Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

Εύκολη συνταγή για αφράτη τυρόπιτα με γιαούρτι

Θα τη λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

23 Σεπτεμβρίου 2020 08:58
Εύκολη συνταγή για αφράτη τυρόπιτα με γιαούρτι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θα σας προτείνουμε να φτιάξετε μια πολύ εύκολη συνταγή για μια αφράτη και γευστικότατη τυρόπιτα με γιαούρτι και χωρίς φύλλο. Σίγουρα θα την απολαύσετε ως πρωϊνό ή συνοδευτικό με το κυρίως πιάτο σας. Αν δε θέλετε να φτιάξετε τυρόπιτα, αλλά κάτι πιο υγιεινό, δείτε εδώ μια συνταγή με κοτόπουλο.

Υλικά συνταγής

  • 600 γρ. τυρί φέτα
  • 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 150 γρ. μαργαρίνη ή φρέσκο βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 αβγά
  • 1 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο ή 1 1/2 κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Βάζουμε το στραγγιστό γιαούρτι σε πυκνό σουρωτήρι να στραγγίξουν τα πολλά υγρά για 10 λ.
  • Λιώνουμε τη φέτα με πιρούνι, προσέχοντας να μη μείνουν πολύ μεγάλα κομμάτια. Κρατάμε 1 κ.σ. βούτυρο για το τέλος και χτυπάμε στο μίξερ το υπόλοιπο να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν ενωθούν, προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα και χτυπάμε λίγο ακόμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν, λίγο-λίγο, αναδεύοντας με σπάτουλα. Όταν ενσωματωθεί όλο το αλεύρι προσθέτουμε τη φέτα, το μοσχοκάρυδο ή το δυόσμο και αρκετό πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με μια σπάτουλα.
  • Το αδειάζουμε σε στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο ταψάκι ή πυρέξ βουτυρωμένο. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια λίγο φρέσκο βούτυρο σε φλυδίτσες και ψήνουμε την τυρόπιτα στο φούρνο για 40-45 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά από πάνω.

Βλάχικη τυρόπιτα με δύο διαφορετικά φύλλα και μόλις 5 υλικά

Η τυρόπιτα είναι το σνακ που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες. Τρώγεται είτε για πρωινό με τον καφέ σας, είτε για σνακ μέσα στην ημέρα ή ακόμη και για γεύμα με τη συνοδεία μιας σαλάτας. Δεν θα ήταν υπέροχο λοιπόν αν μπορούσατε να φτιάξετε μόνοι σας την αγαπημένη σας τυρόπιτα σε χρόνο... μηδέν; Το Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς την καλύτερη συνταγή για την πιο νόστιμη και τραγανή τυρόπιτα που σίγουρα θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. Αν πάλι είστε λάτρεις των γλυκών, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το πιο σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με ξηρούς καρπούς. Πάρτε λοιπόν χαρτί και μολύβι και σημειώστε τα υλικά και την εκτέλεση της θεϊκής αυτής τυρόπιτας.

Συστατικά

  • 5 φύλλα από το φύλλο κρούστας
  • 5 φύλλα από το χωριάτικο φύλλο
  • 700 γρ. φέτα Παρνασσού
  • 300 γρ. ξερή μυζήθρα
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 800 γρ. φρέσκο γάλα
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

τυρόπιτα

Εκτέλεση

  • Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί 35 εκατοστών για πίτα.
  • Λαδώνουμε το ταψί και ακτινωτά απλώνουμε 3 φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο.
  • Τρίβουμε τα τυριά σε μπολ και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι.
  • Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το ελαιόλαδο. Στρώνουμε 1φύλλο πολίτικο, ελαφρά τσαλακωμένο, πάνω στα φύλλα κρούστας.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και περιχύνουμε με 1 φλιτζάνι μείγμα γάλα-αυγών. Επαναλαμβάνουμε 4 στρώσεις με τσαλακωμένα φύλλα, τυριά και μείγμα γάλα-αυγών.
  • Καλύπτουμε την πίτα με τα άλλα 2 φύλλα κρούστας, ελαφρά τσαλακωμένα.
  • Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα αυγών.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι. Δεν τρυπάμε τη βάση της πίτας. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα και 10’, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.

TIP

Το τρύπημα των φύλλων στην επιφάνεια βοηθάει στο να εξατμίζονται οι υδρατμοί της πίτας και να έχουμε σαν αποτέλεσμα μια τραγανή και ξεροψημένη τυρόπιτα.

Πηγή: geiastaxeriasou.gr

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share