Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Βλάχικη τυρόπιτα με δύο διαφορετικά φύλλα και μόλις 5 υλικά

Θα τη λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

21 Σεπτεμβρίου 2020 09:40
Βλάχικη τυρόπιτα με δύο διαφορετικά φύλλα και μόλις 5 υλικά
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Η τυρόπιτα είναι το σνακ που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες. Τρώγεται είτε για πρωινό με τον καφέ σας, είτε για σνακ μέσα στην ημέρα ή ακόμη και για γεύμα με τη συνοδεία μιας σαλάτας. Δεν θα ήταν υπέροχο λοιπόν αν μπορούσατε να φτιάξετε μόνοι σας την αγαπημένη σας τυρόπιτα σε χρόνο... μηδέν; Το Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς την καλύτερη συνταγή για την πιο νόστιμη και τραγανή τυρόπιτα που σίγουρα θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. Αν πάλι είστε λάτρεις των γλυκών, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το πιο σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με ξηρούς καρπούς. Πάρτε λοιπόν χαρτί και μολύβι και σημειώστε τα υλικά και την εκτέλεση της θεϊκής αυτής τυρόπιτας.

Συστατικά

  • 5 φύλλα από το φύλλο κρούστας
  • 5 φύλλα από το χωριάτικο φύλλο
  • 700 γρ. φέτα Παρνασσού
  • 300 γρ. ξερή μυζήθρα
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 800 γρ. φρέσκο γάλα
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

τυρόπιτα

Εκτέλεση

  • Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί 35 εκατοστών για πίτα.
  • Λαδώνουμε το ταψί και ακτινωτά απλώνουμε 3 φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο.
  • Τρίβουμε τα τυριά σε μπολ και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι.
  • Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το ελαιόλαδο. Στρώνουμε 1φύλλο πολίτικο, ελαφρά τσαλακωμένο, πάνω στα φύλλα κρούστας.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και περιχύνουμε με 1 φλιτζάνι μείγμα γάλα-αυγών. Επαναλαμβάνουμε 4 στρώσεις με τσαλακωμένα φύλλα, τυριά και μείγμα γάλα-αυγών.
  • Καλύπτουμε την πίτα με τα άλλα 2 φύλλα κρούστας, ελαφρά τσαλακωμένα.
  • Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα αυγών.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι. Δεν τρυπάμε τη βάση της πίτας. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα και 10’, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.

TIP

Το τρύπημα των φύλλων στην επιφάνεια βοηθάει στο να εξατμίζονται οι υδρατμοί της πίτας και να έχουμε σαν αποτέλεσμα μια τραγανή και ξεροψημένη τυρόπιτα.

Πηγή: geiastaxeriasou.gr

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share