Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ελληνικά Παραδοσιακά Κεφτεδάκια: Ο Τέλειος Μεζές

Θα σας ξετρελάνουν!

29 Σεπτεμβρίου 2020 07:44
Ελληνικά Παραδοσιακά Κεφτεδάκια: Ο Τέλειος Μεζές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr σας καλημερίζει με μια εκπληκτική συνταγή για τα τέλεια ελληνικά παραδοσιαδκά κεφτεδάκια που θυμίζουν αρκετά τα κεφτεδάκια της γιαγιάς.

Πάμε να δούμε αναλυτικά την συνταγή παρακάτω στο Athensmagazine.gr:

Θερμίδες (ανά μερίδα):
366
Μερίδες:
4 άτομα
Χρόνος Προετοιμασίας:
30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος:
15 λεπτά

Κεφτέδες ή κεφτεδάκια: Ένα παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο γεμάτο αναμνήσεις και αρώματα. Το απόλυτο Ελληνικό "comfort food".

Η λέξη κεφτές προέρχεται πιθανότατα από το Περσικό «κοφτά» (kofta) από το οποίο έχουν ονοματίσει τα κεφτεδάκια τους όλοι οι λαοί της Μέσης Ανατολής, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Μεσογείου. Το «κοφτά» ίσως σχετίζεται πάλι με το αντίστοιχο Βυζαντινό «κοπτόν». Όπως και να ‘χει, όταν αναφέρεται η λέξη «κεφτεδάκια» ακολουθούν χαμόγελα ευτυχίας!

Όταν φτιάχνουμε κεφτεδάκια το σπίτι μας γεμίζει από τα αρώματα τους και γινόμαστε πραγματικά ανυπόμονοι να τα γευθούμε. Σερβίρονται κατά τη γνώμη μας όμως καλύτερα ζεστοί και όχι καυτοί, προκειμένου να μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα τη γεύση τους. Σε εμάς αρέσουν και σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα κεφτεδάκια μπορούν να σερβιριστούν είτε ως ορεκτικό/μεζές μαζί με κρασί, μπύρα ή ούζο είτε ως σνακ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Μπορούμε επίσης να τα βάλουμε σε αυτοσχέδια σάντουιτς, να τα σερβίρουμε σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, πάρτυ, μπουφέ… Οι δυνατότητες πραγματικά είναι απεριόριστες.

Φυσικά μπορούμε να τα σερβίρουμε και ως κυρίως μαζί με πατάτες τηγανιτές ή πατάτες φούρνου και σαλάτα. Ο συνδυασμός τους μάλιστα με μια κλασσική Χωριάτικη σαλάτα είναι μαγικός! Εξίσου φανταστικός είναι και ο συνδυασμός τους με το τζατζίκι! Οποιαδήποτε σως γιαουρτιού (όπως αυτή που θα βρείτε σε αυτή τη συνταγή) τους ταιριάζει πάρα πολύ.

Και το καλύτερο είναι πως αν σας περισσέψουν μερικά κεφτεδάκια (πράγμα δύσκολο τόσο λαχταριστά που είναι), μπορείτε να τα προσθέσετε σε μια απλή σως ντομάτας/κρεμμυδιού/σκόρδου, να τα αφήσετε να βράσουν μερικά λεπτά σε αυτήν και να τα σερβίρετε με ζυμαρικά (πχ σπαγγέτι) ή ρύζι. Είναι πεντανόστιμα!

Όταν μεγαλώναμε, στη δεκαετία του ’80, τα κεφτεδάκια ήταν από τα πιο συνηθισμένα και διαδεδομένα καλοκαιρινά φαγητά. Κάθε πικ νικ περιλάμβανε υποχρεωτικά ένα τάπερ γεμάτο κεφτεδάκια. Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες τα έπαιρνα επίσης συχνά μαζί τους στην παραλία, και τα έδιναν στα παιδιά ως σνακ μετά το κολύμπι. Σήμερα αυτό δείχνει παλιομοδίτικο (και όχι «cool»), συνεπώς οι σκηνές αυτές δείχνουν να ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Αλλά ας επιστρέψουμε στη συνταγή μας. Στη συνταγή αυτή το συστατικό που καθορίζει τη γεύση είναι ο φρέσκος δυόσμος. Είναι το αρωματικό που κάνει όλη τη διαφορά. Στους κεφτέδες μπορείτε επίσης να προσθέσετε ξερή ρίγανη και φρέσκο μαϊντανό. Εμείς τα προσθέτουμε όλα, γιατί μας αρέσει τα κεφτεδάκια μας να έχουν άρωμα και γεύση.

Για τον κιμά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα είδη κρέατος, όπως μοσχάρι, χοιρινό, αρνί (ή συνδυασμούς τους). Το πιο συνηθισμένο κρέας είναι το μοσχάρι (αυτό χρησιμοποιούμε και σε αυτή τη συνταγή) αλλά μπορείτε κάλλιστα να αντικαταστήσει μέρος του μοσχαρίσιου κιμά με αρνίσιο ή χοιρινό.

Μερικοί προσθέτουν κανέλλα, κύμινο ή μπαχάρι στα κεφτεδάκια. Εμείς χρησιμοποιούμε το κύμινο (και μάλιστα σε γενναία ποσότητα) όταν φτιάχνουμε ένα άλλο παραδοσιακό πιάτο μας, τα σουτζουκάκια. Όχι όμως στους κεφτέδες.

