιανουαρίου 2021 07:20
Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο κουρού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φτιάξτε λαχταριστή τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο κουρού. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Ωστόσο, εκτός από την τυρόπιτα, δείτε εδώ την πρωτότυπη συνταγή για μάφιν πίτσας.

Υλικά (8 μερίδες)

Ζυμάρι

  • 730 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • 170 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κυβάκια
  • 330 ml ανθρακούχο νερό
  • 1 κ.σ αλάτι
  • 20 γρ baking powder

Για τη γέμιση

  • 300 γρ φέτα η λευκό τυρί
  • 200 γρ τυρί κρέμα
  • 80 γρ βούτυρο κομμένο σε κυβάκια

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι.
  • Ρίχνουμε το ανθρακούχο και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε.
  • Έπειτα Ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και την αφήνουμε 15 λεπτά σε ζεστό μέρος τυλιγμένο σε ζελατίνη.
  • Χωρίζουμε στα 2 τη ζύμη και το ένα φύλλο το ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τη βοήθεια ενός πλάστη για να είναι η βάση μας.
  • Βάζουμε σε ταψάκι κυκλικό Δ:30-35.
  • Βάζουμε τα υλικά της γέμισης.
  • Σκεπάζουμε και κλείνουμε κυκλικά με το δεύτερο φύλλο που έχουμε ανοίξει.
  • Με το χέρι μας χαράζουμε για να σχηματίσουμε τα κομμάτια και αλείφουμε με γάλα και ένα κρόκο αυγού πασπαλίζουμε με σουσάμι προαιρετικά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά αναλόγως το φούρνο.

Πηγή: cookpad.com

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 1 κούπα γάλα (250 γρ.)
  • 2 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες)
  • 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. φέτα
  • 150 γρ. κασέρι
  • 150γρ. γραβιέρα (όχι πολύ αλμυρή)
  • 1 κούπα μπεσαμέλ (αυτή που φτιάξαμε παραπάνω)
  • 4 αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι φρέσκο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη διακόσμηση:

  • 1 κρόκο αυγού
  • σουσάμι

Εκτέλεση:

  • Σε μια σχετικά ευρύχωρη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά γρήγορα, μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα ζύμης, και στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι.
  • Ενώνουμε τα υλικά ώσπου να προκύψει μια ζύμη απαλή και αφράτη, που δεν κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης (προσοχή: δεν ζυμώνουμε γιατί το ζυμαράκι μας θα χάσει την αφράτη και απαλή υφή του). Μόλις είναι έτοιμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων και την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο (περίπου 20-30 λεπτά).
  • Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ως εξής: Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αλεύρι, σιγά-σιγά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και, ανακατεύοντας ζωηρά, προσθέτουμε το γάλα.
  • Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να έχουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  • Τρίβουμε τη φέτα (στο χέρι) σε μικρά κομματάκια, τρίβουμε και τα υπόλοιπα τυριά στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα ενώνουμε και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, το πιπέρι και τέλος την μπεσαμέλ. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μας ελαφρά, να ενωθούν, και τα αφήνουμε στην αναμονή και αυτά μέχρι να ανοίξουμε το φύλλο.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε ένα φύλλο για το κάτω μέρος και ένα για να σκεπάσουμε την πίτα μας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε το φύλλο μονοκόμματο, μη σας στεναχωρεί, η ζύμη αυτή ενώνεται εύκολα και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα ωραίο.
  • Στρώνουμε σε ένα ταψί μέτριο – το οποίο έχουμε αλείψει ήδη με λάδι – το ένα φύλλο, φροντίζοντας να έχουμε κλείσει πιθανές τρυπούλες και, καλύπτοντας τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματα έτσι ώστε να περισσεύει και λίγο, αδειάζουμε μέσα σε αυτό το μείγμα της τυρόπιτας, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε το κάτω με το πάνω φύλλο σχηματίζοντας ένα κορδόνι γύρω-γύρω στην πίτα (είναι απλό, μην ανησυχείτε).
  • Όλα είναι έτοιμα για την τελευταία πινελιά: προσθέτουμε στον κρόκο αυγού πολύ λίγο νεράκι και με αυτό αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και είμαστε έτοιμοι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλάει ελαφρώς από τα τοιχώματα του ταψιού.

Δείτε ένα βίντεο με μια παραλλαγή της τυρόπιτας με μπεσαμέλ και γιαούρτι:

Πηγή: xrysessyntages

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share