Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το μυστικό κόλπο για να κάνετε το μπαγιάτικο ψωμί ξανά φρέσκο σε χρόνο ρεκόρ

Πρόκειται για το απόλυτο tip!

4 Νοεμβρίου 2020 12:04
Το μυστικό κόλπο για να κάνετε το μπαγιάτικο ψωμί ξανά φρέσκο σε χρόνο ρεκόρ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ψωμί σας έχει γίνει σαν… πέτρα, δηλαδή είναι μπαγιάτικο; Με έναν εύκολο τρόπο θα το ξανακάνετε φρέσκο, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Το Athensmagazine.gr θα σας παρουσιάσει αναλυτικά τον τρόπο.

Μια μητέρα βρήκε και μοιράστηκε στο Facebook το απόλυτο κόλπο για να επαναφέρει το μπαγιάτικο ψωμί και να μπορέσει να το καταναλώσει η ίδια και τα παιδιά της. Όπως η ίδια υποστηρίζει πρόκειται για ένα μυστικό που γνωρίζει από τη μητέρα της και πραγματικά λειτουργεί. Τι κάνει;

Βάζει το ψωμί κάτω από τη βρύση για λίγα δευτερόλεπτα για να υγρανθεί και στη συνέχεια το βάζει στο φούρνο για λίγα λεπτά. "Ειλικρινά είναι σαν να το αγοράσατε μόλις. Τόσο φρέσκο, τόσο νόστιμο". Κάποιοι άλλοι συνιστούν να αφήσετε το ελαφρώς βρεγμένο ψωμί για λίγα λεπτά στο φούρνο, στους 200 βαθμούς.

Κάποιοι μάλιστα υποστήριξαν ότι ακολουθούν αυτή την πρακτική εδώ και χρόνια και λειτουργεί καλά. Έδωσαν μάλιστα, και μια εναλλακτική, προτείνοντας να βάλουμε το ψωμί στο φούρνο μικροκυμάτων πάνω σε μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα. Και μια ακόμη: Να τοποθετήσετε το ψωμί στη σχάρα του φούρνου και από κάτω ένα ταψάκι με νερό.

Μην πετάξετε ποτέ ξανά το μπαγιάτικο ψωμί σας - Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν...

Αν θέλετε το ψωμί στο τραπέζι σας να είναι πάντα φρέσκο, μπορείτε κάλλιστα να αξιοποιήσετε το ψωμί που περίσσεψε και δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο!

Υπάρχουν πολλοί έξυπνοι τρόποι για να το απολαύσετε, να δημιουργήσετε και να αποκτήσετε «νέα υλικά», που θα προκύψουν από το μπαγιάτικο ψωμί, δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας αλλά και μιας άμεσης λύσης! Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε μπαγιάτικο ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς σας και μάλιστα σε καλύτερη τιμή, μην διστάζετε λοιπόν να αξιοποιήσετε κάθε ιδέα! Αν πάλι είστε από εκείνους που προτιμούν να φτιάχνουν μόνοι τους ψωμί, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε πεντανόστιμο ψωμί με ελιές και ελαιόλαδο.

Μπαγιάτικο ψωμί, σαν φρέσκο!

Αν σας περίσσεψε ψωμί, μπορείτε να το κόψετε σε φέτες και να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη.
Κάθε φορά μπορείτε να βγάλετε την ποσότητα που επιθυμείτε, να την ζεστάνετε για 10 λεπτά σε μέτριο φούρνο και να απολαύσετε και πάλι ολόφρεσκο ψωμί!

Ειδικά τα ψωμιά με προζύμι αποκτούν και πάλι την χαμένη τους φρεσκάδα!

Παξιμάδια

Με το μπαγιάτικο ψωμί σε μέτριες φέτες, ψήστε το στους 60°C Κελσίου για 40 λεπτά και απολαύστε τέλεια παξιμάδια!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου ψωμί ειδικά ολικής, πολύσπορο ή σίκαλης, αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε, πασπαλίζοντας με ξερά μυρωδικά ή μπαχαρικά όπως γλυκάνισο, κανέλα, θυμάρι ή να κόψετε μια σκελίδα σκόρδο στην μέση και να την τρίψετε ελαφρά σε κάθε φέτα!

Φρυγανιά Τριμμένη

Ψήστε το ψωμί, αφού το κόψετε σε μικρές φέτες, για 30 λεπτά στους 100°C Κελσίου. Κατόπιν το βάζετε στο multi και το κάνετε τρίμματα.

Ξαναβάζετε τα τρίμματα στο ταψί και τα ψήνετε άλλα 20 λεπτά στους 120°C Κελσίου, επαναλαμβάνετε την διαδικασία, βάζοντας τα τρίμματα στο multi και πάλι πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν τα ψίχουλα λεπτή φρυγανιά!

Κρουτόν

Κόψτε το ψωμί σε μέτριες φέτες και κατόπιν σε μικρά ομοιόμορφα κυβάκια.

Μπορείτε να ψήσετε τα κρουτόν στον φούρνο για 10 λεπτά στους 180°C Κελσίου. Εναλλακτικά βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει τηγανίστε τα κυβάκια μέχρι να ροδίσουν, αν θέλετε αρωματίστε με σκόρδο ή ξερά μυρωδικά!

Είναι ιδανικά για σαλάτες ή σούπες!

Κρούστα για ψητό ή πανάρισμα

Τρίψτε την ψίχα του ψωμιού στο multi και δημιουργήστε μικρά ψίχουλα!

Μπορείτε να φτιάξετε μια τέλεια κρούστα που θα κρατήσει το ψητό σας ζουμερό! Μπορείτε επιπλέον να την αρωματίσετε με φρέσκα ή ξερά μυρωδικά, ανακατέψτε τα ψίχουλα με 1 κουταλιά της σούπας μουσταρδα, καλύψτε το ψητό σας με την κρύστα και δώστε ξεχωριστη γεύση! Τα ψίχουλα του μπαγιάτικου ψωμιού, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να πανάρετε σνίτσελ ή φιλέτο ψαριού, αντικαθιστώντας την φρυγανιά, ακολουθώντας την συνηθισμένη διαδικασία παναρίσματος!Τ έλος μπορείτε να πανάρετε, με τραγανά ψημένα ψίχουλα που θα ανακατέψετε με μυρωδικά, μαλακά επιτραπέζια τυριά, δίνοντάς τους εμφάνιση και επιπλέον γεύση!

TAGS
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share