Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Χριστουγεννιάτικες συνταγές: Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Πανεύκολη συνταγή!

8 Δεκεμβρίου 2020 10:28
Χριστουγεννιάτικες συνταγές: Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα Χριστούγεννα ήρθαν και τι καλύτερο από το να φτιάξετε σπιτικά μελομακάρονα; Σας έχουμε όμως την κατάλληλη συνταγή για να φτιάξετε υπέροχα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, ώστε να απολαύσετε ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό χωρίς τύψεις.

Ωστόσο το Athensmagazine.gr θα σας πρότεινε να δοκιμάσε άλλη μια εύκολη και Χριστουγεννιάτικη συνταγή για τραγανές δίπλες με τέλειο μέλωμα.

Χριστουγεννιάτικες συνταγές: Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

  • Χρόνος Προετοιμασίας 20 Λεπτά
  • Χρόνος Μαγειρέματος 35 Λεπτά
  • Συνολικός Χρόνος 55 Λεπτά
  • Μερίδες 20

Για τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη θα χρειαστείτε

Υλικά για το ζυμάρι

  • 200 γρ. ‏χυμός πορτοκαλιού
  • 280 γρ. ‏ελαιόλαδο
  • 600 γρ. ‏αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. ‏σόδα
  • 1/4 κ.γ. ‏κανέλα
  • 1 πρέζα ‏γαρύφαλλο
  • ‏ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Υλικά για το μέλωμα

  • ‏Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
  • Μέλι

Εκτέλεση

  • Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύετε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Αφήνετε να κάνουν την αντίδρασή τους και προσθέτετε και το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτετε τα μυρωδικά και ανακατεύετε με το χέρι.
  • Προσθέτετε το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το χέρι σας από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη σας.
  • Πλάθετε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζετε με την παλάμη σας προς τα κάτω.
  • Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα.
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  • Αφήνετε τα μελομακάρονα να κρυώσουν.
  • Ραντίζετε με το μέλι και πασπαλίζετε με τα καρύδια.
  • Για το σιρόπι
  • Zεσταίνετε στην κατσαρόλα 2 φλυτζάνια μέλι και 2 φλυτζάνια νερό με 1 ξυλάκι κανέλα.
  • Σουρώνετε το μαύρο αφρό και περιμένετε δέκα λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι. Δεν θα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη.
  • Φτιάξτε πρώτα το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να ετοιμαστούν τα μελομακάρονα και να τα βουτήξετε για λίγα λεπτά μέσα. Ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι.

Πηγή: toftiaxa.gr

Κέικ πορτοκαλιού - σοκολάτας νηστίσιμο

Σας έχουμε μια εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο κέικ πορτοκαλιού με υπέροχο γλάσο σοκολάτας νηστίσιμο. Πολύ εύκολο στη παρασκευή του, πολύ νόστιμο στη γεύση του. Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε. Ωστόσο, αν δε θέλετε κέικ, φτιάξτε γλυκό ψυγείου με μπισκότα.

Υλικά συνταγής

Για το κέικ πορτοκαλιού:

  • 1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1/3 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
  • 1 φλ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • 1 κ.σ. λευκό ξίδι
  • 1 βανίλια
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρικής

Για το γλάσο σοκολάτας:

  • 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
  • 3 κ.σ. κοφτές ηλιέλαιο
  • 1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση συνταγής

Για το κέικ:

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και λαδώνετε και αλευρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και τοποθετείτε στη βάση μια λαδόκολα.
  • Κοσκινίστε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ, προσθέστε και το αλάτι και ανακατέψτε.
  • Σε άλλο μπολ βάζετε το 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο και το ξίδι. Προσθέτετε και τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη βανίλια και ανακατεύετε με το χέρι ή χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν.
  • Διαλύετε τη σόδα στο υπόλοιπο 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτετε και αυτό στο μείγμα ζάχαρης.
  • Σταδιακά προσθέτετε και το αλεύρι ανακατεύοντας δυνατά, ή χτυπώντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  • Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ.

Για το γλάσο σοκολάτας:

  • Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα σε κομματάκια το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο και το μέλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα.
  • Μόλις κρυώσει το κέικ το “γλασάρετε” με ένα κουτάλι με το γλάσο σοκολάτας.

Κέικ ασπρόμαυρο με γλάσο σοκολάτας - Λαχταριστό γλυκό

Φτιάξτε κέικ ασπρόμαυρο με γλάσο σοκολάτας και λίγα ακόμα υλικά. Πρόκειται για το απόλυτο γλυκό της καραντίνας, το οποίο θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Η συνταγή είναι πανεύκολη! Ωστόσο, αν δε θέλετε κέικ, δείτε εδώ ένα άλλο γλυκό με μπισκότα.

Υλικά (20 -22 μερίδες)

  • 225 γρ βούτυρο αγελαδινό ή μαργαρίνη
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3,5 κούπας αλεύρι φαρίνα
  • 4 μεγάλα αυγά ή 5 μικρότερα
  • 2/3 από ένα γιαούρτι (ή 2/3 κούπας γάλα)
  • 1 βανίλια
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • 4 κ.σ. κακάο
  • 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1/4 κ.γλ. σόδα
  • γλάσο σοκολάτας
  • 250 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος πλήρης

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε τα πρώτα 7 υλικά και τα χτυπάμε 4 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα να αφρατέψουν και να διπαλσιαστούν σε όγκο. Καθαρίζω τα τοιχώματα με σπάτουλα ενδιάμεσα.
  • Αδειάζω τα 2/3 του μείγματος σε βαθιά φόρμα για κέικ διαμέτρου 25 εκ, καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη.
  • Στο υπόλοιπο 1/3 βάζω το κακάο, κοσκινισμένο, την άχνη και τη σόδα. Ρίξτε το μίγμα κουταλιές κουταλιές πάνω στο προηγούμενο μέσα στη φόρμα. Βυθίστε ένα κουτάλι και στριφογυρίστε μέσα στη ζύμη σε διάφορα σημεία για να δημιουργηθούν σχέδια.
  • Ψήνουμε το κέικ στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά και άλλα 5 με σβηστό φούρνο. Ελέγχουμε με ξύλινη φουρκέτα που βυθίζουμε στο κέικ, και αν βγει καθαρή είναι έτοιμο. Μην το αφήσετε παραπάνω γιατί στεγνώνει. Το αφήνουμε 10 λεπτά στη φόρμα, αφού το βγάλουμε από το φούρνο. Μετά το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Όταν κρυώσει του ρίχνουμε το γλάσο.
  • Για το γλάσο, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρι στο φούρνο μικροκυμάτων και αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος ώστε να γίνει ομοιογενές μείγμα.

Πηγή: cookpad.com

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share