Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καφές με τυρί γίνεται; Ναι και είναι πεντανόστιμος!

Δείτε σχετικές περιπτώσεις που συνηθίζονται

14 Οκτωβρίου 2020 11:44
Καφές με τυρί γίνεται; Ναι και είναι πεντανόστιμος!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλοί, λογικά, θα θεωρούν πως ο καφές δεν μπορεί να συνδυαστεί με το τυρί, αλλά τελικά ταιριάζουν εξαιρετικά μεταξύ τους και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, σε βαθμό που δεν φαντάζεστε.

Μια βόλτα στους καφέδες που σερβίρονται ανά τον κόσμο μπορεί να αποκαλύψει ιδιαίτερα, ασυνήθιστα ροφήματα. Από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στις αραβικές χώρες μέχρι το ζαχαρούχο γάλα και το αυγό ή ακόμα και το τσάι στις χώρες της Ασίας και τις μεγάλες ποσότητες σιροπιών, σαντιγής και σοκολάτας που συνηθίζονται στις ΗΠΑ, ο καφές έχει γνωρίσει εκατοντάδες συνοδευτικά. Ωστόσο, το τυρί παραμένει ένα από τα πλέον ασυνήθιστα συνοδευτικά καφέ, τουλάχιστον για τον δικό μας ουρανίσκο.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο κουλτούρες καφέ, η Κολομβιανή και η Σκανδιναβική, που όχι μόνο χρησιμοποιούν το τυρί σαν συνοδευτικό του καφέ, αλλά έχουν αναπτύξει και ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ βασισμένες σε αυτό τον αναπάντεχο συνδυασμό. Παρά τις διαφορές τους, ο Κολομβιανός Café Con Queso και ο Σκανδιναβικός Kaffeost είναι τα χαρακτηριστικότερα παράδειγματα του παντρέματος του καφέ με ένα απροσδόκητο υλικό, το τυρί, ενώ μπορείτε να βάλετε άλλα τρία υλικά, για να τον κάνετε τέλειο.

Café con queso από την Κολομβία

Café con queso σημαίνει απλώς «καφές με τυρί» και είναι ίσως η πιο ιδιαίτερη σπεσιαλιτέ της Κολομβίας, σε ό,τι έχει να κάνει με τον καφέ. Αν και η Κολομβία αποτελεί μια πραγματική δύναμη στο χώρο του καφέ, όντας η τρίτη μεγαλύτερη καφεοπαραγωγός χώρα του κόσμου και ενώ οι κολομβιανοί καφέδες φημίζονται για την γεύση και το άρωμά τους, η κολομβιανή κουλτούρα του καφέ δεν ήταν, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στη χώρα. Οι Κολομβιανοί αγαπούν ιδιαίτερα τον φτηνό, στιγμιαίο καφέ, που πωλείται από πλανόδιους πωλητές σε εξαιρετικά φτηνές τιμές και ονομάζεται tinto, δηλαδή «μελάνι» - όνομα ενδεικτικό της χαμηλής του ποιότητας. Παράλληλα, στην Κολομβία αναπτύχθηκαν ιδιαίτεροι και πρωτότυποι τρόποι σερβιρίσματος, όπως ο Café con Queso!

Στην Κολομβία αγαπούν ιδιαίτερα το λιωμένο τυρί, σε σημείο που οι φέτες ψωμί με λιωμένο τυρί είναι ένα από τα δημοφιλέστερα snacks, συνοδεύοντας κυριολεκτικά τα πάντα – από το αλκοόλ και τους χυμούς μέχρι τη ζεστή σοκολάτα και τον καφέ. Σε μερικές περιοχές της Κολομβίας, αυτή συνήθεια προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Ο ζεστός καφές σερβίρεται με κομματάκια τυριού, τα οποία τοποθετούνται μέσα στην κούπα, προκειμένου να λιώσουν. Συνήθως, το παραδοσιακό σερβίρισμα απαιτεί μια κούπα ζεστού καφέ, συνοδευόμενη από κομματάκια τυριού και ένα μακρύ κουτάλι, για πιο εύκολο ανακάτεμα του καφέ, προκειμένου το τυρί να λιώσει εύκολα.

Το τυρί που χρησιμοποιείται είναι συνήθως ανάλατο και πρέπει να λιώνει εύκολα, προκειμένου να ετοιμαστεί αυτή η λατινοαμερικάνικη λιχουδιά. Πολλά καφέ στην Κολομβία δε σερβίρουν μόνο Café qon queso αλλά και Chocolata qon queso, δηλαδή ζεστή σοκολάτα με τυρί. Ωστόσο, είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια αυτός ο τρόπος σερβιρίσματος έχει αρχίσει να θεωρείται παλιομοδίτικος και απευθύνεται πια κατά κύριο λόγω στους τουρίστες που επισκέπτονται την Λατινοαμερικάνικη χώρα.

Kaffeost, από την Σκανδιναβία

Οι Σκανδιναβοί έχουν την μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ στον κόσμο και αγαπούν ιδιαίτερα τον καφέ φίλτρου. Καταναλώνοντας γενναίες ποσότητες καφέ καθημερινά, έχουν αναπτύξει μερικές ευφάνταστες συνταγές, μία από τις οποίες είναι και το Kaffeost – ο καφές που σερβίρεται με τυρί.

Αντίθετα από τον Café con Queso, ο Kaffeost δεν χρησιμοποιεί τυρί που λιώνει, αλλά ένα συγκεκριμένο τυρί, που έχει το όνομα – γλωσσοδέτη juustoleipä και είναι μαλακό και σπογγώδες. Παλαιότερα παρασκευαζόταν από γάλα ταράνδου, ωστόσο σήμερα είναι συνήθως κατσικίσιο και μπορεί να κοπεί εύκολα σε μικρά κυβάκια. Εξαιτίας της υφής του, απορροφά τον ζεστό καφέ και μαλακώνει – το παραδοσιακό σερβίρισμα του kaffeost απαιτεί μια βαθιά κούπα με κυβάκια juustoleipä και μια κανάτα με ζεστό καφέ, ώστε ο καφές να προστίθεται λίγος λίγος και τα κυβάκια να απορροφούν τη γεύση και το άρωμα του καφέ.

Αν και ακούγεται παράξενο, το Kaffeost γνωρίζει ευρεία διάδοση τόσο στις Σκανδιναβικές χώρες όσο και σε ορισμένες περιοχές της Ρωσσίας και οι λάτρεις του υποστηρίζουν πως το βουτηγμένο στον καφέ τυρί καταλήγει σε μια γεύση που θυμίζει Τιραμισού. Το Kaffeost συνηθίζεται τόσο στις καφετέριες, όσο και στα οικογενειακά τραπέζια, ιδιαίτερα στα πρωινά ή στις γιορτές.

Πηγή: Coffees.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share