1 φλυτζ περίπου σουσάμι άσπρο μαύρο ή και από τα δύο
5 με 6 κουταλιές σούπας ζάχαρη κρυσταλλική άσπρη ή καστανή ή περισσότερη αν βάλετε σε όλα.
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε την ζύμη με ελαιόλαδο. Σε μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Την σόδα μπορείτε να την διαλύεστε σε λίγο χυμό πορτοκάλι.
Τώρα προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να έχετε μία μαλακή ζύμη να μην κολλάει αλλά όχι και στεγνή μάλλον κάπως υγρή και αρκετά λαδερή.
Την τυλίγουμε σε μεμβράνη διάφανη και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά. Μπορείτε να την αφήσετε και πολύ περισσότερο πχ όλο το βράδυ.
Βγάλτε την και αφήστε την 15 με 30 λεπτά να έρθει κάπως σε θερμοκρασία δωματίου αλλιώς δεν θα πλάθεται και θα διαλύεται.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κόψτε κομματάκια βάρους 13 με 20 γραμ και πλάστε μπαστουνάκια πάχους περίπου 1 εκατοστό.
Κυλήστε τα επάνω σε επιφάνεια που έχετε πασπαλίσει με σουσάμι ή ζάχαρη ή και τα δύο. κλείστε τα σε κουλουράκια και βάλτε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ραντίστε με κονιάκ ή κουαντρό με το χέρι και ψήστε τα για 14 με 15 λεπτά.
Γρήγορο κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο - Το τέλειο γλυκό για την καραντίνα
Φτιάξτε εύκολο και γρήγορο κέικ χωρίς αυγά και χωρίς βούτυρο. Πρόκειται για το απόλυτο γλυκό της... καραντίνας. Θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Εκτός όμως από το γλυκό, δείτε εδώ συνταγή για τυροπιτάκια.
Υλικά (8-10 μερίδες)
220 γρ αλεύρι γ.ο.χ
220 γρ ζάχαρη
100 γρ κακάο
Λίγο αλάτι
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1-2 βανίλια σε σκόνη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
300 ml γάλα
20 γρ κομματάκια κουβερτούρα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη βανίλια, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και να ανακατεύουμε ώστε να γίνουν ένα.
Ζεσταίνουμε το γάλα. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ εβαπορέ και σε 150ml γάλα προσθέτω 150ml βραστό νερό (σύνολο 300ml της συνταγής) γιατί είναι πιο εύκολο και γρήγορο. Το φρέσκο γάλα αν το ζεστάνουμε πολύ, κόβει.
Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά ενώ ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα κομματάκια κουβερτούρας και τα ανακατεύουμε να πάνε παντού στο μείγμα.
Βουτυροαλευρώνουμε ένα ταψάκι και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 170 για 30' σε καλά προθερμασμένο φούρνο.