Παραδοσιακή συνταγή για γλυκά τυροπιτάκια με όλα τα μυστικά τους, από την Πάρο και την Αντίπαρο. Το ίδιο γλυκό το συναντάμε σε όλες τις Κυκλάδες, αλλά και στην Κρήτη με μικρές παραλλαγές και διαφορετικές ονομασίες, όπως μελιτίνια, καλτσούνια, μελοπιτάκια, λυχναράκια, μελιτερά κλπ. Ωστόσο, αν προτιμάτε τα αλμυρά τυροπιτάκια, δείτε εδώ μια κλασική συνταγή.
Τυροπιτάκια Πάρου: Υλικά και εκτέλεση
Υλικά
600 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γραμ. βούτυρο Πάρου (σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο)
Για τα παραδοσιακά λυχναράκια, κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι. Κρατήστε στην άκρη 1 φλ. αλεύρι και θα το προσθέσετε κατά το ζύμωμα.
Μέσα στο αλεύρι, προσθέτουμε σε κομματάκια το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) και ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα-τρίβουμε το μείγμα, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό, τη ζάχαρη. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει.
Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη. Την αφήνουμε για 45΄ στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε τα κομμάτια σε πολύ λεπτό φύλλο. Αν έχετε μηχανή για φύλλο ακόμα καλύτερα.
Με κουπ πατ ή με ροδάκι, κόβουμε δίσκους ζύμης διαμέτρου 10 εκ. Σε κάθε φύλλο ακουμπάμε στο κέντρο 1 κ.γλ. γέμιση. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά τσιμπώντας τα, με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, φυλακίζοντας μέσα τη γέμιση και δημιουργώντας τοιχώματα ζύμης.
Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες. Τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού. Τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Ψήνουμε τα λυχναράκια στους 180 βαθμούς C για 25΄, να ροδίσουν καλά. Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Για τη γέμιση
Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.