Το μείγμα των κεφτέδων δεν είναι πολύ σφιχτό αλλά αυτό μη σας προβληματίσει. Τα κεφτεδάκια είναι πιο «χαλαρά» κάπως στην υφή, αλλά έτσι είναι πιο ζουμερά όταν τηγανιστούν. Γι’ αυτό μάλιστα τα περνάμε από το αλεύρι πριν τα τηγανίσουμε ώστε να διατηρήσουν καλύτερα το σχήμα τους και να κάνουν μια ωραία κρούστα εξωτερικά.

Το μυστικό για νόστιμους κεφτέδες είναι να αφήσουμε τα αρώματα να βγουν στον κιμά. Για το λόγο αυτό πρέπει να αφήσουμε τουλάχιστον για μία ώρα το μείγμα στο ψυγείο πριν το χρησιμοποιήσουμε. Ακόμα καλύτερα είναι να το έχουμε αφήσει στο ψυγείο όλο το βράδυ, σκεπασμένο με μια μεμβράνη. Αυτή η συνταγή λοιπόν είναι κατάλληλη και για περιστάσεις που θέλουμε κάτι έτοιμο από την προηγούμενη μέρα.

Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχονται τα πεντανόστιμα παραδοσιακά κεφτεδάκια!

Συστατικά:

  • 500γρ μοσχαρίσος κιμάς
  • 120-150γρ (1 μέτριο) κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
  • 100γρ (2 μικρές φέτες) ψωμί
  • 1 αυγό
  • 5γρ (περίπου 10 μεγάλα φυλλαράκια) φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 15γρ (1/4 ματσάκι ή 4 κ.σ.) φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι, πιπέρι
  • περίπου 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για να αλευρώσουμε τα κεφτεδάκια
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση)

(οι ποσότητες που αναγράφονται είναι για 24 κεφτεδάκια)

Για τη σως γιαουρτιού (προαιρετικά):

  • 200γρ στραγγιστό γιαούρτι (1 κεσεδάκι)
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.σ. ξύδι
  • 4 φυλλαράκια δυόσμος, ψιλοκομμένος

Προετοιμασία:

Σε ένα μέτριο μπωλ ανακατεύουμε καλά τα υλικά για τη σως γιαουρτιού μέχρι να ενσωματωθούν, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό (ή γάλα) για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια στύβουμε με τα χέρια μας το ψωμί για να φύγει το νερό(ή το γάλα), και το θρυμματίζουμε.

Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το αλεύρι και το λάδι για το τηγάνισμα) σε ένα μεγάλο μπωλ (εικ. 1) και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Ζυμώνουμε το μείγμα για 3-4 λεπτά περίπου.

Σκεπάζουμε το μπωλ με διαφανή μεμβράνη (εικ. 2) και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 τουλάχιστον ώρα.

Παίρνουμε μια ποσότητα (περίπου όσο 2 κουταλιές της σούπας) από το μείγμα και το γυρνάμε στις παλάμες μας για να δώσουμε το σχήμα της μικρής μπάλας που έχουν τα κεφτεδάκια (εικ. 3).Στη συνέχεια κυλάμε κάθε κεφτεδάκι στο αλεύρι (εικ. 4) για να καλυφθεί εξωτερικά και το χτυπάμε ελαφρά για να φύγει τυχόν επιπλέον αλεύρι.Το αφήνουμε στην άκρη.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με το υπόλοιπο μείγμα του κιμά μέχρι να φτιάξουμε όλα τα κεφτεδάκια (εικ. 5).Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Το λάδι θα πρέπει να έχει αρκετό βάθος ώστε να καλύπτει τα κεφτεδάκια τουλάχιστον μέχρι τη μέση (εικ. 6). Μπορούμε φυσικά να βάλουμε και περισσότερο λάδι και να τα τηγανίσουμε ακόμα πιο εύκολα.

Μόλις το λάδι ζεσταθεί καλά (το θέλουμε πολύ καυτό) προσθέτουμε τα κεφτεδάκια σε τηγανιές. Δεν γεμίζουμε ποτέ υπερβολικά το τηγάνι γιατί πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Για την ποσότητα κιμά που αναφέραμε θα χρειαστείτε 2 με 3 τηγανιές (ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού σας). Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν καφέ χρώμα στο κάτω μέρος τους (περίπου 3-4 λεπτά), τα γυρνάμε και συνεχίζουμε το τηγάνισμα μέχρι να πάρουν χρώμα και από πάνω.Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το επιπλέον λάδι.

Σερβίρουμε με τη σως γιαουρτιού (ή τζατζίκι), Χωριάτικη και πατάτες τηγανιτές. Καλή όρεξη!

Tips:
1. Οι κεφτέδες παραδοσιακά γίνονται τηγανιτοί. Εναλλακτικά μπορούμε και να τους ψήσουμε. Στην περίπτωση αυτή βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψί και τους ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Στη μέση του χρόνου αυτού τους γυρνάμε μία φορά.

2. Στη συνταγή αυτή είμαστε γενναιόδωροι με το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε τουλάχιστον 1 κ.γ. αλάτα ανά μισό κιλό κιμά και 1/2 κ.γ. πιπέρι.

3. Το λάδι πρέπει να είναι πολύ ζεστό πριν προσθέσουμε τα κεφτεδάκια.

4. Μπορούμε να σερβίρουμε αυτή τη σως γιαουρτιού και με μπιφτέκια ή κεμπάπ.

5. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ούζο (πχ 1-2 καπάκια από το μπουκάλι) στον κιμά για επιπλέον άρωμα.

Πηγή: littlecookingtips.com

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share