Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Λαχταριστό νηστίσιμο κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο!

Κόλαση!

16 Δεκεμβρίου 2020 10:59
Λαχταριστό νηστίσιμο κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν σας αρέσει το κέικ και η σοκολάτα αυτό που έχετε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε να φτιάξετε την συγκεκριμένη συνταγή που σας προτείνουμε για λαχταριστό νηστίιμο κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο, προκειμένου να στολίσετε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!

Επίσης το Athensmagazine.gr σας προτείνει να φτιάξετε άλλη μια πανεύκολη συνταγή, σοκολατένιο γλύκισμα με Maltesers και ζαχαρούχο γάλα χωρίς ψήσιμο.

Μία συνταγή για ένα πανεύκολο και πεντανόστιμο κέικ, για το οποίο θα χρειαστείτε:

  • 1 φλ. ζάχαρη,
  • 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο,
  • 1½ κουτ. σούπας ξίδι,
  • 1½ κουτ. σούπας κονιάκ,
  • 1 βανίλια,
  • 1 πρέζα αλάτι,
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια,
  • 2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού,
  • 1 κ.γλ. σόδα,
  • 1 φλ. νερό,
  • 1/2 φλ. κακάο,
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ,
  • 250 γρ. κουβερτούρα

Για την εκτέλεση της συνταγής, ακολουθείστε απλώς τις οδηγίες:

Βάλτε σε ένα μπωλ ζάχαρη, λάδι, ξύδι, κονιάκ, αλάτι, ξύσμα από 2 πορτοκάλια, βανίλια και ανακατέψτε πολύ καλά με κουτάλι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τα προσθέτουμε. Προσοχή, αφρίζει και χύνεται, γι’αυτό κάντε το πάνω από το μπωλ με τα υλικά. Προσθέστε το νερό.

Κοσκινίστε το αλεύρι, το backing powder και το κακάο και ρίξτε τα στο μείγμα. Ανακατεψτε με κουτάλι.
Αδειάστε το μισό μείγμα σε λαδωμένη μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.

Ψήστε στον αέρα στους 150ο – 160ο c για 20’ τα μικρά φορμάκια και 30’ τη μεγάλη φόρμα. Αφήστε το να σταθεί στη φόρμα για 10’, έπειτα ξεφορμάρετε και το γαρνίρετε με λιωμένη σοκολάτα!

Κέικ σκάκι: Φανταστικό σε εμφάνιση και γεύση!

Αυτό τι κέικ είναι σκέτο υπερθέαμα! Εκτός όμως από εντυπωσιακό είναι και πάρα πολύ νόστιμο! Διαβάστε αναλυτικά στο Athensmagazine.gr!

Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes

ΥΛΙΚΑ

για το άσπρο κέικ

  • 140 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • μια πρέζα αλάτι
  • 210 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 60 γρ. γάλα

για το σοκολατένιο κέικ

  • 140 γρ. βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • μια πρέζα αλάτι
  • 170 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 αυγά (θερμοκρασία δωματίου)
  • 60 γρ. γάλα
  • 40 γρ. κακάο

για γλάσο σοκολάτας

200 γρ. σοκολάτα γάλακτος
250 γρ. κρέμα γάλακτος (35%)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

για το άσπρο κέικ

Βάζουμε στον κάδο ενός μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε για περίπου 4 έως 5 λεπτά. Όταν το μίγμα αφρατέψει, ρίχνουμε σε δόσεις τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.

Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, το κορν φλάουρ και το αλάτι, και τα ανακατεύουμε για λίγο. Σταδιακά, αδειάζουμε στο μπολ με τα αυγά, το μίγμα με το αλεύρι και το γάλα, ανακατεύοντας για περίπου 1 λεπτό.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 30Χ22 εκατοστά, στρώνουμε λαδόκολλα και αδειάζουμε το μίγμα από το μπολ. Το στρώνουμε με τη μαρίζ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στην τελευταία σχάρα για περίπου 30 λεπτά στις αντιστάσεις.

Μετά από το ψήσιμο, βγάζουμε το κέικ από το ταψί και το κόβουμε σε λωρίδες με οριζόντιες τομές με το μαχαίρι.

για το κέικ σοκολάτα

Ακολουθούμε τα ίδια βήματα από την αρχή της συνταγής και για το σοκολατένιο κέικ, με την διαφορά ότι τώρα στο μίγμα με το αλεύρι θα κοσκινίσουμε και το κακάο.

Μετά από το ψήσιμο, κόβουμε επίσης σε λωρίδες το κέικ με τον ίδιο τρόπο.

Επόμενο βήμα είναι η παρασκευή του γλάσου. Βάζουμε σε ένα μπολ, την σοκολάτα γάλακτος και την κρέμα γάλακτος ζεστή. Ανακατεύουμε να λιώσουν καλά. Αλείφουμε με το γλάσο και με μία σπάτουλα, τις λωρίδες από το κέικ στην κομμένη πλευρά τους και τις βάζουμε σε μία φόρμα με λαδόκολλα.

Τις λωρίδες τις βάζουμε εναλλάξ στη φόρμα, δηλαδή μία λωρίδα από το άσπρο κέικ, μία λωρίδα από το κέικ σοκολάτα κοκ. Η πλευρά των λωρίδων από τα κέικ που είναι αλειμμένη με γλάσο, πρέπει να ακουμπάει στην επόμενη λωρίδα.

Με ένα κουτάλι, απλώνουμε το υπόλοιπο γλάσο επάνω από τις λωρίδες των κέικ και το απλώνουμε ομοιόμορφα με την σπάτουλα. Προσθέτουμε κατόπιν μία δεύτερη στρώση από λωρίδες των κέικ, σκεπάζουμε την φόρμα με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20 έως 30 λεπτά για να σφίξουν τα υλικά.

Μετά από αυτόν τον χρόνο, βγάζουμε τη φόρμα και την μεμβράνη και καλύπτουμε με το υπόλοιπο γλάσο.

Ξαναβάζουμε την φόρμα στο ψυγείο για 20 έως 30 λεπτά.

Μετά και από αυτό τον χρόνο, και αφού βγάλουμε τη φόρμα από το ψυγείο, αφαιρούμε τη φόρμα και αφήνουμε το κέικ σε μία μεγάλη πιατέλα ή άλλο σκεύος.

Μπορούμε με μία χτένα μαγειρικής να κάνουμε σχήματα στο γλάσο.

Κόβουμε το κέικ με το μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

Καλή επιτυχία!

Δες αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο στο Athensmagazine.gr:

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share