Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πρωτοχρονιάτικη τυρόπιτα Μακεδονίας - Εύκολη και λαχταριστή

Δοκιμάστε την!!

26 Δεκεμβρίου 2020 07:29
Πρωτοχρονιάτικη τυρόπιτα Μακεδονίας - Εύκολη και λαχταριστή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια τυρόπιτα είναι πάντα ευπρόσδεκτή στο γιορτινό τραπέζι. Γι' αυτό το Athensmagazine.gr θα σας προτείνει μια λαχταριστή και εύκολη συνταγή για τυρόπιτα Μακεδονίας. Δοκιμάστε την και θα μας θυμηθείτε. Ωστόσο, αν δε θέλετε να φτιάξετε τυρόπιτα, δείτε εδώ μια συνταγή για χοιρινή τηγανιά.

Υλικά

  • 450γρ. φύλλο κρούστας
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο ανακατεμένο με 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500γρ. φέτα τριμμένη ή 300γρ. φέτα και 200γρ. ανθότυρο
  • 8 αβγά χτυπημένα
  • 80γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 2 κουτ. σούπας γάλα

Διαδικασία

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε τα αβγά με τη φέτα, το σιμιγδάλι και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
  • Αλείφετε τα μισά φύλλα ένα-ένα με το μίγμα από το βούτυρο και το λάδι και τα στρώνετε σταυρωτά και λοξά σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί, έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες των φύλλων ομοιόμορφα γύρω από τις άκρες του ταψιού. Να φροντίσετε να είναι αλειμμένες και οι άκρες που εξέχουν για να μη στεγνώσουν τα φύλλα.
  • Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα. Στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα επίσης με βούτυρο και λάδι. Εδώ, όμως, κόβετε τις άκρες των φύλλων για να είναι ακριβώς στο σχήμα του ταψιού.
  • Διπλώνετε τις άκρες των κάτω φύλλων γύρω-γύρω από στις άκρες του ταψιού με τα δάχτυλα, πιέζοντάς τες να σχηματίσουν σούρες. Αν δεν είναι ομοιόμορφες οι σούρες, μπορείτε να τις κόψετε με ψαλίδι.
  • Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο και το γάλα και την ψήνετε στο φούρνο για 50-55 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: olivemagazine.gr

Τυρόπιτα... της κόλασης με μπεσαμέλ και τυριά

Ψάχνετε για κάποια συνταγή, η οποία θα αποτελέσει το τέλειο ορεκτικό στο οικογενειακό γεύμα, που ετοιμάζετε για τα Χριστούγεννα; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει αυτή την… κολασμένη τυρόπιτα με μπεσαμέλ και τυριά, η οποία λιώνει στο στόμα και θα σας τρελάνει.

Πρόκειται για μια συνταγή, στης οποίας το αποτέλεσμα δε θα μπορέσετε να αντισταθείτε και θα το απολαύσετε μαζί με τους οικείους σας, όπως και τη... μερακλίδικη τυρόπιτα με φέτα και γιαούρτι.

Υλικά

Για τη ζύμη

- 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

- 2 κουταλάκια σούπας ξίδι

- Λίγο αλάτι

- 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

- Νερό (όσο πάρει)

Για τη γέμιση

- 1 λίτρο φρέσκο γάλα

- 1 αυγό

- 2 κουταλάκια σούπας βούτυρο

- 4 κουταλάκια σούπας κορν φλάουρ

- Λίγο αλάτι, λίγο μοσχοκάρυδο

- ¼ κιλού φέτα (θρυμματισμένη)

- ¼ κιλού ρεγκάτο (τριμμένο)

- ¼ κιλού κεφαλοτύρι (τριμμένο)

- Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για τη ζύμη, σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της συνταγής και ξεκινάμε να ζυμώνουμε έως ότου η ζύμη γίνει αρκετά ελαστική, χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε στη συνέχεια να ξεκουραστεί, σκεπασμένη και για περίπου μισή ώρα.
  • Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος, τη χωρίζουμε σε τέσσερις μπάλες, τις οποίες ανοίγουμε με πλάστη σε 4 φύλλα, τα 2 που θα χρησιμοποιήσουμε στη βάση της πίτας και τα άλλα 2 για το «καπάκι».
  • Όταν τοποθετήσουμε αργότερα τα φύλλα στο ταψί να μην ξεχάσουμε ότι πρέπει να τα αλείψουμε με λάδι.
  • Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ: Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, το αυγό (χτυπημένο), το βούτυρο (λιωμένο), το αλάτι, το κορν φλάουρ και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι η μπεσαμέλ να πήξει. Κατόπιν, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και της προσθέτουμε τα τυριά, ανακατεύοντας ώστε να πάνε παντού.
  • Έχουμε στρώσει σε ένα μέτριο ταψί τα δύο πρώτα φύλλα. Απλώνουμε έπειτα τη γέμιση μπεσαμέλ-τυριών και σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα. Χαράζουμε την τυρόπιτα σε μερίδες με μαχαιράκι, αλείφουμε με λάδι (όπως έχουμε κάνει και σε κάθε φύλλο) και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 60 περίπου λεπτά.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share