Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Πανεύκολο ψωμί ολικής, χωρίς ελαιόλαδο, μαγιά ή φουσκώματα

Θα σας ξετρελάνει!

12 Οκτωβρίου 2020 14:40
Πανεύκολο ψωμί ολικής, χωρίς ελαιόλαδο, μαγιά ή φουσκώματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ψωμί, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της καραντίνας που ζήσαμε. Κάτι ο άπλετος χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας, κάτι η ανάγκη μας για δημιουργικότητα αλλά και θαλπωρή, οδήγησε πολλούς από εμας στο ζύμωμα, το φούρνισμα και τελικά την απόλαυση της ανταμοιβής που σου δίνει το δικό σου, ολόφρεσκο ψωμί που βγαίνει από τον φούρνο καυτό.

Το δικό μου ψωμί δεν είναι περίπλοκο, δεν έχει μαγιά, φουσκώματα και αγωνία. Λίγα υλικά σε ένα μπολ, δέκα στριφογυρίσματα για ζύμωμα και έτοιμο για φούρνο. Με υπέροχα σκασίματα και γεμάτη, υπόξινη από το γιαούρτι γεύση το ψωμί μου στέκεται περήφανο σε κάθε τραπέζι και γεύμα χωρίς να ζηλέψει τίποτα από τα προζυμένια αδερφάκια του.

Με την ευκαιρία δείτε κι αυτό: Βγάζει την ψίχα από το μπαγιάτικο ψωμί και τη βάζει στο νερό - Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό

Δες ολόκληρη την συνταγή βήμα-βήμα σε video:

  • Μερίδες: 2 μικρά καρβέλια
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά

Υλικά

  • 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 200 ml κρύο νερό
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης & έξτρα για την επιφάνεια εργασίας
  • 1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι

Πηγή: madameginger.com

Τεμπέλικο ψωμί με μαγειρική σόδα και άλλα 4 υλικά - Έτοιμο και αφράτο σε 5 λεπτά

Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας, σπιτικό, ψωμί το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια πανεύκολη συνταγή με… το τεμπέλικο ψωμί, το οποίο έχει μαγειρική σόδα και άλλα μολις τέσσερα υλικά,.

Έτοιμο μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, αναφορικά με την προετοιμασία του, θα σας λύσει τα χέρια και θα σας προσφέρει ένα υπέροχο ψωμί από τη δική σας δημιουργία, που θα φτιάχνετε κάθε μέρα, όπως και αυτό της μπύρας.

Υλικά

4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής

1 κ.γλ. αλάτι

1 ⅔ φλ. ξινόγαλο ή γιαούρτι

λίγο νερό (1-2 κ.σ.)

Εκτέλεση

Για το τεμπέλικο ψωμί, πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη σόδα σε ένα μπολ. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση. Διαλύουμε το αλάτι στο ξινόγαλο,και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.

Ανακατεύοντας, ζυμώνουμε με κουτάλι ή με το χέρι. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο γάλα για να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη. Δεν θα έχετε μία λεία στην επιφάνεια και απαλή ζύμη. θα κολλάει ελαφρά. Αλευρώνουμε τον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό.

Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ακουμπάμε σε αλευρωμένη λαμαρίνα. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνειά της.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά, ώσπου να ξεροψηθεί καλά, να ροδίσει, κι όταν χτυπάμε από κάτω τη φραντζόλα να ακούγεται κούφιος ο ήχος, όχι βαρύς. Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα για να στεγνώσει καλά και να γίνει τραγανή η κόρα.

Πηγή: Argiro.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share