Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Απίστευτη συνταγή: Χταποδόσουπα του Αγίου Όρους

Αυτή η συνταγή θα σας κάνει να φάτε και δεύτερο πιάτο

5 Οκτωβρίου 2020 14:13
Απίστευτη συνταγή: Χταποδόσουπα του Αγίου Όρους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυτή η συνταγή χταποδόσουπας του Αγίου Όρους θα σας κάνει να γλύφετε μέχρι και τα δάχτυλα σας. Η συνταγή είναι απλή χωρίς πολλά υλικά και δύσκολες διαδικασίες.

Υλικά (για 8 μερίδες)

  • 2 με 3 μικρά χταπόδια
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 3 πατάτες, ψιλοκομμένες σε κύβους
  • 3 καρότα (καθαρισμένα, ψιλοκομμένα σε κύβους
  • 1 ματσάκι άνηθος
  • 1 ματσάκι μαϊδανός
  • 1 ματσάκι σέλινο (ψιλοκομμένα όλα)
  • ένα τέταρτο κιλού μανέστρα ψιλή
  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες περασμένες στο μπλέντερ
  • 3 κουταλιές πελτές αραιωμένος
  • Κόκκινο πιπέρι
  • μαυροπίπερο, κύμινο, αλάτι (αν χρειασθεί)
  • λίγο ξίδι, 200 γραμμάρια λάδι, χυμός από 3 λεμόνια

Προετοιμασία

Ζεματάμε τα χταπόδια και τα κόβουμε μικρά μικρά κομματάκια σε κύβους. Το ζουμί τους το κρατάμε, γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε.

Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα δύο λίτρα νερό, τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμυδάκια και τα σέλινα, μαζί τους και το λάδι, για να βράσουν επί είκοσι λεπτά.

Κατόπιν βάζουμε τη μανέστρα και το κομμένο χταπόδι και, μόλις πάρουν μια βράση, προσθέτουμε το χταποδόζουμο, τις αλεσμένες ντομάτες και συνεχίζουμε τη βράση επί δέκα έως δεκαπέντε λεπτά.

Ρίχνουμε κατόπιν τον πελτέ, τον άνηθο, τον μαϊδανό, το ξίδι και τα μπαχαρικά και δοκιμάζουμε, αν χρειάζεται αλάτι ή όχι, και συμπληρώνουμε αναλόγως -επειδή το χταποδόζουμο συνήθως είναι αλμυρό. Συνεχίζουμε τη βράση, αφού ανακατέψουμε καλά καλά τα υλικά μας, για άλλα δέκα λεπτά, κατεβάζουμε κατόπιν τη χταποδόσουπα και αμέσως ρίχνουμε σ’ αυτήν τον χυμό του λεμονιού.

Είναι πεντανόστιμη και μοσχοβολάει θάλασσα και λαχανόκηπο. Αφού δοκιμάσετε όμως την χταποδόσουπα δοκιμάστε και την νηστίσιμη συνταγή με το κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι και θα μας θυμηθείτε.

από το βιβλίο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού

Χταπόδι με μπάμιες στο φούρνο!

Οι κρητικοί μαγειρεύουν τις μπάμιες με ροφό, αλλού στην Ελλάδα θα τις βρεις με πεταλίδες ή καλαμαράκια.

Γεγονός είναι, πως η μπάμια -φρέσκια ή κατεψυγμένη- παντρεύεται ιδανικά με τις θαλασσινές γεύσεις.

Υλικά
1 χταπόδι, περίπου 1 κιλό
500γρ. μπάμιες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 πιπεριές κέρατο, σε ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2-3 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες, χωρίς το φλούδι τους ή 1 συσκευασία κονκασέ
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βάζετε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα και το βράζετε σε χαμηλή φωτιά σκέτο στα δικά του ζουμάκια, προσθέτοντας μόνο λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσει. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνετε λίγο να κρυώσει και μετά το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε μια λεκάνη ρίχνετε όλα τα υλικά της συνταγής και τα ανακατεύετε καλά με τα χέρια για να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.

Μεταφέρετε το φαγητό σε ταψί ή σε γάστρα και το ψήνετε για 45-60 λεπτά στο φούρνο, ανακατεύοντας μια - δυο φορές στη διάρκεια του ψησίματος. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό πασπαλίζοντας με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share