Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πατινιώτικη: Η τυρόπιτα από το πανέμορφο νησί που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

6 Νοεμβρίου 2020 09:16
Πατινιώτικη: Η τυρόπιτα από το πανέμορφο νησί που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Οι τυρόπιτες είναι παράδοση στην Ελλάδα γι' αυτό και ανά περιοχή αλλάζουν ονομασία, υλικά και τρόπο παρασκευής, για παράδειγμα, δείτε εδώ την τυρόπιτα με απάκι που "κατάγεται" από την Κρήτη.

Το Athensmagazine.gr σήμερα σας φέρνει μια ιδιαίτερη συνταγή από την Πάτμο και δεν είναι άλλη από την πατινιώτικη τυρόπιτα που είμαστε σίγουροι πως θα λατρέψετε και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά.

Έχει το σχήμα τάρτας και περιέχει τρία είδη τυριών, φέτα, πατινιώτικη μυζήθρα και φρέσκο πατινιώτικο τυρί. Στην ουσία πρόκειται για πολλές μικρές τάρτες τυριού, ατομικές, με γενναία, χορταστική ποσότητα. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε υλικά και εκτέλεση.

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο

  • 1 ½ κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βούτυρο
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
  • 300 γρ. χλιαρό γάλα
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. ανθόνερο
  • Λίγη κανέλα

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. πατινιώτικη μυζήθρα
  • 800 γρ. πατινιώτικο φρέσκο τυρί
  • 16 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι, το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μισού πόντου.
  • Κόβουμε δίσκους που το τοποθετούμε σε ειδικές στρογγυλές φόρμες (ταρτιέρες).
  • Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τον μπατούδο, τη γέμιση, ανακατεύοντας τα τυριά, τα αυγά, το ανθόνερο και την κανέλα.
  • Γεμίζουμε τη ζύμη των βάσεων και ψήνουμε στους 200C μέχρι να ροδίσουν.

Έτοιμη η τυρόπιτα Πάτμου. Καλή όρεξη!

Πηγή: bovary.gr

Μαγική τυρόπιτα κανταΐφι με φέτα και άλλα δύο τυριά

Έχετε όρεξη για μια λαχταριστή τυρόπιτα; Το Athensmagazine.gr σας παρουσιάζει μια ξεχωριστή συνταγή, με μαγική τυρόπιτα… κανταΐφι με φέτα και άλλα δύο τυριά, που θα… λιώνει στο στόμα.

Η γέμιση συνδυάζει τρία διαφορετικά τυριά -φέτα, γραβιέρα και μοτσαρέλα- ανακατεμένα καλά. Τυλίγεται σε ρολάκια από κανταΐφι, τα οποία στη συνέχεια παίρνουν τη θέση τους στο ταψί και βγαίνουν από φούρνο χρυσαφένια, κριτσανιστά και λαχταριστά, ενώ μπορείτε να φτιάξετε και τυροκουλούρες.

Υλικά

500 γρ. κανταΐφι

300 γρ. φέτα

200 γρ. τριμμένη γραβιέρα

200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα

3 αυγά

250 ml γάλα

250 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Ανοίξτε το κανταΐφι και αφρατέψτε το. Χωρίστε το σε 20 μέρη ανοιγμένο σε λωρίδες.

Ανακατέψτε σε ένα μπολ τα τυριά. Υπολογίστε 35 γρ. γέμιση για κάθε ρολό.

Πάρτε μία λωρίδα κανταΐφι, βάλτε ένα μέρος γέμισης και τυλίξτε το ρολό. Βάλτε τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα ορθογώνιο σκεύος. Χτυπήστε σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος και περιχύστε με αυτό το μείγμα τα ρολά.

Αφήστε τα για 30 λεπτά για να απορροφήσουν το μείγμα και μετά ψήστε τα στους 175ο C για 35-40 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρυσόξανθο χρώμα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share