Το Athensmagazine.gr, μετά την ξηρομερίτικη κουλούρα, θα σας προτείνει μια ακόμα λαχταριστή συνταγή. Φτιάξτε παραδοσιακή τυρόπιτα με ελάχιστα υλικά και θα μας θυμηθείτε. Είναι γρήγορη και εύκολη!
Υλικά
Για τη ζύμη
500 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ. ή σκληρό
1 κ.γ. ξύδι
1 φλ. Παρθένο ελαιόλαδο
2 φλ. Χλιαρό νερό
1 κ.γ. αλάτι
Λιγο extra αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
1 φλ. Ελαιόλαδο για τα φύλλα
Για τη γέμιση
500 γρ. Φέτα
2 αβγά
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ με το χλιαρό νερό, το ξύδι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Το ανακατεύουμε για μερικά λεπτά ώσπου να δέσει η ζύμη.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα το μπολ για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° στον αέρα. Όσο περιμένουμε σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα 500 γρ. φέτα σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε με τα 2 αβγά.
Όταν περάσουν τα 30 λεπτά και η ζύμη μας έχει ξεκουραστεί, κόβουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.
Αλευρώνουμε το τραπέζι μας και ανοίγουμε το φύλλο με έναν καλό πλάστη ώσπου το φύλλο μας να γίνει λεπτό.
Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο στο ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Βάζουμε ελαιόλαδο και πάνω από το πρώτο φύλλο.
Βάζουμε το δεύτερο φύλλο και μετά τη γέμιση. Συνεχίζουμε τη διαδικασία για τα επόμενα δυο φύλλα. Προσοχή πρέπει ανάμεσα στα φύλλα να βάλουμε αρκετό ελαιόλαδο.
Όταν τελειώσουμε με το τελευταίο μας φύλλο γυρίζουμε τις άκρες που εξέχουν από το ταψί. Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και χαράζουμε την πίτα μας με ένα μαχαίρι με τον τρόπο που θα την κόψουμε όταν ψηθεί.
Η λαδοπεταχτή είναι η πιο νόστιμη και εύκολη συνταγή για τυρόπιτα με φέτα. Η συνταγή αυτή, για τυρόπιτα χωρίς φύλλο, μόνο με αλεύρι, μπορεί να μοιάζει εύκολη πίτα αλλά αν δεν πετύχετε τη σωστή αναλογία των υλικών δε θα πετύχει και η λαδοπεταχτή. Ωστόσο, αν δε θέλετε να φτιάξετε τυρόπιτα, δείτε εδώ συνταγή για το σουφλέ της καραντίνας.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το γάλα, τα αυγά, το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι, τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι τριμμένο και τη φέτα θρυμματισμένη.
Χρησιμοποιούμε μεγάλο ταψί γιατί ο χυλός δεν πρέπει να ξεπερνά σε ύψος το ένα δάχτυλο. Αλείφουμε το ταψί πολύ καλά με το μισό ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το χυλό.
Mε το υπόλοιπο ελαιόλαδο λαδώνουμε τα χέρια μας και τον απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε την τυρόπιτα στις αντιστάσεις, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και στους 200ο C για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο η πίτα και σερβίρουμε.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πρόβειο γιαούρτι.
Χρησιμοποιούμε εκτός από φέτα και κατσικίσιο τυρί, αν θέλουμε.