Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γιατί το Ελβετικό τυρί έχει τρύπες; Δεν πάει ο νους σας

Εσείς το γνωρίζατε;

25 Οκτωβρίου 2020 21:20
Γιατί το Ελβετικό τυρί έχει τρύπες; Δεν πάει ο νους σας

Το τυρί είναι ένα αγαπημένο προϊόν για τον περισσότερο κόσμο καθώς μπορεί να συνοδεύσει τα περισσότερα γεύματα μας. Πέρα από γευστικό όμως είναι και άκρως θρεπτικό και μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και σε περιόδους δίαιτας, δείτε εδώ ποια είναι τα πιο υγιεινά τυριά.

Το έμενταλ είναι κίτρινο ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδας, το οποίο προέρχεται από την περιοχή γύρω από το Έμενταλ (κοιλάδα του Έμμε) στο Καντόνι της Βέρνης, στην Ελβετία. Η παραγωγή του τυριού έμενταλ ξεκίνησε σε μια περιοχή ανατολικά της Βέρνης πριν από 200 χρόνια. Το διάσημο αυτό τυρί κατασκευάζεται σε διάφορες περιοχές της Ελβετίας και έχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Πολλές φορές αναφέρεται απλά ως ελβετικό τυρί, ενώ διαθέτει γλυκιά, αλλά όχι πολύ έντονη, γεύση και φυσικά χαρακτηρίζεται από εκείνες τις περίφημες τρύπες του.

Οι τρύπες του τυριού δημιουργούνται εξαιτίας μια αντίδρασης βακτηρίων. Μετά από ένα μήνα αποθήκευσης, ένα είδος βακτηρίων, το Προπιονιβακτήριο του Φρόιντενραϊχ, καταναλώνει γαλακτικό οξύ και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες παγιδεύονται στο τοίχωμα του τυριού, με αποτέλεσμα να σχηματίζουν τρύπες. Άλλο ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του έμενταλ είναι το μέγεθός του, καθώς υπάρχουν καλούπια, στα οποία αποθηκεύεται που έχουν διάμετρο από 80 εκατοστά έως ένα μέτρο.

Δες το βίντεο με την παρασκευή του τυριού έμενταλ:

Προσοχή: Μην αποθηκεύσετε ποτέ ξανά το τυρί σε αυτό το μέρος - Μπορεί να...

Το τυρί είναι το αγαπημένο συνοδευτικό όλων στα περισσότερα φαγητά. Ανάλογα το φαγητό ταιριάζουμε και το κατάλληλο είδος. Είναι ένα υλικό που διατηρείται στο ψυγείο ή την κατάψυξη (δείτε εδώ πώς θα το διατηρήσετε φρέσκο για μήνες στην κατάψυξη σας), όμως αυτό δεν σημαίνει πως τοποθετώντας το απλά στο ψυγείο έχουμε λύσει και το πρόβλημα μας.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το συγκεκριμένο μέρος του ψυγείου που θα τοποθετηθεί. Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο πιο… ζεστό μέρος του ψυγείου, δηλαδή στα ειδικά συρτάρια όπου φυλάσσονται τα φρούτα και λαχανικά.

Τα πιο ψηλά και πιο κρύα ράφια εμποδίζουν τη σωστή «αναπνοή» των τυριών. Εξάλλου, ορισμένα πολύ σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα, μπορούν να συντηρηθούν άφοβα και εκτός ψυγείου για κάποιο διάστημα.

TAGS
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share