Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Αφράτα κουλουράκια πορτοκαλιού - Η τέλεια συνταγή της γιαγιάς

Πανεύκολη συνταγή

21 Οκτωβρίου 2020 15:42
Αφράτα κουλουράκια πορτοκαλιού - Η τέλεια συνταγή της γιαγιάς
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Αφράτα κουλουράκια πορτοκαλιού, νηστίσιμα! Τα κουλουράκια πορτοκαλιού είναι μια συνταγή της γιαγιάς. Δεν υπάρχουν γευστικότερα και πιο μαλακά κουλουράκια! Είναι ιδανικά για τα παιδιά, ή για τις ώρες του γραφείου. Επίσης, δείτε την συνταγή για μία τέλεια στριφτή τυρόπιτα με φέτα.

Υλικά (1 δόση βγαίνουν περίπου 55 κομμάτια):

  • 1 ποτήρι νερού λάδι
  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη και 3-4 κουταλιές σ.
  • 1 ποτήρι νερού χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 κουταλάκι αμμωνία
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι περίπου

Αφράτα κουλουράκια πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ για 5-6 λεπτά. Κατόπιν διαλύουμε τη σόδα και την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στον κάδο. Προσθέτουμε και την κανέλα. Αλλάζουμε τα χτυπητήρια στο μίξερ και βάζουμε αυτά που είναι για ζύμες. Το αλεύρι το έχουμε κοσκινίσει και έχουμε μέσα ανακατώσει το μπέικιν πάουντερ.
  2. Ενώ συνεχίζει να κτυπά το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά έως ότου πήξει λίγο. Σταματάμε να χτυπάμε με το μίξερ και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, ενώ συνεχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι.
  3. Όταν αρχίσει και γίνεται ζύμη, ανακατεύουμε πλέον με τα χέρια, φέρνοντας τη ζύμη προς τα μέσα, χωρίς να ζυμώνουμε. Σταματάμε όταν η ζύμη γίνει εύπλαστη και μαλακή τόσο, όσο που να μην κολλά στα χέρια. Αφήνουμε να σταθεί πάνω από μία ώρα και τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας.
  4. Απλώνουμε στα ταψιά λαδόκολλα και την αλείφουμε ελαφρά με λάδι. Πλάθουμε κυλινδρικά σε μέγεθος μελομακάρονου, ή σε κουλουράκια και τα τοποθετούμε στο ταψί. Όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, γιατί φουσκώνουν και απλώνουν. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 περίπου λεπτά.
  5. Πρέπει να ροδίσουν καλά. Κανονικά, όταν έχουν ροδίσει επάνω, έχουν αντίστοιχα ροδίσει και από κάτω. Για να σιγουρευτούμε, ανασηκώνουμε ένα κουλουράκι με ένα πιρούνι και ελέγχουμε. Αν είναι άψητο αποκάτω, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.

Πηγή: idiva.gr

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share