Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σπιτική συνταγή για αφράτο ψωμί στη γάστρα χωρίς ζύμωμα, πιο νόστιμο και από ξυλόφουρνο

Θα σας ξετρελάνει!

13 Οκτωβρίου 2020 12:14
Σπιτική συνταγή για αφράτο ψωμί στη γάστρα χωρίς ζύμωμα, πιο νόστιμο και από ξυλόφουρνο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ψωμί γάστρας: Θέλετε να κάνετε ένα παραδοσιακό ψωμί, το ποιο είναι σαν να έχει ψηθεί σε φούρνο, με ξύλα; Μην ανησυχείτε καθόλου!

Αυτό, διότι υπάρχει λύση στο πρόβλημά σας! Μπορείτε να κάνετε την αγαπημένη σας συνταγή για ψωμί στη γάστρα. Όμως, αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο. Αναλυτικότερα:

Ακολουθούν τα υλικά της συνταγής, καθώς και αναλυτικές οδηγίες για την εκτέλεσή της

Υλικά συνταγής

  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 4 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 3 κούπες χλιαρό νερό
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Με την ευκαιρία δείτε κι αυτό: Πανεύκολο ψωμί ολικής, χωρίς ελαιόλαδο, μαγιά ή φουσκώματα

Εκτέλεση συνταγής

Τα ανακατεύουμε (σ.σ. με ξύλινη κουτάλα) όλα μαζί, τα υλικά μας, σε ένα μεγάλο μπολ.

Σκεπάζουμε, το μπολ μας, με μεμβράνη.

Βάζουμε, το μπολ μας, για περίπου 12 ώρες (σ.σ. δηλαδή, περίπου μισή μέρα) στο ψυγείο.

Βάζουμε την γάστρα μας άδεια στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά στους 250 βαθμούς Κελσίου.

Έπειτα τοποθετούμε την ζύμη μας μέσα και κλείνουμε τη γάστρα μας, με το καπάκι της.

Ψήνουμε το περιεχόμενο της γάστρας μας για περίπου 40 λεπτά πάνω κάτω στους 240 βαθμούς Κελσίου.

Έπειτα, αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας μας και ψήνουμε για αλλά περίπου 15 λεπτά έως ότου να ροδισει από πάνω, το ψωμάκι μας!

Προσοχή: Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως ο χρόνος ψησίματος είναι ανάλογα και με τον φούρνο)

Τεμπέλικο ψωμί με μαγειρική σόδα και άλλα 4 υλικά - Έτοιμο και αφράτο σε 5 λεπτά

Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας, σπιτικό, ψωμί το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια πανεύκολη συνταγή με… το τεμπέλικο ψωμί, το οποίο έχει μαγειρική σόδα και άλλα μολις τέσσερα υλικά,.

Έτοιμο μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, αναφορικά με την προετοιμασία του, θα σας λύσει τα χέρια και θα σας προσφέρει ένα υπέροχο ψωμί από τη δική σας δημιουργία, που θα φτιάχνετε κάθε μέρα, όπως και αυτό της μπύρας.

Υλικά

4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής

1 κ.γλ. αλάτι

1 ⅔ φλ. ξινόγαλο ή γιαούρτι

λίγο νερό (1-2 κ.σ.)

Εκτέλεση

Για το τεμπέλικο ψωμί, πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη σόδα σε ένα μπολ. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση. Διαλύουμε το αλάτι στο ξινόγαλο,και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.

Ανακατεύοντας, ζυμώνουμε με κουτάλι ή με το χέρι. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο γάλα για να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη. Δεν θα έχετε μία λεία στην επιφάνεια και απαλή ζύμη. θα κολλάει ελαφρά. Αλευρώνουμε τον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό.

Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ακουμπάμε σε αλευρωμένη λαμαρίνα. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνειά της.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά, ώσπου να ξεροψηθεί καλά, να ροδίσει, κι όταν χτυπάμε από κάτω τη φραντζόλα να ακούγεται κούφιος ο ήχος, όχι βαρύς. Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα για να στεγνώσει καλά και να γίνει τραγανή η κόρα.

Πηγή: Argiro.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share